20 de juliol 2020

El poder transformador de la lectura, de Laura Borràs, a Tortosa








La setmana passada rebo un missatge de Laura Borràs en què em proposa presentar a Tortosa el seu llibre El poder transformador de la lectura. Vols? Pots? Per a mi és un honor, poques persones admiro tant com la Laura, de de fa molts anys, molt abans que la política ens la segrestés de la Cultura. Les seves intervencions arreu on era reclamada, tant se val la relativa importància del lloc o de l'acte, despertaven admiració, i la seva capacitat per a transmetre passió per la literatura i per la vida (que és el mateix) no tenen comparació, gràcies a una difícil combinació de bagatge cultural, intel·ligència i capacitat comunicativa.
La presentació té lloc el 17 de juliol a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa, amb totes les mesures de seguretat i distància corresponents. La mascareta que tothom duu posada fa que els somriures s'hagin d'imaginar, però no ens costa gaire esforç, perquè les mirades també parlen.
Inicia l'acte Mònica Sales, i ja en són uns quants que compartim, i com que la coneixem, segur que farà alguna intervenció brillant, i no decep en absolut. Llegeix una carta dirigida a Laura bastida amb títols de llibres ebrencs, que signa Numen, i que podeu veure a les imatges.
En el meu cas, parlar del poder transformador de la lectura és molt fàcil, faig petites reflexions sobre la importància decisiva dels llibres a cadascuna de les nostres vides,i ala història de la humanitat, en general; parlo de la influència que tenen en nosaltres personatges de ficció (que per a mi són ben reals), tanta o més que la majoria de persones de carn i ossos; i parlo del poder de cadascuna de les paraules, i acabo citant només un parell de llibres dels molts que han ajudat a transformar-me: Incerta glòria, de Joan Sales, i Las ratas, de Miguel Delibes. Llavors, com a sorpresa per a tothom, diverses persones entre el públic, amigues i amics dels diLLUMs, es van aixecant i mostren un dels llibres que els han transformat (Robert Strange, Cris García, Sílvia Rossell, Elena Solé, Vicent Pellicer i Mònica Sales).
Després, Laura Borràs comença la seva esperada intervenció, en què ens parla de les motivacions d'escriure el llibre, de la importància, necessitat i actualitat dels clàssics, i comparteix vivències molt emotives i personals on la lectura ha jugat un paper protagonista.
És una tarda de juliol, fa calor, però no tanta com seria normal en aquesta època de l'any. Potser el temps saps que té pendent amb nosaltres un mes d'abril.
.
La notícia a Canal 21 Ebre.