24 de novembre 2019

24a Diada d'Amics dels Castells







23 de novembre de 2019. Amics dels Castells organitza la seva 24a Diada, aquest cop fent incidència en la ciutat fora muralla, posant en relleu no tan sols el seu patrimoni històric, sinó també el seu patrimoni immaterial, a través de la lectura de textos d’autors, especialment, de l’època en què s’enderrocà la muralla que obria la ciutat cap a l’eixample a principis de segle XX.
Aquests dies de novembre són l’avantsala de l’hivern, quan encara és viu el record de l’estiu, i la cella damunt del Port és símbol inequívoc que el vent imposa la seva omnipresència a les Terres de l’Ebre, gran part de l’any; però el sol troba l’escletxa necessària per fer que el dia esdevingui lluminós, i un bon nombre d’hòmens i dones de Tortosa i comarca no fallen a la cita amb aquesta Diada, per a reconciliar-se amb la història de la ciutat, per a passejar-la, per a estimar-la una mica més.
L’activitat està organitzada per Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa, i diLLUMs d’arts al Forn també hi col·labora, juntament amb el Campus Extens de la URV a Tortosa, i l’Associació Cultural 4més1 i l’Associació Juvenil La Tuna Folk.
Jordi Mulet ens fa de guia amb explicacions històriques per a entendre diversos edificis i indrets, així com la ciutat de l’època, i ens parla del Carrilet, del Mercat, de l’Ensanche, de tots aquells béns que s’han perdut per a sempre, excepte en el record, com el cinema Coliseum de l’actual plaça d’Alfons XII, i Emigdi Subirats, fent gala un cop més de la seva enciclopèdica memòria,  ens introdueix a diversos autors com Abu Bakr, Gerard Vergés, Mestre i Noé, Mn. Garcia Girona, Joan Cid i Mulet, Vergés Paulí, Maria Llaó, Hemingway i Manuel Pérez Bonfill, dels quals en llegim textos Màrius Pont, Txell Aixarch, Àngel Mulet, Vicent Pellicer, Jesús M. Tibau, Emigdi Subirats, Montse Pallarès, Gerard Climent.
Hem començat el recorregut a la verdor del parc municipal Teodor Gonzàlez amb la interpretació del clàssic Carrilet per part de membres de l’Associació Cultural 4més1 i l’Associació Juvenil La Tuna, que ens han acompanyat musicalment durant tota la ruta, i acabem amb Ay, Carmela, i la foscor del refugi antiaeri del carrer Hemingway.

Cal recordar la història, cal evitar que molts dels seus episodis es repeteixin.
Més imatges en aquest enllaç

Vídeo de Cinta Llatje: