31 de maig 2020

El misteri d'Arthur Rimbaud, de Miquel Esteve



El misteri d'Arthur Rimbaud, de Miquel Esteve
PREMI MALLORCA DE NARRATIVA 2019
Univers llibres, 2020 
Sinopsi
Després de la mort de Verlaine, el poema que li va regalar Rimbaud, La chasse spirituelle, va viatjar des de França a Reus, i de Reus a Móra la Nova, on va restar en secret sota una manisa del molí d'oli de la família dels Esteve. En Lluís Esteve rep l'encàrrec del seu avi Antoni de ser el curador secret del poema, un poema que en realitat és un grimori, com havia insinuat Verlaine amb "les agudes intuïcions psicològiques" i "estranys misticismes". En el transcurs de la novel·la descobrirem com Rimbaud va escriure el poema, i tot el seu periple.
A mig camí entre el thriller literari i la novel·la d'ambientació històrica, El misteri d'Arthur Rimbaud ofereix un seguit de capítols que el lector podrà llegir segons l'ordre que ofereix l'autor o el que ell mateix decideixi, amb un epíleg comú.
.
Comentari
Els llibres que he llegit de Miquel Esteve tenen un engranatge que sap fer funcionar amb ofici i, tant se val l’època on estiguin ambientats o els personatges històrics o no que diseccioni, sempre els utilitza per a plantejar-te reflexions filosòfiques, existencials o humanístiques. I El misteri d’Arttur Rimbaud no és una excepció.
No ens parla només d’un misteri llepolia per a enganxar els lectors, que també.  No és només una forma de donar a conèixer aquest poeta i, per tant, fer-te venir ganes de llegir-lo, que també. És una mena de lluita humana de dos móns, de dos formes d’emprendre la vida, i el podem llegir en clau de dualitats:
la poesia envers la realitat
la llibertat (i el llibertinatge) davant la moral burgesa
la desmesura contra les bones costums
la passió en front la responsabilitat familiar
la llibertat creativa contra les normes
...
També ens vol mostrar, potser, el poder de la paraula i, sobretot, de la paraula escrita, o l’esclavatge que comporten els secrets i les possessions, o la màgia de líquids que representen formes d’entendre la vida, com l’absenta i l’oli, o el vincle sagrat que manté units els avis i els néts.
Diversió, passió i reflexió; a Reus, a París i a Móra la Nova.


1 comentari:

Helena Bonals ha dit...

Tinc moltes ganes de llegir-lo! Amb el teletreball tinc més temps que abans per llegir, és una sort.