25 de maig 2018

Melodia d'una absència, de Joan RocaCapital Books, 2018 
Sinopsi
Tot arrenca quan el jove Bastien, estudiant de música a Viena, rep d’una tavernera jueva unes velles i estranyes partitures que el seu pare li va deixar abans de morir: «Mira, no hi ha cap nota escrita en cap de les dues claus. Només l’armadura, només la tonalitat amb aquesta tinta de color vermell. Mi major o do sostingut menor. Però ni rastre de les notes. [...] El meu avi deia que els esperits i els fantasmes parlen en do sostingut menor...»
Mentre intenta resoldre el misteri que amaguen les partitures —perilloses, qui sap si maleïdes—, Bastien s’enfrontarà també al misteri de la seva identitat i al passat tèrbol de la seva família, odiada i temuda durant dècades, originària de la Cava, al delta de l’Ebre. Quan hi viatgi en busca de respostes, totes les tragèdies que encara no han cicatritzat es desencadenaran.
Una apassionant novel·la d’intriga i misteri que recrea un delta de l’Ebre mític i màgic.
Comentari
Primera novel·la d’un autor que aconsegueix no deixar-te indiferent des de la primera pàgina. I quan dic indiferent, vull dir de forma positiva. He parlat amb diverses persones que m’han parlat de l’agradable sensació que els ha proporcionat el llibre, de la sorpresa, de preguntar-me “qui és aquest Joan Roca?”, de com, el alguns moments, han visualitzat imatges de Macondo.

L’autor també és músic, i en la música potser s’ha inspirat per a escriure el llibre, i la música té la clau d’alguna mena de misteri que ens fa seguir la trama, però la trama no és per a mi l’essencial, sinó el fet de gaudir de les paraules.

Cap comentari: