Pàgines

31 de gener 2018

Enquestes literàries a Twitter

Si fa temps que em seguiu, sabeu que m'agrada jugar i fer jugar amb les paraules, ja des de l'inici d'aquest blog, fa més de deu anys, amb aquells Jocs literaris que proposava cada mes.
Fa uns dies he iniciat el costum de proposar enquestes literàries al meu compte de Twitter, amb el hastag #enquestaliterariajmtibau
Vet aquí el resultat de les primeres. No tenen altre desig que jugar amb les paraules i despertar la imaginació.




30 de gener 2018

Amb La força de les paraules, a Tortosa


Divendres passat, a La 2 de Viladrich de Tortosa, vaig participar a la presentació del llibre La força de les paraules, de Miracle Sala.
Des del primer moment en què em va caure a les mans, des del primer dels vint-i-cinc contes que el conformen, ja vaig decidir que la convidaria al programa que presento a Canal 21, i que s'emetrà el 7 de febrer.
Es tracten d'històries ambientades al món rural i a la infantesa, en aquell moment en què els xiquets (i sobretot, en aquest cas, xiquetes) es troben en una fase de creixement cap al món adult que els envolta en què es plantegen coses, en què el seu món infantil comença a trontollar.
Són contes deliciosos, emotius, amb algun toc de fantasia, amb personatges i històries típiques de tots els pobles del món, no només del Moianès on estan ambientats, però no són bucòlics. Apareix el perill, la por, també el descobriment de la mort, potser més propera i natural al món rural.
L'estil del llibre està treballat, mimat, i hi té molt de pes el valor d'unes paraules que hem de protegir com a un tresor.
És el primer llibre en solitari de l'autora, i normalment aquest primer llibre acostuma a sortir de molt endins. En aquest cas, d'aquell país íntim i bàsic de la infantesa.
Descobrir, somiar, conèixer, sentir.
Per a la presentació vaig escollir la lectura d'un dels contes, comptant amb la col·laboració de l'amiga Sílvia Panisello, per a sorpresa dels assistents, amb qui ja m'uneixen molts projectes conjunts.
Llegim literatura, la vivim, la xalem.
En aquest enllaç podeu escoltar un fragment del llibre.

29 de gener 2018

Ahir, Versos contra la violència, a Falset


Ahir diumenge al matí, un nou acte del projecte Versos contra la violència, que va sumant amics a cadascun dels recitals on presentem el llibre del mateix nom. Aquest cop arribem a Falset, en un acte que ha coordinat Fede Cortés, i que ha tingut lloc a l’Escola Antoni Vilanova, on a banda de versos, música i emoció, també hi entrava la brillant llum groga del sol que ens visitava aquest matí d’hivern que, tant de bo, no sigui llarg.
Avui han intervingut Miquel Puig, com a regidor de l’Ajuntament de Falset, Ricardo Gascon, Jesús M. Tibau, Montse Pallàrès, Emigdi Subirats, Baltasar Casanova, Vicent Sanz, Fede Cortés, Raimond Aguiló, Toni Orensanz, Agustí Masip, Xavier Vaqué, Rosa Puey, els components de Safareig poètic de Reus Eduard López, Isabel Fornós i Conxita Jiménez, i la participació musical de Philip Mahon, Pili Cugat i Carlos Lupprian.

Amb ganes d’anar divendres 2 de febrer, a les 19.30 a La Ràpita.
Més fotos en aquest enllaç.
Comentari de Miracle Sala
Comentari de Eduard López
Comentari d'Agustí Masip

28 de gener 2018

Versos contra la violència, a La Ràpita i Deltebre


Proper acte del projecte Versos contra la violència, amb el llibre del mateix nom, aquest divendres 2 de febrer, a les 19.30 hores, a La Ràpita, i dissabte 3 de febrer, a les 11.30 hores, a Deltebre.
.
Properes dates:
La Ràpita, a l'Església Nova, 2 de febrer, 19.30 h
Deltebre, 3 de febrer, 11.30
Barcelona, 16 de març, llibreria Calders
Ampolla, 18 març, 11.30 col·legi Mediterrani
Amposta,  21 de març
Arnes, 30 de març
Pendent de concretar:
Aldover
Santa Bàrbara
Roquetes
Matarranya
Port
Reus
Flix

