31 de juliol 2010

Llibre alliberat a Tortosa


Un llibre alliberat a la vora de La Llotja, al parc municipal de Tortosa, sota l'atenta mirada de la Cucafera.

No és massa tard, de Lax'n'Busto

No és massa tard, de Lax'n'Busto, per a tothom per qui avui és el primer dia.


30 de juliol 2010

Acaba la 1a temporada de Tens un racó dalt del món

Aquesta setmana, amb la conversa amb Andreu Subirats, ha acabat la primera temporada del programa Tens un racó dalt del món. Reconec que quan Canal 21 em va oferir el programa vaig tenir bastants dubtes sobre la meva capacitat per dur-lo a terme, però vaig acceptar amb la intenció de traslladar a un plató moltes de les converses que mantinc amb companys i companyes de lletres. La idea era intentar transmetre el nostre amor per la literatura, de forma distesa, sense gaires pretempcions. Jo no sóc periodista ni ho pretenc, ni tampoc cap expert en la matèria, simplement un aprenent de contista apassionat pels llibres des de petit.
El programa continuarà a partir del 15 de setembre, amb ganes renovades, perquè la llista d'escriptors/es i amants de la literatura que tinc el plaer d'atresorar entre la meva llista de coneguts que us vull mostrar és molt llarga.
Gràcies a l'equip de Canal 21, que m'han fet la feina molt fàcil, a tothom que ha vist el programa i que m'ha transmès molts d'ànims, als 529 seguidors del facebook del programa , i als convidats que han vingut fins ara i que apareixen al següent vídeo muntatge, amb música de Robert Bonet: Fancesca Aliern, Emigdi Subirats, Xulio R. Trigo, Dolors Queralt i la Fira Literària de Jesús, Rosa Cubelles de Viladrich, Neus i Teresa Pallarès que ens van parlar de Jesús Moncada, Gerard Vergés, Jaume Llambrich, Toni Orensanz, Josep Igual, Andreu Carranza, Jesús Fusté, Vicent Pellicer, David Martí, Xavier Garcia i els seus records d'Artur Bladé, alguns dels 8 coautors d'Il.lusions i incerteses, Cristòfol Despuig (Oriol) i Andreu Subirats.



Fins que no comenci la nova temporada, es podran veure repetits els següents programes:
04 agost i següents: Francesca Aliern
11 agost i següents: Germanes Pallarès i Jesús Moncada
18 agost i següents: Gerard Vergés
25 agost i següents: Andreu Carranza
1 de setembre i següents: David Martí
8 de setembre i següents: Xavier Garcia i Artur Bladé

Cares del món (161)


Un parell de versions de la mateixa Cara del món o, més ben dit, malacara.

29 de juliol 2010

V Trobada d'autors ebrencs al Matarranya


Aquest diumenge, 1 d'agost, tindrà lloc la V Trobada d'autors ebrencs al Matarranya, que organitza la Llibreria Serret, l'Associació Cultural del Matarranya , l'Asociación Cultural Hijos de Aragón i l'Ajuntament de Fondespatla. Entre altres coses, la Trobada servirà per a presentar un nou recull de relats col·lectiu, aquest cop amb el fil conductor dels arbres. Jo hi col·laboro amb un relat on apareix un avellaner. El programa complet és el següent:
.
12 h. Signatura de llibres a la LLibreria Serret, Vall-de-roures

13:45 h. VErmut a la carrasca de Morro Badat (carretera Vall-de-roures a Fondesaptla entre el punt km 20 i 21)
14:30 h Dinar literari al Càmping la Font, Fondespatla
16:00 h Lectura col·lectiva comentada del llibre: ARBRES EBRENCS, RECULL DE TEXTOS
Presentació de la "Guía de árboles singulares del Bajo Aragón-Matarraña", OMEZYMA
17:00 Posada en comú de projectes literaris:
Lo Trinquet
Negra i ebrenca
La novel·la col·lectiva del Serret Bloc (Il·lusions i incerteses)
18:30 Presentació de llibres
-Premi Guillem Nicolau
-Arbres ebrencs. Recull de textos amb motiu de la Trobada
Actuació de la cantautora Montse Castellà

Rosat esquitx


Rosat esquitx,
sobre el riu, pessigolles.
Flamencs del delta.
.Haikú inspirat per una bellísima fotografia de Vicent Pellicer. En trobareu més al seu blog Aprenent de natura.

28 de juliol 2010

Andreu Subirats a Tens un racó dalt del món


Andreu Subirats serà el convidat d'avui a Tens un racó dalt del món, al Canal 21, a les 21.00 h. Amb ell parlaré de poesia, de la seva tasca de rapsode, de l'espectacle Antologia invisible, que va presentar a la Fira del llibre ebrenc, del seu llibre L'ull entorn...

Mentre, podeu escoltar un dels seus poemes de la veu de Jaume Llambrich.

171è joc literari

Per a l'últim dimecres de juliol recupero un tipus de jocs literari que ja he proposat altres vegades, per al qual cal mirar una nova tecnologia que tenim molt a mà, i descobrir el prolífic autor que s'amaga darrere d'aquestes xifres:
372624726 422639
.
Com sempre, envieu la resposta a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu.
Animeu-vos i acumuleu números per al sorteig del premi mensual, que en aquest cas és doble: els sis últims llibres de la col·lecció d'Els contes de Muniatto, i la possibilitat de convertir-vos en personatges del meu proper recull de relats, I un cop de vent els despentina.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà el 3 d'agost.

27 de juliol 2010

Demà nou joc literari

Demà arriba el quarts i últim joc literari del mes, amb el qual podreu acumular números per al sorteig del doble premi mensual:
- En primer lloc, un regal especial per als vostres xiquets i xiquetes: els sis darrers exemplars de la col·lecció de Els contes de Muniatto.
- En segon lloc, convertir-se en personatge del meu proper llibre, I un cop de vent els despentina. Aquest recull de relats el publicarà Cossetània al mes de febrer, aproximadament.
.
De moment podeu anar participant als antriors jocs. El termini acaba el 3 d'agost:
168è joc literari
169è joc literari
170è joc literari

Comentari sobre El vertigen del trapezista a El semàfor


Un nou comentari sobre El vertigen del trapezista s'afegeix a una llarga llista que he d'agrair, especialment, a la comunitat blocaire, i en aquest cas concret al Carles Comas i el seu Semàfor. El conte Monedes continua sent un dels preferits d'aquest recull.

del llenguatge escrit al llenguatge visual

No puc esperar que comenci el curs per a explicar-vos un projecte interessant que m'il·lusiona molt. Dins del programa Itineraris de lectura, de la Institució de les Lletres Catalanes, el curs passat em van convidar a l'Escola Daniel Mangrané de Jesús (aquí ho explico) i per al curs vinent tornaran a sol·licitar la meva presència (suposo que vol dir que en devien quedar contents; jo, molt).
Però aquesta invitació no és com la resta, sinó que amaga un projecte més ambiciós. Després de veure el curtmetratge basat en un dels meus contes, Espantant gavines, Ma. Cinta Llatje, dinamitzadora i coordinadora del projecte, vol enfocar la xerrada sobre el tema “Pas del llenguatge escrit al llenguatge visual”, no en pla teòric, sinó centrant l'atenció en una de les meves històries i, entre tots, amb el meu guiatge, anar esbrinant cada fragment quines imatges genera, de manera que després es pogui fer l’storyboard.
Com diu la professora: "Saber expressar només amb imatges una història que acabes de llegir té un gran mèrit, això és el que ha aconseguit l'equip que ha fet el curt, i això és el que ens agradaria que el nostre alumnat aprengués, els obliga a fer una lectura a fons, fixant-se en tota mena de detalls, esbrinar què ens vol dir l'autor i després mirar com ho poden transmetre sense parlar".
Ja tinc ganes de començar aquesta aventura, per a la qual hem escollit un dels contes del meu proper recull, en què els protagonistes són precisament xiquets i xiquetes molt especials.

26 de juliol 2010

Presentació de Les bruixes d'Arnes a Tortosa

Dins dels actes de la Festa del Renaixement, divendres passat vaig presentar la novel·la Les bruixes d'Arnes, de David Martí, aprofitant que la trama es desenvolupa al segle XVI. Es nota que David ha tingut èxit amb la novel·la, perquè una tarda de juliol, quan el carrer és ple d'activitats i festa, no és fàcil aplegar un bon nombre de gent a una biblioteca per a la presentació d'un llibre.
David va comentar de nou la seva experiència personal i el seu segon naixement, com li dic jo, i vam aprofitar per a destacar la figura de Cristòfol Despuig, que apareix al llibre i que enguany commemorem el 500 aniversari.
Més informació al blog de la Biblioteca Marcel·lí Domingo i a De Roquetes vinc...

Lo primer flashmob ebrenc

Aquest passat dissabte, en plena Festa del Renaixement , va tenir lloc lo primer flashmob ebrenc, on va participar una bona colla de gent ballant al mig del Mercat Central de Tortosa. Jo hi vaig participar gravant l'acte per a la posteritat amb la càmera del mític Jesús Ferré, que ha estat un dels impulsors de tot plegat.
És un goig veure com la gent té ganes de prendre el comandament i deixar de ser espectadors per a convertir-se en protagonsites.
Una experiència divertida que segur que tindrà continuïtat.
Podeu veure els vídeos al blog de Jesús Ferré i de Xavier Miró.

Desdefinicions (160)

Avui unes Desdefinicions dedicades a un "mite" musicoestival:
.
dannificat. Que ha patit danys a causa de les periòdiques cançons estivals que durant dècades ha obsequiat Georgie Dann.
dannsar. Ballar patètiques coreografies estivals.
danntesca. Terrible, horrible, infernal musiqueta que no se’n va del cap fins entrat l’hivern.
.
I en podeu posar més.

25 de juliol 2010

Bookcrossing a Tarragona


Ben aprop del Foro romà de Tarragona, un exemplar allibetat d'Una sortida digna. Qui l'haurà acollit?

Llinatge, de Miquel Esteve


De vegades, una bona porta per a arribar fins un llibre és una recomanació, i jo faig fer cap a Llinatge, de Miquel Esteve, d'una forma immillorable, gràcies a l'entusiasta crítica d'un escriptor i lector amb fiabilitat: Josep Igual.
Jo, que ja conec personalment a Miquel Esteve i n'he llegit altres llibres, me'l puc imaginant xalant com un boig desencaixant, movent i tornant a encaixar les peces que formen Llinatge.
El primer cop que el vaig conèixer, em va fer de conductor durant una Fira del llibre ebrenc, i les últimes setmanes, de nou, m'ha conduït amb mestria a través d'aquesta història, fent-me anar a dormir massa tard més d'una nit (no li tindré en compte).
El protagonista de la història és el llinatge dels Dip, uns éssers mig gossos i gosses, mig humans, que tot i estar immersos en un alè de misteri, se'ns mostren en certa manera propers, com les llegendes que hem sentit mil cops al bar del nostre poble, plens de sentiments que els atansen molt més al món dels bípedes. De fet, l'acció salta a cavall de Pratdip, Tivissa, Barcelona i Roma, i faig servir el verb saltar amb la clara intenció de visualitzar l'estructura del llibre. Els capítols no són llargs, d'una mida que m'agrada, que convida a encetar-ne un altre, i Esteve ens desbotona la història metòdicament, llaminerament, des de tots els punts de vista, fins al final.

Homenatge blocaire 500 aniversari Cristòfol Despuig


Fa uns dies vaig proposar fer un homenatge blocaire a Cristòfol Despuig, autor de Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, la principal obra catalana en prosa del segle XVI. Atesa la proximitat de la Festa del Renaixement vaig demanar penjar posts entre el 22 i el 25 de juliol, però si no heu tingut temps, us animo a fer-ho també durant la resta de l'any.

En aquest post els aniré recollint. Gràcies

24 de juliol 2010

Comanda de llibres dedicats

De tant en tant m'arriba un correu de la llibreria La 2 de Viladrich de Tortosa: "tens un llibre per a signar". Ja que realitzen vendes per internet, fa uns mesos els vaig proposar que oferissin la possibilitat d'aconseguir exemplars dedicats pels autors de forma personalitzada (aquí podeu trobar els meus). A mi em fa molta il.lusió rebre aquesta mena de comandes i vaig de seguida que puc a la llibreria.
L'última comanda ha estat de la Joana Torres, que a més s'ha fotografiat al seu blog amb l'exemplar rebut, i d'aquesta manera s'afegeix al grup de lectors/es d'Una sortida digna , i ja li he enviat un conte inèdit de regal.
Animeu-vos!

Let it be, The Beatles

Let it be i The Beatles, quaranta anys després... i sempre:

23 de juliol 2010

micromicroconte: Tempta la sort


Tempta a la sort de nou, perillosament, i la besa.

Cares del món (160)


Fa uns anys, passejant per la Festa del Renaixement de Tortosa, que tot just té lloc aquests dies, vaig veure aquesta Cara del món , amb els llavis pintats i tot, a la plaça de l'Absis de la Catedral

21 de juliol 2010

Book in cities


Fa poc he descobert un blog interessant on es practica el bookcrossing i al mateix temps es juga a endevinar el lloc on s'ha deixat el llibre. Jo ja hi he col·laborat.

170è joc literari

Comença el mes de juliol amb jocs literaris pensats perquè us puguin ajudar els xiquets i xiquetes que teniu a casa de vacances. Avui toca una sopa de lletres en la qual he amagat 4 noms o cognoms o pseudònims d'escriptors, i 4 paraules que formen part, respectivament, de títols dels seus llibres. Heu de trobar les 8 paraules i relacionar-les formant 4 parelles (autor i títol del llibre).
Envieu la resposta a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu.
Animeu-vos i acumuleu números per al sorteig del premi mensual, que en aquest cas és doble: els sis últims llibres de la col·lecció d'Els contes de Muniatto, i la possibilitat de convertir-vos en personatges del meu proper recull de relats, I un cop de vent els despentina.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà el 3 d'agost.
Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

19 de juliol 2010

Pedres; tresors



Agafes pedres del terra i me les poses a la mà. Per a tu són tresors; per a mi també. Comencem a acumular-ne.

Replay

Mirar enrere de tant en tant na fa mal, si pares compte amb els clots del camí. M'agrada recordar sensacions que han passat pel blog:

Queden enrere els intents inútils
Quan un llibre ens dóna la mà
Quan indecisos els passos
Plego els bocins prims de records que em resten
La llum de la il·lusió
Arraulida en la foscor

18 de juliol 2010

Reaccions a El vertigen del trapezista

Em fa gràcia anar recollint totes les reaccions que provoca a la xarxa El vertigen del trapezista. Espero que aquest post vagi incrementant-se amb noves aportacions. Si en sabeu d'alguna més, us agrairé que m'aviseu.
Gràcies a tothom.

Cossetània Edicions
Els llibres de Proa Premià
Cornudellaweb
Serret blog
La garrofa de Mont-roig
De tard en tard
Biblioteca IES Sòl de Riu
Llibresebrencs
La Via Augusta
Lletres colomenques
De Roquetes vinc... a Tortosa baixo
Beaba
Ciutat oci
Ràdio activitat
Filant prim
El basar de les espècies
La Marfanta
Emigdi Subirats
TEVEON
El Punt
Jesús Ferré
De tard en tard
Blog de Cossetània
Cornudellaweb
Filant prim: comentari
Fundació Pedrolo
Serretblog
Tu mateix
La cullerada
TEVEON
El bloc de Carme Pla
Tot és possible
Rondalles a la vora del foc
Biblioteca de Roquetes
Entrellum
Capvespre
L'hort de la bajoqueta

Terra de llibres
El blog del Sr. Boix
L'hora del lector (min 19)
Que el llegir no em faci perdre l'escriure
Vilaplou
Ones de llibres
Diari de la Mar
Todo al borde de la nada
Nau Argos
A l'atzar agraeixo
Joan Pinyol
Bauen Blog
Raons que rimen
Diccitionari
Club de Lectura Narcís Oller
Raons que rimen
El cuirassat Potemkin
Biblioteca Víctor Català
Tricària
L'asgorfa
Jesús Ferré
El bloc de la Jaka
Terra de llibres
El racó del llibre
De res, massa
Malerudeveure't
Llum de dona
Cròniques sota el mugró
Paranoia 68
El Penjoll
Biblioteca Joan Miró
Col·lecció de moments
Què llegeixes
+ que mil palabras
Lletra
Helena Bonals a Què llegeixes
Helena Bonals a Anticànons
Jacme a Library things
Nàufragiobrer
Sala de Premsa Cossetània
Cròniques del meu món
Bloc de butxaca
El semàfor
Adbega

Entrevista blocaire


L'Arlequí dela Catosfera ha iniciat una nova secció d'entrevistes al seu blog, i he tingut l'honor d'inaugurar-la.

Shiva i Una sortida digna


Pilar m'envia una foto de la seva gossa Shiva, que s'afegeix al grup de lectors/es del meu llibre Una sortida digna (ja en són més de trenta), i que per aquest motiu ha rebut un conte inèdit de regal.
Animeu-vos!

Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, de Cristòfol Despuig

Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, de Cristòfol Despuig, és el llibre que hem comentat aquesta setmana al programa de Tens un racó dalt del món, i atès que enguan se celebra el 500 aniversari de l'autor he llençat la proposta de fer un homenatge blocaire entre els dies 22 i 25 de juliol, aprofitant la propera Festa del Renaixement.
Los col·loquis està considerada la millor obra narrativa catalana del segle XVI, però, tot i això, segurament és una gran desconeguda encara. De fet, no es va publicar fins el segle XIX, amb l'arribada de la Renaixença. Com diu el títol, l'obra està estructurada en sis col·loquis que mantenen tres personatges: Lúcio, cavaller tortosí, alter ego de Despuig; Fàbio, mercader tortosí, i Don Pedro, valencià que es troba de visita a la ciutat.

A través dels col·loquis entre aquests tres personatges, Despuig ens parla de diversos i variats temes, amb els quals resumeix el seu ideari: principalment fa un panegíric de la ciutat de Tortosa, de la seva història, costums, paisatges i llegendes; i també ens parla de la llengua catalana, de la seva situació, i de les especials relacions amb castellà, dins del marc de l'imperi.

L'obra ens demostra que certes coses no han variat gaire en 500 anys, com es demostra en aquest fragment de la dedicatòria inicial:
"Y ab tal que lo subjecte que jo he pres per a posar la mà a la ploma, és Tortosa, la intensió y propòsit principal meu, emperà, és estat escriure algunes coses de Catalunya, y per ço van en la obra entreteixides y tocades altres istòries, y les més en glòria y honra de la Corona de Aragó y singularment de la nació catalana…
No he volgut escriure-la en llengua castellana per no mostrar tenir en poch la cathalana y també per no valer-me de llengua estranya per a illustrar i defensar la naturalesa pròpia…"
I en aquest fragment d'un dels diàlegs, es veu com la situació de la llengua ve de lluny:
Lúcio: … Y no dich que la castellana no sia gentil llengua y per tal tinguda, y també confesse que és necessari saber-la les persones principals, … però condemne y reprove lo ordinàriament parlar-la entre nosaltres, perquè assò se pot seguir que poch a poch se lleve de rael la de la pàtria y així pareixeria ser per los castellans conquistada.

Don Pedro: No estich mal ab lo que diu, que sert ya comensa de passar la ralla aquest abús, tant y més que assí, allà en València entre nosaltres.

17 de juliol 2010

Participacions al 169è joc literari

Dimecres passat vaig proposar el 169è joc literari , el de tipus creatiu de cada mes, amb el qual podreu acumular punts per al sorteig del premi mensual. En aquest post recolliré totes les participacions:
Tomàs Camacho, Francesc Mompó, Isabel Barriel, Joan-Carles Martí, Helena Bonals, Assumpta, La meva perdició, McAbeu, Carme Rosanas 1, Carme Rosana 2, Ara mateix, Que tinguem sort, Si dubto soc, Mercè Climent, Josep Maria Sansalvador, Fons d'armari, Rafel Casas, A encesa de llum, Ricderiure,
.
Hi ha persones que, des de ben xicarrones, han sabut trobar el millor lloc on estar-se: ni massa fred ni massa càlid, ni massa lluny ni massa aprop, el lloc perfecte. Un lloc arrecerat des d'on observar la realitat sense patir riscos. Una finestra blindada. Han preferit conservar allò que tenien abans d'atrevir-se a assolir noves coneixences, noves empreses, noves sensacions, si això comportava la possibilitat, ni que fos minsa, de patir alguna pèrdua.

Són persones que gairebé en tot moment i ocasió saben servir-se d'objectes, situacions o persones que les envolten per fer més fàcil la seva vida o per aconseguir el propi guany. El seny com a sinònim de conservadorisme.

Però acostumen a ser aquestes persones les que en algun moment de la vida (habitualment cap al final o després d'algun sotrac important) s'adonen de tot el que no han experimentat, totes les emocions no viscudes, totes les persones no conegudes, tots els llocs no trepitjats, tots els instants eixorcs. Aleshores, sovint, els agafa pressa per abandonar la seva manera de fer descafeïnada i es llancen com adolescents impulsius a intentar recuperar el temps perdut. I no entenen que la vida és un camí que es va fent, a voltes amb passes lentes i d'altres a corre cuita, però que cal aprofitar i gaudir intensament del principi a la fi, sigui quina sigui la velocitat, sense por.
Autora: Núria González

.
Algun dia jo seuré en aquesta cadira.
M’hi asseuré tot sol, i me n’aixecaré quan vulgui perquè seré gran i no em caldrà l’ajut de ningú. Aleshores, aquest ganapia de la pilota que no m’hi deixa jugar perquè diu que soc massa petit, serà molt i molt vell i potser també es voldra asseure en aquesta cadira perquè estarà molt i molt cansat. I jo, faré veure que m’ho rumio això de deixar-lo seure però, al final, potser li deixaré perquè serà vell i, quan ell hi segui, jo em posaré a jugar a pilota.
Autora: Llum Degas

No amaguis, de Pere Espinosa

Aquest dissabte, No amaguis, de Pere Espinosa

16 de juliol 2010

Encaixar


De vegades ens entossudim que les peces encaixin, a la força o com a nosaltres ens convé. Potser és més senzill viure, i cal tornar a ser nen, i cal tornar a aprendre les formes bàsiques.

Cares del món (159)


Un camió de bombers parat davant al semàfor, em regala una Cara del món.

15 de juliol 2010

Bookcrossing, il·lusions i incerteses


Fa uns dies vaig alliberar a Tortosa un exemplar d'Il·lusions i incerteses, la novel·la de March Editors que vam comentar la setmana passada a Tens un racó dalt del món. Un dels coautors en va ser testimoni.

Com sempre, demano que el tractin amb cura i que m'informin del seu destí. A veureu si hi ha sort.

Seguir tossudament el camí



Seguir tossudament el camí em durà a algun lloc?

14 de juliol 2010

Cristòfol Despuig a Tens un racó dalt del món. Anunci d'homenatge blocaire.


Aquesta setmana, el programa Tens un racó dalt del món del Canal 21 es vesteix de gala per a rebre un dels autors tortosins i catalans de més prestigi, Cristòfol Despuig, que ha vingut directament del segle XVI gràcies a la màgia de la Festa del Renaixement que tindrà lloc la setmana vinent.

Hem parlat de la seva atzarosa vida i, sobretot, del seu llibre Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, que el Diccionari de literatura catalana defineix com "la prosa catalana més valuosa del període, tant per l'ús del diàleg, una forma literària clàssica, com per l'esperit crític del seu autor".

Cristòfol Despuig ens ha comentat diversos canvis que ha notat a la ciutat, i d'altres coses que no han variat gens al llarg d'aquests cinc segles, com ara el fet que ens tinguem que justificar per utilitzar la llengua catalana.

El programa es pot veure avui, a les 21.00 h, en properes repeticions i, més tard, a la web de TEVEON.

Enguany se celebra el 500 aniversari del naixement de Cristòfol Despuig i per això, com hem fet amb altres commemoracions, us proposo que pengeu un post commemoratiu d'aquest aniversari, entre els dies 22 i 25 de juliol, coincidint amb la Festa del Renaixement.

Animeu-vos, i feu córrer la proposta.



169è joc literari


Arriba el joc literari de tipus creatiu de cada mes. Aquest cop us demano un text lliure (narrativa o poesia) inspirat en aquesta imatge.
Amb aquest text aconseguireu un punt per al sorteig del premi mensual, però us faig un doble repte: si l'acompanyeu amb un dibuix relacionat amb el text, dels vostres fills, nétes, nebots, veïnetes... d'entre 0 i 100 anys, rebreu dos punts enlloc d'un.
Us recordo que el premi mensual és doble: els sis últims llibres de la col·lecció d'Els contes de Muniatto, i la possibilitat de convertir-vos en personatges del meu proper recull de relats, I un cop de vent els despentina.
Envieu la resposta a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu. Si teniu blog, prefereixo que hi pengeu el text i que m'envieu l'enllaç.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà el 3 d'agost.

Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

13 de juliol 2010

Cristòfol Despuig a Tens un racó dalt del món


Aquest dimecres, a les 21.00, tindrem un convidat molt especial al programa Tens un racó dalt del món, del Canal 21. Cristòfol Despuig, autor dels Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, ens visitarà directament des del segle XVI, aprofitant la propera Festa del Renaixement.

VIUS


Gastats, vells, caducs, abandonats.
VIUS.

Sensacions de la 3a Jornada literària de Cornudella de Montsant


Passats uns dies de la 3a Jornada Literària de Cornudella de Montsant (aquí teniu el programa), i després d'haver paït les emocions, ja estic en disposició d'explicar-vos-la.
Aquestes Jornades naixen arran del desig de fer conèixer el meu poble a escriptors/es amics, i a la inversa, i també per la necessitat, crec, de fer aquesta mena d'activitats als pobles petits.
Com tothom sap, enguany la Jornada va coincidir amb data en què ens hem hagut de manifestar per cridar ben fort el que som i el que sentim. Aquest fet no va quedar al marge de la Jornada, i se'n va fer esment repetides vegades.
Un cop més, l'ambient de La Renaixença va envoltar els vuit escriptors/es que van parlar de la seva obra: Cinta Arasa, David Martí, Ignasi Revés, Joan Giné, Jordi Pijoan, Manel Alonso, Pilar Garriga i Vicent Sanz.
Diverses són les seves procedències (Lleida, Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona, Priorat, País Valencià), perquè aquest és també un dels objectius de la Jornada: trobar-nos, conèixer-nos, fer-nos forts.


Després de les presentacions dels llibres, un grup de gent del poble (Montserrat Domingo, Maria Gomis, Maria jansà i Joan Carles Jansà) van fer un petit homenatge a Joan Sales, que va viure part de la seva vida a Siurana, i van llegir breus fragments d'Incerta glòria que havia escollit.

Després, Jesús Fusté i la seva banda ens van emocionar amb les seves cançons.



I a meitat de la seva actuació, llegeixo el conte que vaig escriure inspirat en una de les seves cançons. La gent devia patir: a veure si es posarà a cantar, ara, el Tibau.
En resum, una altra Jornada inoblidable, emotiva, en companyia de gent que estimo, que va continuar amb un sopar plegats i ball a la plaça.
Gràcies a tothom que ha participat, especialment a l'Ajuntament de Cornudella, per donar-me total confiança i suport des del primer segon.

Podeu veure més fotos a la meva galeria d'imatges, i trobar més informació a:

Fotos de Vicent Sanz

Vicent Sanz
El Punt
Esmorzars de forquilla

Manel Alonso

Cinta Arasa

12 de juliol 2010

Engrunes



Intento, inepte, atraure el temps que se'n va,
i llenço engrunes de pa als teus peus peus.
Engrunes que endolcin l'espai que ens allunya,
engrunes dels anys maldestres que m'obliden.
.
Paraules inspirades en una imatge de Cristina Forteza.

Desdefinicions (159)

Estat. Estatut retallat.
innobar. Fer el cafè en un bar diferent, per a bariar.
fideulitat. Qualitat molt apreciada per les mares, quan els fills asseguren que com la seva fideuà no n’hi ha cap.

11 de juliol 2010

Espantant gavines es visiona a Campredó i Tortosa

El curtmetratge Espantant gavines, del qual ja us he parlat altres vegades, basat en un dels meus contes, s'ha presentat dos cops aquesta setmana: el dia 4 dins del marc de la 3a Mostra de curts Curt redó, a Campredó, i el dia 5 a la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa.

Va ser moooolt especial veure el curt dins la 3a Mostra de curts, en una pantalla gran, a la plaça de Campredó plena de gent, com si estiguessim veritablement en un cinema. Tots els membres de l'equip que hi assistirem ho vam viure amb il·lusió, un cop més.
El dilluns, a la Biblioteca de Tortosa, vam estar més en família, però el curt va despertar força curiositat entre el públic. I no en farem un altre?

Esperant la projecció del curt a Campredó. Foto de Xavier Miró.

Una espectacular imatge del curt durant la projecció a Campredó.


Un moment de la presentació del curt a Tortosa, a càrrec del "liante", Jesús Ferré.

