20 de juny 2024

Mitjans d'agost

 

Matí malenconiós, amb pluja, baixada de temperatures, fulles caigudes al passeig vora el riu. Tot i que avui comença l’estiu, fa dia de tardor. Amb aquest esperit reflexiono sobre el pas del temps, el meu. Fa anys que em sento a la tardor de la vida, i lluny de la exaltació festiva, sorollosa i càlida de l’estiu, cerco la serenor dels capvespres, rumio mentre torno a casa venint de la feina.

I si la vida fos un any, a quin mes exacte de la tardor em trobo? Octubre? És un mes que m’agrada força, de bons records.

Com que a més de les lletres, també m’agraden els números, em poso a fer càlculs mentals. Estimo una esperança de vida de 96 anys; no perquè cregui amb certesa que hi arribaré –faré el possible per passar-los amb escreix-, sinó perquè és un múltiple de dotze. En aquest cas, vuit anys de vida real equivaldrien a un mes, en aquest teòric calendari anual. Com que estic a punt d’arribar als seixanta, això voldria dir... que he viscut set mesos i mig!!! Em sorprén el resultat. De veure’m ja a l’octubre, resulta que em trobo a mitjans d’agost! Està a punt de començar la festa major del meu poble!

Somric sol davant d’aquesta troballa, quan arribo al meu nou barri, quan veig les finestres de la meva nova casa, aquest dia malenconiós, fresc i ple d’esperança.

17 de juny 2024

CONVERSES AGAFADES AL VOL

 

CONVERSES AGAFADES AL VOL

 Un noi li diu a un altre:"Continua sense tocar-me la loteria. Potser no hi jugo prou".
La probabilitat diu que té raó, i potser hauria de posar més ous al cistell de l'atzar. O potser diversificar els ous posant-los a altres cistelles de la il·lusió.

16 de juny 2024

Dinar tertúlia a Tarragona



 Ahir, convidat per Joel Santamaria, participo a un dinar literari de l'Associació Literària del Camp de Tarragona Associació Literària del Camp de Tarragona, al restaurant Les Coques de Tarragona. Allí em trobo amb vells amics com Conxita Jiménez, Francesc Valls Calçada, i Josep Lleixà "Fifo", i coincideixo amb Jordi Manzanares, Adrià Gil, Àngel Casas.

A l'inici Joel Santamaria fa un resum de la meva trajectòria literària, incidint sobretot en el llibre Postres de músic, que continua guanyant amics i fent parlar, dos dècades després d'haver-lo escrit.

Jo els parlo de la meva evolució, dels diferents gèneres que ara m'atrauen més, com el dietarisme, i els llegeixo algun conte inèdit.

Segur que teixirem més llaços entre Tarragona i les Terres de l'Ebre.


13 de juny 2024

 Treballant en la portada del proper llibre; el 20è en solitari.

12 de juny 2024

llibre torna a casa

 

Un dels últims dies que vaig viure a la nostra anterior casa, vaig alliberar un llibre a la mateixa porta del carrer.

Ara que ha passat més d'un mes, m'escriuen una parella de germans de 7 i 11 anys que el van trobar. M'expliquen que els ha agradat i que ahir el deixarien al mateix lloc, perquè el trobin altres persones.

Llibres que emprenen viatges, llibres que es resisteixen a abandonar del tot la seua casa, cases que es mantenen més endins del record.

Per a acabar-ho d'arrodonir, aquest era un dels llibres (dels molts llibres) que li va cagar el trió al nostre fill o, més concretament, que li va deixar a la porta de casa quan se'n va anar fa uns anys. Ai, la màgia!!!

Un repte prioratí


La nova Rússia de Sergei Eisenstein, un llibre a mitges on Amat Pellejà ha fet 38 il·lustracions al carbó inspirades en la pel·lícula La línia general, i jo m'he inspirat en les il·lustracions per a escriure versos, de forma lliure, sense tenir en compte el context de l'obra d'Eisenstein. No es tracta d'un poemari il·lustrat, sinó d'un llibre d'il·lustracions poetitzat. Un repte prioratí, fet passar per les rússies.

11 de juny 2024

Amb l'eix trencat el sud em crida, de Rosa Queral, presentació a Tortosa



 Dimecres participo a la presentació a la Biblioteca de Tortosa del poemari AMb l'eix trencat el sud em crida, de Rosa Queral, amb fotografies de Maria José Piorno.