27 de gener 2018

Versos contra la violència


Una imatge potent del projecte Versos contra la violència, que va sumant escriptors, músics, cantants, actors, etc, amb l'ànim de participar, de col·laborar, de sumar, de xalar.
La imatge creixerà aviat, després dels actes aquest diumenge a Falset, divendres vinent a la Ràpita i dissabte a Deltebre.

ser el viatge


La troupe no viatja;
la troupe és el viatge.
.
Inspirat en una il·lustració d'Ignasi Blanch i dedicat a tot el col·lectiu que participa al projecte Versos contra la violència.

26 de gener 2018

Versos contra la violència, a Falset


Proper acte del projecte Versos contra la violència, amb el llibre del mateix nom, aquest diumenge 28 de gener, a les 12 hores, a Falset.
.
Properes dates:
La Ràpita, 2 de febrer, 19.30 h
Deltebre, 3 de febrer, 11.30
Barcelona, 16 de març, llibreria Calders
Ampolla, 18 març, 11.30 col·legi Mediterrani
Amposta,  21 de març
Arnes, 30 de març
Pendent de concretar:
Aldover
Santa Bàrbara
Roquetes
Matarranya
Port
Reus

Flix
Totes les persones tenim un doble, diuen. I una meitat.

25 de gener 2018

viure la vida

El nostre fill vol créixer i mòbil, i moto, i etc.
-I què faràs quan tinguis mòbil i cotxe?
-Doncs viure la vida.
#8anys

24 de gener 2018

Raquel Estrada a Tens un racó dalt del món



Raquel Estrada ens visita aquesta setmana a Tens un racó dalt del món, a Canal 21 Ebre. Periodista cultura, treballa fent promoció dels llibres a Cossetània Edicions, fets que també comentarem, però sobretot parlarem de la seva obra poètica, a través dels seus llibres Esferes coincidents, i Filles.
Després de llegir els dos llibres, intento distribuir els seus poemes a partir del seu cercle més íntim, expandint-se cap a enfora, cap a la família, el país i el món. 
A la secció La llibreria recomana, ens visita Esther Galindo de La 2 de Viladrich de Tortosa, que ens parlarà dels llibres Un sopar de por, de Meritxell Martí i Xavier Salomó, i de La segona guerra mundial al mar de l'Ebre i Tarragona, de Josep Maria Castellví. També recomanarem La mort sense ningú, de Jordi Tiñena, i per part de Raquel Estrada,  Retorn, de Glòria Coll, i Esperança dins la foscor, de Rebecca Solnit.
A la secció Què fem a les biblios, ens visita Rosa Martínez de la Biblioteca de Benissanet, que ens explicarà una especial ruleta que fa servir per motivar la lectura dels més petits, i que està tenint molt d'èxit.
També estrenem les microseccions dedicades a Falsos proverbis, Cites literàries i els Nanocontes. 
El programa es podrà veure en directe els dimecres 24 i 31 de gener a les 21.00, i en diverses repeticions durant les dues setmanes, i també a l'emissió en directe a través del canal de Youtube de Canal 21.
També es podrà veure properament en aquesta llista de Youtube

23 de gener 2018

caminar, respirar, i escriure

Vaig a peu fins a l’escola a buscar mon fill; uns vint minuts. Mentre camino, gravo al mòbil versos que improviso sobre la marxa. i que esdevindran potser un poema innecessari; de vegades m’escric al damunt. Al vespre, davant de l’ordinador, els transcric mentre m’escolto la veu alterada per l’esforç de caminar. La respiració entretellada dóna a les paraules un dramatisme exagerat. Quan caminar, respirar, i escriure, és tot un.

22 de gener 2018

Quan camines i la vida no s'aparta.
Quan camines i travesses un fantasma.

21 de gener 2018

Versos contra la violència, a Flix i Falset


Aquesta setmana, dos activitats del projecte Versos contra la violència, amb recitals de versos i música, alguns inclosos al llibre del mateix nom publicat per Onada Edicions.
Flix, 24 de gener, 2/4 de 8 de la tarda
Falset, 28 de gener, 12 del migdia

La força de les paraules, de Miracle Sala, a Tortosa


La força de les paraules, de Miracle Sala, és un recull de relats ambientats al món rural, sovint records d'infantesa, sovint tendres i farcits de detalls quotidians, que guanyà el II Premi de narrativa món rural. 
Participaré amb l'autora a la seva presentació a la llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa, el 26 de gener, a les 19.30 hores. 
Segur que les persones assistents compartiran molts dels records i emocions que evocarem. 
Podeu escoltar un fragment en aquest enllaç.
Més informació del llibre, a la web de Cossetània Edicions


20 de gener 2018

No deixis mai de mirar al cel


Ahir, a La 2 de Viladrich de Tortosa, xerrada a quatre mans entre Núria Pradas i Miques Esteve, per a presentar el llibre d’aquest No deixis mai de mirar al cel. Un llibre amb trama de gènere negre com a excusa per tractar temes d’abast vitat, com el sentiment de culpa, o la necessitat de deixar-se fluir per tot allò que la vida ens ofereix.
Aquest acte s’emmarca dins del 15è aniversari de la Fira del llibre ebrenc de Móra d’Ebre.

Simpàtica foto, una una senyal als seus peus que indica “espai llibres”, i dalt de tot, boles del món.

Versos contra la violència, a Campredó


Ahir a la Biblioteca, un nou acte del projecte Versos contra la violència, una iniciativa que va sumant amics, un col·lectiu que creix, que fem actes per presentar el llibre del mateix nom publicat per Onada Edicions, amb 70 autors, els beneficis del qual es destinaran a enviar exemplars a les escoles.
Som gent amant de la pau i la llibertat, que de la mà de la paraula, de la música, del dibuix, o simplement des de la passió per la cultura, ens trobem, anem de poble en poble, ens emocionem, enfortim l’amistat... i xalem!
Ahir, a la Biblioteca de Campredó, l’acte es va veure impregnat del caràcter incombustible de l’Emigdi Subirats, i alguns dels autors i autores del llibre vam recitar versos (primer de forma caòtica, com va demanar l’Emigdi, i després a companyats a la guitarra per Genís Ruiz), i Pili Cugat i Carlos Lupprian ens va oferir un tast del seu nou disc Jocs d’aigua.
Com a anècdota que demostra la màgia de tot plegat, fa uns dies ens va arribar un missatge de whataspp d’una, fins llavors, desconeguda. Una dona ens explicava que mentre estava a la sala d’espera d’un hospital llegint un llibre de versos comprat per internet, un altre malalt, molt amable, que estava al costat, li va comentar que ell és l’autor de la il·lustració de la contraportada. El llibre és Versos contra la violència, ell Ignasi Blanch, i a ella, Mercè Quillez, ja la considerem del nostre grup. Ens va agrair las tasca que duem a terme amb el projecte, i ens va enviar un poema fet per a l’ocasió, que jo vaig revitar ahir.
Sumem, ens emocionem.
.
 Àlbum on recullo les fotos en aquest enllaç
.
Propers actes:
Flix, 24 de gener, 8 del vespre
Falset, 28 de gener, 12 del migdia
La Ràpita, 2 de febrer
Deltebre, 3 de febrer
Aldover, 23 de febrer
Barcelona, llibreria Calders, 1a quinzena de març
Amposta,  21 de març
Arnes, 30 de març
Pendents de concretar
Santa Bàrbara
Roquetes
L'Ampolla
Matarranya
Port

Reus

19 de gener 2018

La vida decep i els somnis no


Què opineu d'aquesta frase extreta del llibre El gos suïcida, de Jordi Tiñena (Arola Editors)?:
.
La vida decep i els somnis no, almenys si no es converteixen en il·lusions.
.

18 de gener 2018

17 de gener 2018

Quan desitges tant que surti un cinc, i no tires mai el dau.

16 de gener 2018

Proposta didàctica; No és la derrota, sinó el vent


Missatge per als centres d'ensenyament: ja podeu fer servir la proposta didàctica del meu recull de contes No és la derrota, sinó el vent, realitzada per Josep-Sebastià Cid, i la trobareu a la web d'onadaeducació.
Aquesta eina us pot proporcionar idees per poder treballar el llibre a classe, i jo sempre estic disposat a vindre per a intercanviar impressions amb l'alumnat.

15 de gener 2018

Versos contra la violència, a Campredó

Propera aturada del projecte Versos contra la violència, a Campredó, el 19 de gener.


I després:
Flix, 24 de gener
Falset, 28 de gener
La Ràpita, 2 de febrer
Deltebre, 3 de febrer
Barcelona, llibreria Calders, 1a quinzena de març
Amposta,  21 de març
Santa Bàrbara, entre 20 abril i 9 de maig
Arnes, (Setmana Santa) 
I pendents de concretar:
Roquetes, pendent concretar
L'Ampolla
Matarranya
Port  

Reus  

sobre Versos contra la violència a La Cala






Aquest projecte Versos contra la violència que va néixer com la necessitat de fer alguna cosa contra la violència, aquest projecte sorgit des de baix, per gent de la cultura que forma part de les associacions diLLUMs d’arts al Forn i Mar de fora, està creixent en una espiral plena d’emoció i generositat.
Primer foren els recitals a La Ràpita i Roquetes els 7 i 8 d’octubre, després la necessitat de deixar constància material en forma de llibre, gràcies a Onada Edicions, després l’espectacle que adaptà Valer Gisbert i que ens colpí a Tortosa, a l’espera d’un documental que ja està en marxa, i ahir un nou recital a L’Ametlla de Mar, organitzat per Cala Cultura i l’Ajuntament.
Aquesta està resultant una fórmula d’èxit: una iniciativa sorgida de la gent, canalitzada per associacions culturals, amb el suport d’institucions, i amb la col·laboració entusiasta i sense reserves de desenes d’escriptors, músics, cantants, fotògrafs... que ens anem sumant al projecte i que estem consolidant (perquè ja existia) una comunitat de bona gent, generosa i amb talent, que no para de créixer, d’estrényer lligams, i que ens regalarà magnífics fruits.
Ahir l’Ametlla de Mar ens va rebre amb un dia rúfol, molts féiem veu de mal de gola, però ens esperaven amb els braços oberts al Centre d’interpretació de la pesca. El regidor de Cultura aprofita per a explicar-nos l’exposició sobre vaixells enfonsats arran de la costa; molts veuen arguments de possibles novel·les.
A les 12 comença l’acte, tota una desfilada d’escriptors i músics que afegeixen la seva visió i, sobretot, la seva emoció, que més d’un cop brolla pels ulls, i no me’n puc estar de citar-los un a un: la música de Pili Cugat i Carlos Luppian, Enric Panisello i Barto Merino, i les paraules de Fede Cortés, Conxita Jiménez, Montse Pallarès, Baltasar Casanova, Núria Menasanch, Jordi Duran, Josep Messegué, Màrius Pont, Vicent pellicer, Elena Solé, Mario Pons, Pili Alegria, Pilar Cabrera, Eduardo Margaretto, Jesús Tibau, Àngel Martí i Joan Callau. Ha posat fi a l’acte Xavi Pallarès, a qui considerem el nostre delegat del territorial de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre.
Més fotos de l'acte en aquest àlbum.
Us avanço el calendari de properes presentacions del llibre:
.
Campredó, 19 de gener  
Flix, 24 de gener  
Falset, 28 de gener  
La Ràpita, 2 de febrer
Deltebre, 3 de febrer
Barcelona, llibreria Calders, 1a quinzena de març  
Amposta,  21 de març  
Santa Bàrbara, entre 20 abril i 9 de maig
Arnes, 30 de març  
I pendents de concretar
Roquetes
L'Ampolla 
Matarranya
Port
Reus

14 de gener 2018

No deixis mai de mirar al cel, Miquel Esteve


No deixis mai de mirar al cel, Miquel Esteve
Columna Edicions, 2017
Sinopsi
«Mira l’Imma Esparza asseguda com si fes becaines al banc de la plaça d’Adrià i respira profundament. El gebre té un regust de sal. la sal de la mar propera, la sal de la sang de la dona, la sal de l’ofici de criminòleg, la sal que els homes escampen per terra i trepitgen amb impudícia. Mira l’Imma Esparza i s’imagina la seva esposa, que té deu anys més que la víctima asseguda en aquest banc, i sospira. El baf del sospir que se li escapa es dissipa en l’èter salat i gelat d’una ciutat anestesiada per la son».