Calaveres atònites, de Jesús Moncada

Fa unes setmanes m'he fet un regal: rellegir Calaveres atònites, de Jesús Moncada. Si en novel·les com Camí de sirga, Moncada arriba al cim de la narrativa, no li van al darrere els seus reculls de contes. Calaveres atònites, tot i tenir un fil o un personatge conductor, és clarament un recull de relats. Mallol Fontcalda, un jove advocat de Barcelona, arriba a Mequinensa on farà de secretari del jutge Crònides, tot un personatge, i serà testimoni d'un seguit d'històries, confidències i confessions, que seran un autèntic tractat de l'ànima humana. El sexe, sempre tractat amb tendresa i molta senzillesa i naturalitat per Moncada, les ambicions, les enveges, les lluites entre classes socials (molt marcades sempre als seus llibres, en una Mequinensa minera i fluvial com a marc), la mort vista amb l'agut sentit de l'humor de Moncada...


Una delícia que us heu de regalar.

10 de juliol 2010

Guanyadora i solucions jocs literaris de juny

Llum Degas ha estat la guanyadora del sorteig dels jocs literaris del mes de juny i, per tant, rebrà el premi consistent en un lot de 10 llibres d'Arola Editors.
Les solucions del mes passat són les següents:
163e joc literari :Vicent Boix i Ricarte i Toni Cucarella, de Xàtiva
164è joc literari :en aquest enllaç recullo totes les participacions.
165è joc literari : Joan Oliver, Pere Quart
166è joc literari :L'home duplicat, El viatge de l'elefant, La segona vida de Francesc d'Assis, La caverna, La nit
167è joc literari : Joan Salvat Papasseit
.
Ja podeu participar als jocs de juliol, en què sortejaré 6 exemplars de Els contes de Muniatto i la possibilitat de convertir-vos en personatges del meu proper recull de contes, I un cop de vent els despentina.

Nova foto amb Una sortida digna


Cristina Pérez s'afegeix al grup de lectors/es que m'han enviat una foto amb un exemplar d'Una sortida digna (ja en són més de trenta), i que a canvi han rebut un conte inèdit que, per temàtica, hauria pogut ser inclòs al recull.
Animeu-vos!

Corason loco, de La Trinca

En aquest dia de manifestació, em ve de gust recordar aquesta cançó de La Trinca. Els anys passen i tot igual: Corason loco.


I de regal, Que no falti alegria. Ai! l'Estatut!:

09 de juliol 2010

Jesús Ferré


Molts cops em pregunten d'on trec el temps i les forcs per fer tantes activitats. El temps, és qüestió d'organitzar-se i ser molt ràpid; les forces, sovint se m'encomanen de gent com el Jesús Ferré.

Jesús Ferré és una persona engrescada i engrescadora, un xiquet que no vol deixar de jugar, d'il·lusionar-se, d'il·lusionar, d'inventar, de sorprendre's... Per exemple, m'ha embolicat en coses tan surrealistes com escriure una jota per a presentar una conferència sobre Google.

Ho podeu comprovar a l'entrevista que Tere Giné li va fer a L'Ebre fa uns dies, on comenta diversos dels projectes que porta entre mans, com ara el curt Espantant gavines, un flashmob que vol fer a Tortosa, una web de Vídeoglífics, etc, etc, etc.
És cert que s'ha sapigut envoltar d'una bona colla d'entusiastes col·laboradors (també xiquets amb l'instint d'il·lusionar-se intacte), però és difícil escapar de la seva capacitat de seducció.

Haikús d'estiu

Com l'any passat, Francesc Mompó ens fa un especial convit estiuenc a escriure haikús.
.
El sol l'estima,
raig d'ombra l'acarona.
Plaer a tot temps.

Cares del món (158)


Ja és oficial, la Núria està malalta de Cares del món quan veu un rostre que la mira en un cogombret.

08 de juliol 2010

Rànquing de Blocs dels Països Catalans


Gràcies a tothom per contribuir amb la vostra fidelitat i entusiasme a fer realitat aquest lloc al rànquing Cercabloc de blocs en català dels Països Catalans, un directori amb més de 2.000 blocs inscrits.

Qui mira a qui?


Qui mira a qui? L'arbre, la farola, el balcó amb geranis?

07 de juliol 2010

Il·lusions i incerteses a Tens un racó dalt del món


Aquesta setmana, al programa Tens un racó dalt del món del Canal 21 parlem amb tres dels vuit coautors llibre Il·lusions i incerteses, la primera novel·la col·lectiva en català, escrita a través d'Internet i sense que els autors es coneixin entre ells.

Els vuit coautors/es són Regina Bladé, Montserrat Medalla, Carles Mongio, Carme Serret, Jaume Silvestre, Elísabeth Martí, Joan Manuel Garcia i Maria Lluïsa Gascón, aquests tres últims presents al plató. La idea de la novel·la ha estat impulsada per J. Carlos Gil i per la Llibreria Serret, i Silvestre Hernández ha estat l’encarregat de coordinar, de fusionar, de donar vida al conjunt.

Els tres autors ens han explicat la singular i divertida dinàmica de creació d'aquesta novel·la, que pot representar un important impuls per a la seva tasca, encara incipient, d'escriptors. Ànims!


