Pàgines

05 d’abril 2009

Col.legis, contes i jocs literaris


Sempre he reivindicat la necessitat d'aproximar els escriptors i la literatura a les escoles i, a més, d'una manera el més lúdica possible. Per això, per poc que pugui, sempre accepto les invitacions a acudir a col·legis, molt més fàcils gràcies al programa Itineraris de lectura, de la Institució de les lletres catalanes, on estic inclòs, que promou aquesta mena d'activitats. L'última va ser al CEIP Antoni Vilanova de Falset. L'experiència amb alumnes de 5è i 6è és sensacional. Tenen curiositat i il·lusió davant l'arribada d'un ésser tan aparentment estrany per a ells com un escriptor, del qual n'han llegit contes. Un dels meus objectius principals és demostrar-los que no tinc res d'estrany, que vaig ser un xiquet com ells, que vivia en un poble proper a la vora del Montsant. Sempre dic que hi ha dos col·lectius especialment agraïts davant la meva visita i que no es tallen gens en fer-te tota mena de preguntes: els infants i els vells. Uns perquè encara no tenen vergonya ni por al ridícul; els altres, perquè la van perdre fa molts anys. Al final de la classe es van llençar sobre mi per a aconseguir un autógraf; i jo també, me'n vaig endur algun. Després, per a pair les emocions, una parell d'hores de tertúlia amb el professor i escriptor Agustí Masip.
.
Peró darrerament he tingut una altra agradable col·laboració amb un col.legi, concretament, amb els alumnes de cicle superior del CEIP Rocabruna de Picamoixons, a qui saludo amb estima, que han participat col·lectivament al 100è joc literari. La seva professora m'ha enviat aquest correu que deso com un preciat tresor:

"Participar al 100è joc literari ha estat una experiència apassionant, una manera de fer literatura(o coneixement de la literatura) interessant i "moderna". L'alumnat s'ho ha passat bé buscant a estones els llibres. Mentre el gran grup treballava, hi havia dos o tres portàtils funcionant. Aquells qui havien treballat a la recerca de llibres als blocs, havien de fer les tasques encomanades a casa, però sense cap queixa, perquè gairebé tots volien deures (tot i que procuro que no n'hi hagi mai). Una experiència interessant, entretinguda, divertida, amb la qual han après "cultura literària i cultura de blocs" que els ha entusiamat."

16 comentaris:

  1. De part dels alumnes de cicle superior del CEIP Rocabruma, moltes gràcies per deixar-nos participar. És ben cert que els ha dut molta fenya, i també és cert que s'ho han passat bé coneixent blocs (es fixaven amb els noms dels blocaires i com tenien tonejat el seu bloc, han tret moltes idees! i, també han après molta cultura literària amb les pistes que aconseguien per cercar el llibre corresponent. Jo m'he impressionat, sobretot, amb la seva lògica, molt més ràpida del que m'esperava. Els llibres que no han encertat és perquè les pistes tenien un doble sentit que ells encara desconeixen o perquè no hi havia. Una idea molt constructiva, Jesús. T'ho agraeixo en nom seu. Segur que en tornar de vacances, ells també voldran dir la seva!
    Cèlia M.

    ResponElimina
  2. Una molt bona experiencia sens dubte.

    ResponElimina
  3. Estic 100% d'acord amb l'entrada del teu escrit, Jesús, com no podia ser d'una altra manera. Segur que amb actes com el que expliques, s'aconsegueix que uns quants nanos més s'atansin al món de les lletres. Bona feina!

    ... i bona setmana :)

    PS: Ahir vaig veure una cara i la vaig voler fotografiar. Era perfecta! El problema: interior d'un teatre amb molt poca llum; ni amb flaix la vaig poder fer :(

    ResponElimina
  4. Què dir! Moltes felicitats per l'experiència i la voluntat de compartir amb els nens. He llegit molt atentament i ha sigut molt agradable aquesta sensació d'intercanvi del que fa l'exposició de la seva feina com a escriptor i el que s'està formant a la vida.

    Abraçades!
    Montse.

    ResponElimina
  5. -No és veritat avi, no vol dir sinvergüensa en Jesús, vol dir que els ancians han perdut la vergonya de dir les coses...
    -Aaaah, ara ho entenc i ho comparteixo al cent per cent, nano. :)

    Realment una experiència tractar amb canalla...
    ;-)

    ResponElimina
  6. Una bona experiència i una bona forma de fer que els nanos s'interessin per la literatura!

    ResponElimina
  7. Actes així són magnífics! Tot el que es faci perquè els infants s'apropin a la lectura és molt bo :-))

    ResponElimina
  8. Hola, sóc la Júlia,una alumna del C.E.I.P Rocabruna i m'ha encantat participar al teu concurs.

    ResponElimina
  9. Hola, sóc la Júlia,una alumna del C.E.I.P Rocabruna i m'ha encantat participar al teu concurs.

    ResponElimina
  10. Hola, sóc la Júlia,una alumna del C.E.I.P Rocabruna i m'ha encantat participar al teu concurs.

    ResponElimina
  11. Hola sóc el Marc del CEIP Rocabruna de Picamoixons, ens ha agradat molt el teu concurs de buscar llibres pels blocs. Esperem que en tornis a fer un altre concurs i que treguis molts més llibres.
    Adeu, Marc.

    ResponElimina
  12. Hola, sóc en Gerard i sóc de l'escola C.E.I.P. Rocabruna. M'ha agradat molt participar al 100è joc literari.
    Buscar llibres als blogs és molt divertit i a més a més aprenem alguna cosa nova.
    Fins un altre!!

    ResponElimina
  13. M'ha agradat molt participar al teu concurs i m'ho he pasat molt bé. M'agradaria tornar-ho a fer moltes moltes vegades aquest joc tan bonic i divertit, adéu.Soc el Sohaib de Ceip Rocabruna.

    ResponElimina
  14. Sóc el Maciek del CEIP Rocabruna i això, el concurs, està bé. Divertit!

    ResponElimina
  15. Hola em dic Iris i soc de l'escola C.E.I.P. Rocabruna i com que no et vaig veure quan bas bindre m' agradaria que vinguesis un altre cop.

    ResponElimina