Podeu trobar informació a la conversa que vam mantenir a Tens un racó dalt del mónTens un racó dalt del món de Canal 21 Ebre, i escoltar escoltar un dels poemes

10 de juny 2024

la petjada d'un breu contacte

 

Espero a la cua de la caixa del supermercat. Davant meu una parella gran, d’accent tortosí. Més endavant encara, ja passant els productes per mans de la caixera, una família marroquí. Són quatre o cinc. El més petit, d’uns dos anys, assegut en una cadireta, mira fixament l’home gran, alt, prim, de cabells blancs. De fet, es miren mútuament, i endevino un somriure d’estranya complicitat, que s’encomana a son pare. No es diuen res, però la comunicació s’ha establert saltant diversos obstacles que a algun adult els semblarien insalvables. En un moment determinat, quan els somriures es fa més intensos, el xiquet l’assenyala amb el dit, i l’home gran sembla estar a punt d’adreçar-li una carícia a la galta amb el dit, que no s’acaba de materialitzar. És curiosa la forma en què als crios petits els crida l’atenció una persona determinada d’un grup, que els cau simpàtic sense cap motiu aparent, però amb una decisió que rarament falla.

Un cop posats en bosses els productes que cadascú s’endurà a casa seva, potser no tornaran a coincidir mai més, potser no deixarà petjada aquest breu contacte. O sí.

09 de juny 2024

Fira del Llibre Ebrenc, 20 anys





Avui fa vint anys de la primera Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre, i allí estava jo, molt inexpert encara, amb el meu primer llibre Tens un racó dalt del món, i l'Editorial Montflorit. 

Dos dècades després, amb més llibres al bagatge, centenars d'amistats com a tresor, alguna pèrdua com la de Víctor Canicio que llavors m'acompanyava, segueixo al costat de la Fira, any rere any.

Continuarà.

06 de juny 2024

tarda serena

 

Quatre dones grans venen cap a mi a la vorera caminant en paral·lel, una al costat de l’altra.

Avancen com un grup homogeni, i sembla que tinguin un objectiu clar, però el seu pas és lent, molt lent. La tarda és serena, borda un gos llunyà. Sembla la seqüència d’un film de l’oest en què el director empra la càmera lenta per a dotar-la de dramatisme. Com que no van a cavall, i vesteixen amb roba discreta, no puc deduir si són dels bons o dels dolents. Tinc la temptació de girar-me a comprovar si en direcció contrària s’atansa un altre grup, cap a l’enfrontament final, però un noi amb patinet elèctric trenca l’encanteri.      

05 de juny 2024

Dosi extra de begudes ensucrade

 

Taula de picnic en un parc públic, parada amb elements característics d’una festa d’aniversari infantil: plats i gots de plàstic, llepolies diverses, algun coc que sembla casolà, i un globus daurat en forma de sis que sura a l’aire presidint la imatge. Pares i mares joves, xiquets i xiquetes d’edats diverses, sempre menors de deu anys, al voltant de la taula, amenitzada amb música de “reguetón”.

Quan torno a passar de tornada, al cap d’un quart d’hora, vora la taula ja només queden els adults parlant entre ells. El globus jau desinflat al terra, i el sis només s’endevina. La canalla és uns metres més enllà, enfilats a l’àrea de jocs, fent la festa a la seva manera, empesos per l’energia habitual, i alguna dosi extra –un dia és un dia- de begudes ensucrades.

04 de juny 2024

Bernat Navarro Porter visita Tens un racó dalt del món



Bernat Navarro Porter visita Tens un racó dalt del món de Canal 21 Ebre per a parlar-nos de la seva primera novel·la La número 25 (Cossetània Edicions,Cossetània Edicions,  2024), amb què va guanyar el premi Sebastià Juan Arbó 2023.

En podeu escoltar un fragment en aquest enllaç en aquest enllaç

Gustau Moreno recomana la novel·la gràfica Cuatro poetas en guerra, de Ian Gibson i Quique Palomo.

I més coses com el nanoconte final. 

El programa es podrà veure en directe el 4 de juny a les 22 hores, i  posteriorment a Youtube en aquesta llista.

I ara també a 21Ràdio.cat