El programa es pot veure avui, a les 21.00 h, en properes repeticions i, més tard, a la web de TEVEON.

168è joc literari

Comença el mes de juliol amb nous jocs literaris. Intentaré que les petites criatures que teniu de vacances a cas us puguin ajudat. Ja és un clàssic que en temps de vacances us proposi un joc basat en una portada de Tintin, en la qual heu de trobar set diferències respecte l'original (no us fixeu en textos o altres elements que puguin dependre de l'edició del llibre, sinó en el dibuix central).
Envieu la resposta a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu.
Animeu-vos i comenceu a acumular números per al sorteig del premi mensual, que en aquest cas és doble: els sis últims contes de la col·lecció del pallasso Muniatto, i la possibilitat de convertir-vos en personatges del meu proper recull de relats, I un cop de vent els despentina.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà el 3 d'agost.

06 de juliol 2010

Premis jocs literaris de juliol


Ja ha començat l'estiu, fa molta calor, però els jocs literaris continuaran durant el mes de juliol. Intentaré que siguin amens i que puguin participar els més petits i petites de casa. Com cada mes, entre tothom que hagi encertat algun dels jocs que proposaré els dimecres, sortejaré dos premis:

- En primer lloc, un regal especial per als vostres xiquets i xiquetes: els sis darrers exemplars de la col·lecció de Els contes de Muniatto.

- En segon lloc, un obsequi molt especial que m'encanta regalar cada any: convertir el guanyador/a dels jocs literaris de juliol en personatge del meu proper llibre, I un cop de vent els despentina, llibre que vau votar el títol entre tots vosaltres. Aquest recull de relats el publicarà Cossetània al mes de febrer, aproximadament. A qui guanyi li proposaré diverses possiblitats per a posar el seu nom a un dels personatges dels meus contes.

El termini per a participar a qualsevol dels jocs del mes acabarà el 3 d'agost. L'endemà faré el sorteig entre tothom que encerti algun dels jocs.
Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

Només vull el camí i la paraula

Només vull el camí i la paraula,
i creure que els mots fan possible
l'indecís pas del desig.
Només vull el camí i la paraula,
i fer dels teus braços la baula
que em comdemna tendrament.


.

Participació a la Roda poètica 2010, seguint les passes de Francesc Mompó, i amb un dibuix de Carme Rosanas.

05 de juliol 2010

3a Jornada literària de Cornudella de Montsant


Em plau anunciar-vos que el proper 10 de juliol, tindrà lloc la 3a Jornada Literària de Cornudella de Montsant, que coordino al meu poble.
Una nova ocasió per a fer conèixer uns quants autors/es al meu poble, i a la inversa.
Una nova ocasió per a conèixer-nos entre nosaltres mateixos, i per això convido autors de les Terres de l'Ebre, del Priorat, del Camp de Tarragona i, enguany, també del País Valencià, perquè sumar ens farà forts.
Una nova ocasió per a difondre la nostra cultura, que és una bona manera de reivindicar el nostre país, un dia en què manifestar-se sembla l'única sortida que ens queda, tot i que no sigui veritat.

La Jornada seguirà una estructura similar a anys anteriors: breu presentació i lectura de fragments per parts dels autors/es convidats, espectacle musical, de nou a càrrec de Jesús Fusté, i sopar de germanor literària. Enguany, però, estic molt satisfet que més gent del poble vulgui participar, per la qual cosa hem organitzat una lectura de fragments d'Incerta Glòria, de Joan Sales.

El programa de la Jornada és el següent:

18.30 h. Lectura de fragments de les seves obres per part dels seus autors i autores:

Cinta Arasa: Arran de l’Ebre
David Martí: Les bruixes d’Arnes
Ignasi Revés
: Oli en un llum
Joan Giné: El genet nu
Jordi Pijoan-López: Sang culé
Manel Alonso: Si em parles del desig
Pilar Garriga: Un estiu a Tacugama
Vicent Sanz: Partida

19.30 h. Homenatge a Joan Sales, un dels autors decisius per a la literatura catalana del s.XX, que visqué els seus últims anys a Siurana. Gent de Cornudella llegirà fragments de la seva novel·la Incerta glòria.

20.00 h. Espectacle musical Lletres d’aigua, de Jesús Fusté i el seu grup.



23.30 h. Ball de Sant Cristòfol amb el Grup Sabor d’Abans. Es repartirà vi i coca per tots els assistents.
.
Per a obrir boca, us convido a visitar la meva galeria de fotos del poble i de la Jornada de l'any passat.

Desdefinicions (158)

manifesnació. Haver de sortir al carrer per dir alt el que som.
insturment. Eina per a martiritzar musicalment.
Amèrrica. Amèrica del Nord.
.
I de recordatori, una Desdefinició que vaig penjar va més d'un any:
estatururut. Llei orgànica que no serveix per a res.

04 de juliol 2010

Una nova lectora d'Una sortida digna


Com altres lectors/es del llibre, Karma m'envia una foto amb Una sortida digna i, a canvi, com he promès, li envio un conte inèdit de regal. Animeu-vos