Conèixer la vida d'un autor abans que la seva obra; això m'ha passat amb John Fante, gràcies a la biografia que n'ha escrit Eduardo Margaretto, amb l'excusa de la gravació de l'últim programa de la temporada del porgrama de Canal 21, Tens un racó dalt del món, que es podrà veure el 17 de juny.
El títol sencer del llibre és John Fante, vidas y obra. Como un soneto sin estrambote.
Crec que el millor que es pot dir de la biografia d'un escriptor és que després de llegir-la t'agafin ganes boges d'agafar un dels seus llibres, i això m'ha passat en aquest cas.
Amb el llibre, l'autpor ens fa reflexionar sobre la problemàtica de la immigració, en aquest cas, l'allau italiana a Estats Units a finals del segle XIX i principis del XX. John Fante és fill d'aquesta immigració, nascut ja als EEUU, però fins encara com un objecte estrany al país. Ell, en certa manera, també s'hi veu, i viu atrapat enmig de certa vergonya que sent per tot l'italià que l'envolta, i l'america somiada que no l'accepta. Amb els anys, assumirà la seva italianitat i, de fet, la seva obra n'és deutora i un fidel reflex de tota la problemàtica de la Little Italia.
Fante també viu atrapat per la seva passió irreductible per la literatura, i la necessitat de subsistir que el porta a ser guionista de Hollywood. En un fragment memorable, el Fante adolescent veu com el descobriment d'un llibre li canvia la vida.
Us en deixo un frament:
Cita dominical / 840: Xavier Sierra Labrado
Fa 39 minuts
1 comentari:
Fa uns dies he llegit d'aquest autor La Germandat del raïm.
Publica un comentari a l'entrada