Pàgines

26 de juliol 2007

Hàbits de lectura

La Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE) ha fet públic, aquest mes de juliol, el baròmetre dels hàbits de lectura i compra de llibres, segons el qual el 90% dels menors d'entre deu i tretze anys són els que més llegeixen, i d'aquests, el 64%, ho fa per iniciativa pròpia. Una altra de les dades interessants és que gairebé el 72% dels pares també llegeixen habitualment, i que el 80,1% els han regalat o comprat un llibre durant l'últim any.
Aquesta sembla una bona notícia que ja intuíem, i ens hauria de fer reflexionar per què aquests xiquetes i xiquetes, quan es fan grans, perden el plaer de la lectura o la consideren una activitat impròpia dels adults. Potser els manca un referent proper a qui poder imitar?
Tots hauríem de contribuir d'alguna manera per demostrar als joves i als adults que la lectura és una activitat lúdica més, no un d'aquells propòsits que ens hem de plantejar, de forma forçada, a primers d'any, com deixar de fumar o apuntar-nos a un gimnàs.
Els xiquets i xiquetes s'ho passen bé llegint, els estimula la imaginació, i tots hauríem de recuperar més sovint el nen que duem dins.

5 comentaris:

  1. Trobo que són massa boniques per ser certes aquestes xifres. Tant pel que fa als xiquets, com pel que fa als pares.
    M'agradaria saber que com s'ha fet l'enquesta, que s'ha preguntat per a que les xifres donin resultats tan bons. No parlem de Finlàndia, oi?

    ResponElimina
  2. Doncs a l'institut on treballo aquestes estadístiques no són reals.

    ResponElimina
  3. Jo tampoc me la crec gaire aquesta estadística (de vegades m'agradaria saber a qui els hi demanen perquè a mi no me'n han feta mai cap.) La majoria de la gent que conec o no llegeix o com a molt es llegeix un llibre o dos a l'any. I no veig al carrer gent amb llibres, ni al bus, ni al metro, ni a les cafeteries...

    ResponElimina
  4. Petita enquesta; he preguntat a 4 xiquet/es de 2/3 ESO si comprarien/llegirien lo nou de Harry Potter. Resposta unanima; Pero, per a que, si faran una pel·licula?!

    ResponElimina
  5. A l'època escolar es llegeix molt, però crec que una part és per obligació i una altra perquè costa molt poc llegir un conte curt en una estona de biblioteca. Caldria veure també 'què' es llegeix, no crec que el llegir per llegir sigui un valor 'absolut'. Molta lectura obligatòria -encara que sigui de forma subtil i no comptabilitzada- que omple estadístiques ha fet més mal que bé, al llarg del temps.

    ResponElimina