Fosca albada. Un empleat de la brigada municipal de Barcelona troba el cadàver d’una dona jove, l'Imma Esparza, asseguda en un banc de la plaça d’Adrià, amb les mans entre les cames, una nota escrita a la boca, «No deixis mai de mirar al cel», i la targeta d’una agència matrimonial al bitlleter: Nirvana. L’Adolf, un singular inspector en cap dels Mossos d’Esquadra que anhela figurar als annals de la investigació criminal amb la resolució d'un cas excepcional, capitanejarà el cas, juntament amb l’Ester, una advocada de l'administració de justícia que té la capacitat de parlar amb els morts en el darrer alè de vida.
No deixis mai de mirar al cel és un thriller impecable, original, ambiciós, sensual i moral. Escrit amb un total domini de la tensió, de l’estructura, del ritme i dels personatges, arrossegarà el lector a les parts més fosques de les debilitats humanes i l'enfonsarà en el dilema etern de viure: virtut o passió?

13 de gener 2018

Quan tens fred a la nit, i dus un abric sense butxaques,
i tot és una metàfora tan blava.

12 de gener 2018

11 de gener 2018

Versos contra la violència, a L'Ametlla de Mar

I continuen els actes relacionats amb Versos contra la violència.
Aquest diumenge 14 de gener, a les 12 hores, presentació i recital a L'Ametlla de Mar.


I us informo de les properes activitats
Campredó, 19 de gener
Falset, 28 de gener
La Ràpita, 2 de febrer
Deltebre, 3 de febrer
Barcelona, llibreria Calders, 1a quinzena de març
Amposta,  21 de març
Santa Bàrbara, entre 20 abril i 9 de maig
Arnes, 30 de març
Roquetes, pendent concretar 
L'Ampolla, pendent concretar 
Matarranya, pendent concretar
Port, pendent concretar
.
Més informació aquí


10 de gener 2018

This is art

Quina sort tenim d'un televisió com TV3 que ens regala tresors com This is art.
Per a tornar a mirar cada programa un cop i un altre, en aquest enllaç.
Després de llegir en castellà un fragment del Quixot, l'última frase de l'últim capítol, dedicat a la bogeria:
"No estem bojos; l'ésser humà és extraordinari".

Fàtima Llàmbrich a Tens un racó dalt del món

Fàtima Llàmbrich ens visita aquesta setmana a Tens un racó dalt del món, a Canal 21 Ebre, per parlar del seu llibre Sense cadàver, una obra de no ficció, com vol subratllar l'autora, basada en el seu treball d'investigació sobre el cas de Ramon Laso, de gran repercussió mediàtica fa uns anys, tot i que el llibre té gran qualitat literària i, entre altres coses, ens mostra la vessant humana i quotidiana dels Mossos. 
A la secció La llibreria recomana, ens visita Sergi Bassa, de la llibreria Bassa de Móra d'Ebre, que ens parlarà dels llibres de Wajdi Mouawad, La sang de les promeses, i Ànima, i de El vestit de núvia, de Pierre Lemaitre. També recomanarem El mal que m'habita, de Pasqual Alapont,  guanyadora del Premi Alfons el Magnànim.
A la secció Què fem a les biblios, ens visita Irene Prades de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, que ens explicarà el premi Abanderat que va rebre el seu projecte de difondre la literatura catalana a les biblioteques de Nova York.
També estrenem les microseccions dedicades a Falsos proverbis, Cites literàries i els Nanocontes. 
El programa es podrà veure en directe els dimecres 10 i 17 de gener a les 21.00, i en diverses repeticions durant les dues setmanes, i també a l'emissió en directe a través del canal de Youtube de Canal 21.
També es podrà veure properament en aquesta llista de Youtube

