18 de març 2013

Agricultura mental, d'Òscar Ranírez

L'amic blocaire Òscar Ramírez ha presentat fa poc a Tarragona el seu tercer llibre, Agricultura mental, un recull de pensaments breus, reflexions, i textos reals, vitalistes, divertits i plens de vivències

El poeta (l’ésser humà) conrea allò que li passa pel cap i que es diu vida. El poeta se sap clàssic i també romàntic. Així seves creacions i opinions, que destil·len fel i mel, pressentint de vegades que les paraules escollides —de manera racional o irracional però sempre sincera— saben molt d’ell i de nosaltres, més que ell i nosaltres mateixos. Porten aquestes paraules sang als peus por una existència en molts moments dura, tragicòmica, cinematogràfica i de fortuna canviant.
Cultura comparteix arrels etimològiques amb agricultura. La coliflor s’assembla a un cervell i/o un arbre. I tothom pot ser agricultor de les seves emocions, els seus pensaments, els seus instints.
Aquest llibre està estructurat en tres parts: “Agricultura mental” i “Agricultura molt personal” (poemes en prosa basats en l’experiència i els seus fruits, una espècie de vademècum sentimental en dues llengües: català i castellà) i “Ras i curt” (reflexions aforístiques, moltes sarcàstiques i plenes d’enginy, escrites en la llengua nativa i no fàcilment traduïbles).
Rara avis aquesta meditació en un temps en què la terra es mou i els i les terrícoles tremolen. Una transmissió vital en directe.