Aquest 10 de maig, l’escriptora Imma Monsó ha obsequiat el Club de Lectura de Tortosa amb la seva presència, gràcies a la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes. Els comentaris s’han centrat en l’obra seleccionada pel Club, Tot un caràcter, però l’autora ha fer un breu repàs a la seva trajectòria, tot i que gran part del temps s’ha esfumat ràpidament en una tertúlia sobre els diversos temes que anaven sorgint arran dels seus llibres.
Tot un caràcter és potser la novel·la que va servir a l’Imma Monsó per a sobresortir a la narrativa catalana. Publicada el 2001, narra les relacions entre una mare i una filla, a mig camí entre l’amor i l’odi, entre la dependència mútua i la necessitat de viure nous camins. La filla viu aclaparada pel caràcter de sa mare, impetuosa, capaç de portar-se la contrària a si mateixa segons les seves conveniències, inepta per a ser feliç, per a viure el present. Com diu al llibre, "La mamà era temible quan disposava d’energia, que era gairebé sempre, i si te la volia dedicar tota ja podies començar a córrer". La seva convivència comporta conflictes, teixits hàbilment amb humor per l’Imma Monsó, fins que cadascuna d’elles aprèn que el paper que juga en aquesta relació no és ben bé el que desitjava.
L’autora ens ha comentat multitud d’anècdotes al voltant de la creació de l’obra. La idea va sorgir quan algú va preguntar-li com era sa mare. La resposta no era fàcil, calia una llarga reflexió el fruit de la qual ha estat Tot un caràcter, tot i que no es tracta d’una novel·la autobiogràfica, almenys totalment.
Ha estat inevitable comentar també la seva darrera novel·la, la premiada Un home de paraula, basada en un fet real tan traumàtic com la mort del seu home. L’obra no cau en un sentimentalisme fàcil, al contrari, fins i tot es pot gaudir dels tocs d’humor que acompanyen sempre l’autora, que ha fet servir la seva escriptura, en certa forma, com a teràpia: "utilitzo constantment una arma poderosíssima per conjurar l’enyor de la mort: la paraula."
El Club de Lectura de Tortosa es tornarà a reunir el 18 de juny per comentar una divertida i original novel·la El moliner udolaire, de l’autor finlandès de més èxit, Arto Paasilinna. Els interessats poden posar-se en contacte al correu clubdelectura@tortosa.altanet.org o a la mateixa Biblioteca Marcel·lí Domingo.
Jesús M. Tibau
Coordinador del Club de Lectura de Tortosa
Bon dia Jesus, i gracies per haver gestionat tan be aixo del club de lectura.
ResponEliminaAhir vaig poder venir -finalment! - i vaig tenir la sort gaudir de la presencia de la Imma Monso. Tenir alla a l'autora va ser tot un privilegi, i amb la seva manera de parlar i explicar-se (tant be), ens va fer gaudir d'allo mes de la trobada. Va resultar una persona molt propera i ens va transmetre la seva força, doncs ella, malgrat que sembla que no ho te assumit, encara, tambe es tot un caracter. L'hora i mitja que vam ser alla ens va passar volant, fins i tot s'ens va fer curta. Bon senyal.
Tambe vull dir que em va agradar molt sentir les aportacions que van fer les altres lectores.(Llastima que hi hagi poca representacio masculina, pero). De qualsevol manera, l'experiencia d'ahir em va resultar tant entretinguda i divertida, que ja tinc ganes de parlar del finlandes i el seu Moliner udolaire...
Fins aviat,
Montse S
He fet una ullada pel teu bloc, tot molt i molt interessant. M'aturo en aquest post, ja que m'ha recordat no fa pas molt dies, quan l'escriptora Imma Monsó va venir a l'institut el dia en que es donaven els premis de literatura, i ens va estar parlant de la seva trajectòria però sobretot, d' Un home de paraula. Principalment, sobre quin era el seu mètode de gestionar una novel·la, bé, potser gestionar no és la paraula. I se'm va passar l'estona volant, és admirable també el procéss, ho descriu com a quelcom brutal. La pluja d'idees, com sura la narrativa...
ResponEliminaM'apunto això del Club de la Lectura.
Unes salutacions,
Sarah