09 de gener 2018

diLLUMs d’arts al Forn, trobada de gener



8 de gener, primera trobada mensual de l’any dels diLLUMs d’arts al Forn.
S’afegeixen al nostre grup la pintora Carme Julve, l’escriptora Conxita Jiménez i la fotògrafa Marta Escolà.
El col·lectiu va creixent amb gent amant de la cultura amb ganes de trobar-se en un ambient distès, a compartir les seves inquietuds, a mostrar la seva obra o simplement a xerrar i gaudir de la companyia. Amb tots aquests ingredients n’han de sorgir coses bones a la força, i un dels màxims plaers que em dóna aquesta iniciativa es veure com se saluden per primer cop poetes i músics, pintors i fotògrafs, ceramistes i altra gent inquieta de la cultura, com es passen els contacte, com s’acomiaden amb un somriure.
Conxita Jiménez ens va llegir el seu conte “Invasió no subtil”, i vam tastar pintures de Carme Julve, i Vicent Pellicer ens va regalar un dels seus esplèndids audiovisuals amb imatges de les Terres de l’Ebre i el Matarranya.
A més, un parell de dies abans, al nostre grup de whatsapp, Ricardo Gascon ens va proposar el repte d’escriure a partir d’una imatge suggeridora, i entre les 22 textos rebuts, tots els presents, varem fer d’improvisat jurat del qual va sortir guanyadora Montse Pallarès, que rebrà un lot de vi DO Terra Alta. I tant ens va agradar la iniciativa, que segur que per a la trobada del 5 de febrer (habitualment el primer dilluns de mes), ens proposarà un altre repte.
I tot això mentre ens deeitàvem el paladar amb les tapes i el vi del Forn de la Canonja, i el cremat que prepara Agustí Forner, que ja és una tradició.

Es pot començar millor una setmana?

08 de gener 2018

07 de gener 2018

Convivència d’aigües, de Zoraida Burgos


Convivència d’aigües, de Zoraida Burgos
Labreu Edicions, 2017
Sinopsi

Convivència d’aigües, el llibre de Zoraida Burgos (Tortosa 1933), que publica l’editorial LaBreu Edicions aplega tota la poesia publicada –i alguns poemes inèdits– per aquesta autora d’ença del 1971. L’obra d’aquesta poeta era, malgrat la seva qualitat i vàlua, difícil de trobar i ha romàs durant anys i dècades oblidada i al marge de les convencions i modes del moment. Zoraida Burgos, que ja va ser inclosa en la mítica Antologia de la Poesia Social Catalana d’Àngel Carmona, del 1970, ha anant bastint, durant tots aquests anys, una obra poètica sòlida i singular, molt arrelada a les seves terres natals de l’Ebre, però també impregnada de tradició cultural i literària. Amb aquesta edició de LaBreu alguns lectors, que ja coneixien Zoraida Burgos, la podran llegir i gaudir en tota la seva integritat i, d’altres, que desconeixien la seva obra, descobriran una autora que en cap cas els deixarà indiferents, perquè Zoraida Burgos és, avui, una de les millors poetes que tenim al país.

06 de gener 2018

05 de gener 2018

04 de gener 2018

03 de gener 2018

Versos contra la violència, ara amb CREA


El projecte Versos contra la violència no para de créixer i sumar col·laboracions.
Després dels recitals, del llibre i de l'espectacle, el grup CREA avisa que n'està tramant alguna.

02 de gener 2018

Pressa per fer-se gran


Passeig amb mon fill. Atura la bicicleta i es posa a arrencar els adhesius. "Tinc 8 anys!", i no li agrada anar amb una bicicleta que sembli infantil. 
Pressa per fer-se gran.

podria, aquest vespre

Podria escriure mil versos aquest vespre,
sense escriure’n cap,
tan sols mirant-te.
Podria mirar-te mil cops aquest vespre,
sense veure’t,
tan sols besant-te.
Podria besar-te mil cops aquest vespre,
sense tocar-te,
tan sols recordant la forma dels teus llavis.
Podria recordar-te mil cops aquest vespre,
sense pensar en tu.
Podria pensar mil cops aquest vespre

la forma infinita d’agrair-te.

01 de gener 2018

Les fulles alcen el vol

Amb aquests versos improvisats de mon fill al parc de Tortosa, us desitjo el millor per a aquest any que comença.