La Institució de les Lletres Catalanes ha organitzat un cicle de conferències que portarà a diversos escriptors i escriptores arreu de Catalunya sota el lema La meva experiència a Frankfurt. Avui, a Tortosa, ens han explicat la seva experiència, de dreta a esquerra de la fotografia, Maite Carranza, Andreu Carranza, Oriol Izquierdo, director de la ILC, i Toni Sala. Per començar, els autors han llegit un fragment de la seva obra:
Maite Carranza, de El clan de la lloba
Andreu Carranza, de Riu avall
Toni Sala, de Autostop
Després ens han comentat la seva experiència a Frankfurt.
Andreu Carranza ha incidit en la cura d'humilitat que representa assistit a aquesta fira i en la sensació que s'ha situat la literatura catalana al mapa mundial. També ha destacat, com la resta d'assistents a l'acte, el gran discurs inaugural de Quim Monzó, molt representatiu del tarannà català i de la ironia de la nostra literatura. Finalment, ha reivindicat l'absència d'un poeta de la importància de Gerard Vergès.
Maite Carranza, entre altres coses, ha destacat que els diversos actes de promoció dels seus llibres en centres d'ensenyament se centraven en lectures de fragments importants dels seus llibres, realitzades amb molta cura.
Toni Sala també es va sorprendre de la qualitat de les lectures de llibres, que fan de les presentacions de llibres un acte més amè. D'altra banda, ha posat el dit a la llaga afirmant que, així com pintors o arquitectes catalans han aconseguit el reconeixement mundial, els escriptors catalans tenen més difícil arribar a aquesta repercussió que no té encara la nostra llengua.
Oriol Izquierdo ha volgut recordar que la Fira de Frankfurt ha obert una porta important per a la literatura catalana, transparent fins ara, però que el camí que queda per recórrer és encara molt llarg.
be per fi arribat el dia saps qui soc? va, te deixat el regal sota el garrofer...! Bon Nadal
ResponElimina