20 de febrer 2011

Vocabulari de boca


Baltasar Casanova i Agustí Bertomeu, els autors de Vocabulari de boca, han dipositat en mi la confiança d'encarregar-me un text per a la contraportada de la segona edició revisada d'aquest diccionari especial, potser poc normatiu, però ple de vida, d'imatges i de paraules del Delta. Vet aquí la contraportada:
.
Quan estudiava Ciències Naturals a l’escola, vaig aprendre que els éssers viu neixen, creixen, es reprodueixen i moren. Davant d’aquesta definició no tinc cap dubte que les paraules, en certa manera, també són éssers vius: paraules ideades un dia per nomenar un objecte o un sentiment concret; paraules que es fan grans i que acumulen significats amb què les persones les anem vestint; paraules que originen paraules noves i que, independents de sa mare, viuen una vida pròpia, i paraules que, caigudes en l’oblit, moren.
Penso que com jo, els autors d’aquest Vocabulari de boca s’estimen les paraules, i les senten vives, i no els dol que es desgatin pel seu ús, i fan tot el possible per a evitar-ne el tràgic final a què tots estem condemnats. Aquest llibre es converteix així en un salvavides de moltes paraules; però també en espill que reflecteix la vida, les paraules captades en el seu anar i vindre de boca en boca, una fotografia del nostre parlar, que és també una fotografia de la nostra manera d’entendre el món i la vida. I d’aquesta manera, la vida no podia ser aliena al llibre, i hi apareix en forma d’imatges d’hòmens i dones, de xiquets i xiquetes, d’aigua, cel i terra; de les imatges que a cadascú de nosaltres ens evoquen les paraules.