02 de setembre 2015

Sobre l'incedi al Montsant

29 d’agost. A les 18.07 una amiga envia al grup de whatsApp de la colla una foto amb aquest text: foc a la carretera de la Morera. Estic a Cornudella, pujo en dos salts al terrat de casa de mons pares i veig el fum. És l’inici d’una dramàtica tarda. La façana del meu amic Montsant crema, i helicòpters que aparenten minúsculs hi aboquen una aigua que sembla insuficient. “Merda, la Font del Muntaner!”, crido, perquè crec que el fum surt més o menys del lloc on teníem un tros amb aquest nom, un hort, una caseta que aixecà mon pare, una bassa per regar on ens hi banyàvem de petits, i records.
Mon filla puja al terra i exclama “Uaaala!” És el seu primer incendi, i tot just aquella setmana havíem estat jugant a dibuixar bombers, i havíem llegit feia poc llibre que explica com treballen. Està entusiasmat, i assenyala un, dos, tres avions que descarreguen aigua l’un darrere l’altre. Jo no puc apartar els ulls, ple d’impotència i dolor. Es distingeixen flames que imagino d’una grandesa endimoniada. Conec alguns dels bombers que hi deuen estar treballant, un amic té una vinya recent plantada a la zona... Tot és massa proper, i el fum té una olor penetrant.

La nostra mare ens crida, diu que des de l’altre costat de la casa, orientada a les Gritelles, ens estem perdent l’espectacle d’una enorme Lluna plena que surt damunt de Siurana. Un xiquet veí surt al carrer amb una pilota, i el nostre fill decideix baixar a jugar a futbol: les pilotes guanyen al foc. El foc es controlarà al vespre, sembla provocat; la vida continua, de vegades incomprensible.
.
Com veieu a la meva foto, és pràcticament la imatge de l'encapçamanet del blog la que es crema.
Per a millors fotos, us convido a veure l'àlbum de l'amic Toni Lluch. M'afegeixo als seus agraïments.

1 comentari:

Màrius ha dit...

Una llàstima, efectivament!
Per cert, tu que ets malalt de les paraules, em permeto fer-te un petit apunt perquè no caiguis en l'errada que cau quasi tothom:
Tots els incendis, absolutament tots són provocats.
M'explico; tots comencen per alguna causa que els provoca. Però hem d'usar els adjectius amb propietat, entenc que el que vols dir és que és provocat intencionadament, és a dir, que és intencionat.
Un llamp pot provocar un incendi, un accident de cotxe pot provocar un incendi, una avaria en una línia elèctrica pot provocar un incendi, fins i tot una negligència d'un pagès o una burilla des d'un cotxe poden provocar un incendi. Però solament un piròman o un delinqüent provoca intencionadament un incendi.
Salut!