21 de juliol 2019

Qui va matar el meu pare, d'Édouard Louis


Qui va matar el meu pare, d'Édouard Louis
Més Llibres, 2019
Sinopsi

En una comunicació als seus editors estrangers, l’autor explica que l’objectiu d’aquesta obra valenta i remarcable és escriure «la història dels esdeveniments que van configurar la vida del meu pare i dels que la hi van desfer, des del naixement fins a la seva mort social. Es tracta d’un intent d’entendre’l a ell i al món del seu voltant, la història de la incapacitat d’un pare i un fill de parlar entre ells. I també la d’un home de la classe treballadora més baixa, amb les seves esperances, alegries, passions i somnis esclafats per la societat; aquella mena de persona de la qual la literatura no sol parlar. I és també, per sobre de tot, una història col·lectiva, una reflexió sobre la manera com la política i els governs impacten en els nostres cossos».
Comentari
Frapant llibre que et colpeja amb contundència i eficàcia, que ens parla de les difícils relacions fill-pare, pare-fill, sotmeses sovint a uns clixés socials que fan de la masculinitat un llast impenetrable per a les emocions. Els silencis i tot allò que no s'ha arribat a dir es tornen còmplices de la infelicitat.
El llibre és un catàleg de retrets cap al seu pare i, al mateix temps, cap a tot el que li han robat al seu pare la societat i, més concretament, el poder i la classe política que ha governat el país les últimes dècades.