06 de novembre 2011

La gatera del temps, d'Albert Guiu

La gatera del temps és una novel·la i també un viatge a la infantesa d'Albert Guiu, i segur que també a la de molts lectors i lectores. Un viatge a través de quatre estacions encarnades en els seus iaios, amb parada a Flix. La història recent del poble ha vist com els seus pobladors, com el seu paisatge, passaven d'una tradició pagesa a un nou món industrial de la mà de la Fàbrica, gairebé un més dels personatges. Els iaios de l'autor/narrador representen bé aquestes dues cares del poble, la del món rural i l'industrial, que aprenen a conviure enmig del tendre ecosistema d'un xiquet que descobreix la vida i la mort.
El llibre és ple de referències que els lectors de determinada edat recordarem perfectament, fills d'una cadena de televisió única, i potser això ens farà sentir més còmplices del protagonista, solidaritzar-nos amb la seva descoberta vital, entendrir-nos amb les seves emocions, somriure amb alguna entremaliadura.
L'autor és poeta, i no pot (ni deu voler) amagar-ho.
Parlaré amb l'Albert Guiu del llibre al proper programa de Tens un racó dalt del món, a Canal 21, el 9 de novembre.
Us deixo amb alguns fragments escrits i llegits:
"La infantesa té idiomes que l'edat adulta malauradament oblida com, per exemple, l'idioma dels jocs, de la imaginació o de la recerca d'allò que, mentre es busca aferrissadament, se sap que no es trobarà."

2 comentaris:

Roser Caño Valls ha dit...

Un apunt molt interessant. Gràcies per la recomanació, Jesús!

Anònim ha dit...

Molt bones Jesús,
gràcies per la teva entrada comentant el llibre.
Albert Guiu.