03 d’abril 2020

Les veus de les oliveres



Em plau ser una de les moltes persones que col·laboren al següent llibre. En el meu cas, per a variar, amb nanocontes.
LES VEUS DE LES OLIVERES està editat per ARBRES EN PEU DE VIDA (Graëllsia i Salvem lo Montsià), dissenyat i maquetat per Manel Mas, amb l’assessorament lingüístic de Carme Cruelles
 .
Text explicatiu que introdueix el llibre:
 .
PER QUÈ ESTE LLIBRE?
L'olivera no només és emblema del paisatge mediterrani, també és un símbol de cultura i civilització. Què deu tindre l'olivera? La seua longevitat, que contrasta amb la seua fragilitat davant el clima, el fort arraïlament dels seus troncs recargolats i el fet que este arbre mos regale un producte tan bàsic com l'oli són, amb tota seguretat, elements decisius que li han fet guanyar tota esta càrrega simbòlica al llarg dels segles.
Les fargues són una varietat d’oliveres que es troben concentrades principalment a les comarques del nord de Castelló i al sud de Tarragona. Este és el seu hàbitat natural des de fa centenars d’anys i s’hi troben molt a gust. Els agrada la terra calcària, els forts vents i l’olor de la Mediterrània, per això s’han fet grans i majestuoses i ara mostren una bellesa que les fa llépoles als ulls de compradors, no sempre ben informats, i dels intermediaris.
El paisatge que originen les oliveres arraïlades en bancals margenats amb la tècnica de pedra en sec, gairebé inalterat en segles, juntament amb altres construccions com els cocons, les casetes, les piques, les basses, els camis empedrats i lligallos, constitueix en si mateix un valor d’interès cultural i paisatgístic digne de respecte i conservació.
Malgrat gaudir d’este paisatge agrari únic, estes velles oliveres estan sotmeses des de fa anys a un espoli sense límit que, en nom del mercantilisme, són mutilades de gairebé totes les seues branques i arrancades de l’espai on van nàixer, tallant-los les raïls fins a ser només monyons, carregades en camions i, ja convertides en mercaderia, ser venudes i plantades en indrets amb climes que no són el seu (això les condemna a morir en pocs decennis).
Per això naix Arbres en peu de vida, un projecte que té com a objectiu donar a conèixer la problemàtica de l’espoli d’oliveres fargues que es segueix patint a hores d’ara a les comarques de l’Ebre i posar en valor les fargues com a patrimoni paisatgístic mundial i com a productores d’oli de gran vàlua gastronòmica, en el marc agroalimentari de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre.
Fruit d’este projecte és el llibre que teniu a les mans, on poemes, textos, cançons, dibuixos, fotografies... pretenen ser un clam de la gent del territori per a aturar este saqueig del nostre patrimoni natural, unes veus d’agraïment a estes velles amigues que conformen el nostre entorn vital: les nostres oliveres fargues monumentals.
Esperem que el gaudiu, tant com tota la gent que hi ha participat, fent-lo possible.
.
Més informació al compte de youtube d'Arbres en peu de vida 
Vinaròs News