08 de febrer 2015

El poeta del poble, d'Andreu Carranza

El poeta del poble, d'Andreu Carranza
Edicions Destino, 2015
Premi Josep Pla 2015
Sinopsi
El poeta del poble és una novel·la fascinant que arrenca amb Verdaguer convertit en conseller de l’home més ric i influent del país, el marquès de Comillas, i acabat de coronar príncep dels poetes, un triomf social com mai abans no havia experimentat un escriptor català, en plena efervescència de la Renaixença. Però ben aviat Verdaguer experimenta el xoc entre la seva vocació apassionada i els interessos polítics i eclesiàstics que posen en dubte els seus inesperats comportaments.

Viatger apassionat, coneix Cuba, Terra Santa, el Vaticà, etc. La seva personalitat extraordinària, la relació amb la dona del marquès, María Gayón, la seva generositat amb les almoines, els exorcismes… tot això li porta enormes problemes. I assistim a l’ascens i la caiguda d’una llegenda en vida. La polèmica l’acompanya el darrer tram de la seva vida; és una celebritat i tothom es posiciona amb la jerarquia o amb ell, que gosa desafiar-la.
Comentari
Una oportunitat per obrir-se pas entre la llegenda i descobrir l'home ple de dubtes, contradiccions, vanitats, necessitats, anhels, misèries, grandeses... potser com el seu país. Tenir-ho tot, de vegades, no és tenir el que desitges, i l'èxit pot convertir-se en càrrega. L'Andreu s'ha apassionat amb el personatge i l'home, com s'apassiona amb totes les coses que estima, i ens fa de timoner per la vida del poeta que la nació esperava, de l'home de gran caràcter.
El llibre també em porta a reflexionar sobre una característica dels catalans que en porta a aixecar estàtues als nostres ídols (només un en cada matèria), i després tirar-li pedres.
I us avanço una notícia: comentarem el llibre durant aquest any al Club de Lectura de Tortosa, i a d'altres Clubs veïns, gràcies a Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre. I també el Premi Sant Jordi.
Us deixo amb un fragment.