Pàgines

30 de maig 2013

Contes negres vora el Danubi, de Roc Llop i Convalia


Roc Llop s'erigeix com un dels màxims exponents narratius i narradors dels fets i dels camps d'extermini del nazisme en la nostra llengua
[...] L'home és memòria i la literatura és una eina ideal per canalitzar-la. El retrat de l'horror és ben present en l'ànima d'un literat que no volia permetre l'oblit. Amb aquesta edició, doncs, pretenem vèncer de nou l'oblit", del curador de l'edició, Emigdi Subirats.

Hi ha detalls en la vida d’una persona, també d’un literat, que esdevenen tot un fet exemplificant. Roc Llop i Convalia va ser un aguerrit afeccionat a les lletres al llarg de tota la seua vida. Va escriure milers de versos i desenes de relats i d’assaigs pedagògics, atès que va donar mostres de tenir una vocació memorialista immensa i no volia que l’oblit triomfés sota cap circumstància. S’havia d’explicar en tot detall tot l’horror viscut durant els anys de domini nazi que havia causat un dels holocausts més tristos i dramàtics de la història de la humanitat. No va comptar mai amb una feina remunerada de consideració durant el seu llarguíssim exili parisenc, en ser treballador del sindicat anarquista CNT. A despit de la seua habitual penúria econòmica, volia imperiosament que els relats que havien estat premiats amb un accèssit als Jocs Florals d’Amsterdam de 1974 veiessin la llum. Contes negres vora el Danubi van esdevenir la narració autobiogràfica d’unes vivències terribles i desgraciades que ell recordava àvidament i que volia fer arribar al gran públic per tal que l’esgarrifança impedís l’oblit.
  
L'autor:
Roc Llop i Convalia (Miravet, 31 de desembre de 1908 - París, 15 d'agost de 1997) va ser un mestre, poeta, anarquista i militant de la CNT. Fou empresonat després dels Fets del Sis d'Octubre de 1934 i, exiliat, el 1939 fou deportat cinc anys al camp nazi de Gusen- Mauthausen. A França fou redactor de la revista Terra Lliure.

Més informació al blog de l'Emigdi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada