27 de juny 2018

Sebastià Carratalà a Tens un racó dalt del món


Sebastià Carratalà ens visita  a Tens un racó dalt del món, a Canal 21 Ebre, per parlar del seu nou llibre, A l'ombra del temps, una selecció dels articles que publica a la veu del País Valencià, on ens parla d'art, de ciència i, en definitiva, d'aquesta curiositat humana que ens fa anar més enllà i més endins. Amb gran qualitat literària, i aprofitant la seva faceta d'escriptor i de pintor, Sebastià Carratalà ens descriu les obres d'art a través dels seus ulls, a estimar-les, i també  a reflexionar. 
Com un annex al llibre, també hi ha imatges de les obres reinterpretades per ell mateix i Anna Moner.   
També ens visita Marta Reolid, de l'Escola Sant Llàtzer, per a parlar-nos de dos projectes relacionats amb el foment de la lectura a les aules i a les famílies, com ara els padrins lectors.
I com a últim programa de la temporada, em permeto una llicència emotiva, convidar mon fill de 9 anys, Marc Tibau, perquè ens recomani un parell de llibres i obrir així la porta del programa a lectors i lectores infantils i juvenils.
I les microseccions dedicades a Falsos proverbis, Cites literàries i els Nanocontes. 
El programa es podrà veure en directe els dimecres 27 de juny a les 20 hores  i 4 de juliol a les 21.00, i en diverses repeticions durant les dues setmanes, i també a l'emissió en directe a través del canal de Youtube de Canal 21.
També es podrà veure properament en aquesta llista de Youtube

25 de juny 2018

El nostre pitjor enemic, a Terrassa


Aquest proper divendres 29 de juny, a les 18 hores, acaba temporada el Club de Lectura de la casa del Llibre de Terrassa, amb el comentari de la meva novel·la El nostre pitjor enemic (Cossetània Edicions).
Allí estaré, amb Montserrat Espallargas i amb ànsia de saber quines sensacions ha despertat aquest llibre, en una trobada especial que tindrà lloc al Celler del Cava, carrer Galileu, 38.

Lectura fragment El calaix dels vols perduts

Fragment del capítol on es relata la conquesta d'un dels tresors

24 de juny 2018

Versos per a la diversitat


Dins del marc del dia de l'orgull LGTBI, l'associació LGTeBre organitza diversos actes a les Terres de l'Ebre la propera setmana.
El col·lectiu diLLUMs d'arts al forn col·laborem amb el recital Versos per a la diversitat, que tindrà lloc el 28 de juny, a partir de les 20.30 hores, davant la Llotja del parc municipal Teodor Gonzàlez de Tortosa.
Com sempre, diverses persones del món de la cultura (escriptors, músics, ceramistes...) de forma tan entusiasta com altruista, participem en aquests actes per una bona causa

La ciutat i alguna gent que hi viu, de Joan Cavallé



La ciutat i alguna gent que hi viu, de Joan Cavallé
Cossetània Edicions, 2018
Sinopsi
Una colla de personatges singulars viuen la seva vida en una ciutat que s’insinua, però que mai no es mostra del tot. Centenars d’individus, perfectament identificats els uns (Leònides, el Nesto de Vinaròs, la Cucales, el Quico Llarg…), absolutament anònims els altres (el menjador de pipes, la bevedora de taronjada, la dona del davantal verd…), transiten per carrers i places arrossegant les seves preocupacions i manies. Alguns d’aquests personatges opten per tancar-se a casa de seguida que poden per edificar, entre els murs familiars, un món fet a mida. Altres concentren la vida en un bar. Alguns s’alien amb altres, pugen a les respectives esquenes i munten una arquitectura humana. D’arquitectures humanes tracten aquests relats. D’amors no correspostos, esperes eternes, records que s’esvaeixen i presents fugissers. Tot s’aguanta, però, amb la fragilitat de les coses efímeres. Amb el temor que un buf d’aire, l’emissió d’una paraula, les faci trontollar.

23 de juny 2018

recordant Manuel Pérez Bonfill a tens un racó dalt del món de Canal 21

Canal 21 recupera l'entrevista a Manuel Pérez Bonfill, al programa Tens un racó dalt del món, emès el novembre de 2010. T'estimem, Manolo.

Entrades clownesques, de Tristan Rémy



Cossetània Edicions, 2018
Sinopsi
Poc es pensava Tristan Rémy que, quan va crear aquest compendi d’entrades de pallasso, números històrics que tothom ha vist alguna vegada, també crearia sense voler un autèntic llibre de culte. Amb el pas dels anys, Entrades clownesques s’ha convertit en un tresor per als professionals del clown, però també en un divertidíssim llibre de pràctica teatral, pràcticament un manual pedagògic, per als seguidors i amants de l’ofici més bonic del món: el de pallassa i pallasso.

22 de juny 2018

Llegint El calaix dels vols perduts

Llegint el fragment d'El calaix dels vols perduts en què el misteriós Jenis li mostra a Jordi la capsa dels tresors.

El calaix dels vols perduts, tresors


A la novel·la El calaix dels vols perduts hi té importància una enigmàtica capsa de tresors que es va obrint de tant en tant.
Us deixo alguna pista sobre els tresors que s'hi troben o que s'hi expliquen.





Junts amb Manolo Pérez Bonfill


Dimecres acomiadàvem un dels grans de la cultura ebrenca, Manuel Pérez Bonfill. I no gran per l'edat, ja que tot i els seus 91 anys va morir jove, sinó gran en altres conceptes: dignitat, compromís, humilitat, mestratge, coherència, ironia, rigorositat, exigència, enginy.
Molta gent l'estimava, perquè estimar-lo era fàcil, i la notícia de la seva mort s'escampà enmig d'una tristesa compartida. Però aquesta tristesa va unida també a la satisfacció que els últims anys de la seva vida hagi gaudit del reconeixement merescut, de l'afecte guanyat.
De forma quasi espontània, diversa gent de la cultura necessitàvem acomiadar-nos d'alguna forma especial, d'estar junts entre nosaltres i d'estar junts amb ell encara, i ens vam trobar a l'espai del seu amic Gerard Vergés del parc Teodor Gonzàlez de Tortosa, per a llegir el que cadascú, bonament, va voler.
Fou un acte amable, senzill, sincer, proper, com li hauria agradat a Manolo, amarat de la llum d'un vespre que mai no es farà nit.









21 de juny 2018

Els calaix dels vols perduts, les cites inicials


Com una mena de continuïtat amb la meva primera novel·la, El nostre pitjor enemic, les cites amb què comença El calaix dels vols perduts són un homenatge a dos autors ebrencs que admiro: Gerard Vergés i Artur Bladé i Desumvila:
.

Al mig de la sendera de la vida
cal aturar-se un dia i mirar enrera.
Perquè, passat el temps, arriba una hora
que trobarem amarg el vi a les copes
i un gust de cendra inevitable als llavis.

Gerard Vergés, L’ombra rogenca de la lloba


 .

Que tot passi, que tot s’esfumi i que els homes tinguin sempre, malgrat tot, una esperança són, segurament, els dos únics grans encerts de la creació.




Artur Bladé i Desumvila, L’edat d’or

El calaix dels vols perduts, banda sonora


Durant El calaix dels vols perduts es fa referència a diverses cançons.
Us convido a escoltar-les:
Local hero, dels Dire Straits
Moonligth flower, de Carlos Santana

Louis Armstrong - A Kiss to Build a Dream On

20 de juny 2018

El calaix dels vols perduts, personatges



Si teniu una edat, o certa cultura televisiva, reconeixereu perfectament aquest personatge, que apareix citat a la novel·la El calaix dels vols perduts (Pàges Editors).
I és que els anys setanta tenen un pes específic a la trama, que es desenvolupa també poc abans de l'any 2000.
Però també hi ha altres referències...


19 de juny 2018

Manuel Pérez Bonfill



El 2015, l’any Manuel Pérez Bonfill, ja vaig escriure un article parlant de l’estimat professor.
No vaig ser alumne en el sentit acadèmic de la paraula, i ja el vaig conèixer de vell, només en el sentit numèric del terme, perquè la seva mirada sempre fou jove, desperta, viva.
Ell em va escriure una dedicatòria a un dels seus llibres que mai no oblido, i que és tot un exemple del seu tarannà: "Per a Jesús Tibau, que també escriu, pobre."
Un cop que el vaig visitar a casa seva, com a solidaritat de contista a contista, i com el mestre que mai deixà de ser, em regalà el llibre Dues cartes, de l’escriptor polonès Slawomir Mrozek.
Ell fou qui va presenta rel meu recull I un cop de vent els despentina, on incloc com a cita inicial una frase dels seus Abusos del ritual: "Cavil·lo que amb els pocs anys de la meva existència, el temps és, ara s'hi ha convertit, una dimensió que assoleix la seva plenitud en el sentiment."
Ell, des de la seva cadira, em donà forces i m’emocionà en trobar-lo a la plaça de l’Ajuntament el passat dos d’octubre.
I ell serà sempre professor, tot i l’aparent absència, amb el record de la seva mirada, amb el seu exemple de dignitat.
Gràcies, Manolo.

El calaix dels vols perduts, la sinopsi


Us avanço la sinopsi del meu proper llibre, El calaix dels vols perduts (Pagès Editors):

El passat pot ser una llosa, i al calaix dels vols perduts hi resten, si no parem compte, massa sentiments de culpa que ens pertoquen o no, emocions avortades que no moren mai del tot.
Jordi, un maldestre social ple d’indecisions, viu a cavall del canvi de mil·leni que s’apropa, un canvi erroni, ja que l’any 2000 no representa, matemàticament, cap inici, sinó un final. Però aquest salt de data pot comportar molt més que una fita al calendari, si ell s’ho proposa, si compta amb l’ajuda necessària per a arrencar-lo d’ell mateix.
L’ahir d’un xiquet al seu poble i l’ara il·luminat pel vermell d’uns cabells lluiten per a vèncer, o per a sobreviure, acompanyats pels tresors d’un personatge enigmàtic, i d’una cambrera que acut al rescat.
Quan passat i present s’entrelliguen; quan el tu, el jo i l’ell, es fonen.

18 de juny 2018

de pilotes i de potència


Una de les pilotes de mon fill està mig descosida per diversos punts.
-Com és que està tan feta malbé?- Li pregunto.
-Perquè la fem servir- contesta ell contundent, davant de l’evidència.
-Jo no recordo que quan era petit duressin tan poc les pilotes.
-És que nosaltres tenim més potència! – respon amb orgull.
#9anys

17 de juny 2018

La primera onada, de Mariló Àlvarez Sanchis



La primera onada, de Mariló Àlvarez Sanchis
Bromera Edicions, 2018
sinopsi
Després de la Gran Guerra, la Terra ha quedat assolada quasi per complet i la humanitat es veu abocada a posar en marxa un projecte d’evacuació del planeta, el Programa Èxode. Alice Dixie forma part d’aquesta primera onada de joves traslladats a una colònia lunar, on prepararan l’arribada de la resta de la població. Tanmateix, entre la nostàlgia pel món que deixa enrere i les emocions que li provoca la seua nova residència, començarà a fer-se preguntes: quin paper tenen realment els joves escollits per a participar en el Programa Èxode? 
Un relat sobre l’amistat, la lleialtat i la bondat humana que demostra que, a vegades, actuar amb valor i integritat no és l’alternativa més senzilla.

16 de juny 2018

Els balls tradicionals de la Festa Major, de Roger Roig i Hugo Prades



Cossetània Edicions, 2018
Sinopsi
En aquest conte el Patufet i la seva colla viuran de prop una de les activitats tradicionals de festa major més arrelades a casa nostra: els balls i les danses que configuren les cercaviles festives. Tots ben atents als passos dels balls de bastons, de gitanes o de cavallets, fins i tot voldran participar-hi. I tu, t’apuntes a ballar?

El coala que va baixar de l’arbre, de Rachel Bright, amb iIl·lustracions de Jim Field



El coala que va baixar de l’arbre, de Rachel Bright, amb iIl·lustracions de Jim Field
Baula Edicions, 2018
A en Kevin li agrada que tot continuï igual. EXACTAMENT igual. Però quan un dia arriba un fet imprevist, descobreix que la vida pot ser VARIADA i MERAVELLOSA.
Un llibre per als qui es preocupen massa pels canvis.

15 de juny 2018

Gabriel García Márquez, La hojarasca


"...si lo hubiéramos rozado con la uña el cuerpo se habría resquebrajado, convertido en un montón de aserrín humano."
.
"Ahora no parece un hombre. Ahora parece un cadáver al que todavía no se le han muerto los ojos."

Gabriel García Márquez, La hojarasca.

14 de juny 2018

Proposta educativa de No és la derrota, sinó el vent


Missatge per als centres d'ensenyament: ja podeu fer servir la proposta didàctica del meu recull de contes No és la derrota, sinó el vent, realitzada per Josep-Sebastià Cid, i la trobareu a la web d'onadaeducació.
Aquesta eina us pot proporcionar idees per poder treballar el llibre a classe, i jo sempre estic disposat a vindre per a intercanviar impressions amb l'alumnat.

13 de juny 2018

Carme Cruelles a Tens un racó dalt del món


Carme Cruelles ens visita  a Tens un racó dalt del món, a Canal 21 Ebre, per parlar del seu nou llibre, La pols dels dies, inclòs a la col·lecció Maremàgnum d'Onada Edicions, adreçada a alumnat d'ESO, però el llibre no és atractiu en funció de l'edat de la persona lectura, sinó de la seva sensibilitat. És, a més, un llibre que no hauria de ser etiquetat en un gènere concret, sinó que té dosis de contes, de novel·la i de poesia.  També comentarem els seus poemaris Delta i Com fileres de formigues.
També ens visita Pilar Saporta per a recomanar-nos llibres i per a parlar del Club de lectura de la família, que has'ha iniciat recentment a la Biblioteca de Tortosa.
I les microseccions dedicades a Falsos proverbis, Cites literàries i els Nanocontes. 
El programa es podrà veure en directe els dimecres 13 i 20 de juny a les 21.00, i en diverses repeticions durant les dues setmanes, i també a l'emissió en directe a través del canal de Youtube de Canal 21.
També es podrà veure properament en aquesta llista de Youtube

11 de juny 2018

El calaix dels vols perduts, el nou llibre


Aquest estiu arribarà el meu 14è llibre, la segona novel·la, EL CALAIX DELS VOLS PERDUTS (Pagès Editors), l'obra amb què vaig obtenir un accèssit al Premi de Novel·la Breu de Mollerussa.
N'aniré informant al blog específic que ja he creat, i a l'etiqueta "calaix" d'aquest blog


10 de juny 2018

El misteri de la Casa Folch, de Leandro Sagristà



El misteri de la Casa Folch, de Leandro Sagristà
Bromera Edicions, 2018
sinopsi
Marc sempre s’ha sentit atret pel misteri que envolta la Casa Folch, una tètrica mansió vinculada a successos tràgics i amagats. Per això, decideix dedicar-li una edició especial de la revista de l’institut. Així, es posarà en contacte amb Janka, una jove que afirma presenciar aparicions espectrals, i amb David Cuixart, un professor d’història jubilat que va estar internat a la casa quan era un centre d’acollida de menors. Tots tres es veuran immersos en una investigació apassionant que els permetrà descobrir els secrets que amaga l’enigmàtic casalot.

09 de juny 2018

El llegat del doctor Elies Can, d’Eduard Prats



Cossetània Edicions, 2018
Sinopsi
L’existència del farmacèutic Elies Ardèvol, perseguit des de jove per idees i impulsos absurds, ha estat un suplici. Transcorren els anys de la postguerra civil espanyola quan la seva filla Cristina li comunica que vol ser metgessa. Amb la idea de donar-li un testimoni poderós, Elies decideix reconstruir, a partir d’uns lligalls trobats a l’antiga casa familiar, la vida exemplar del seu avi, el doctor Elies Can. En la cerca de la veritable essència del bon metge, el farmacèutic descobreix esdeveniments singulars que el deixen perplex. Els continus dubtes i problemes de salut determinen que la seva feina quedi inacabada, i seran la seva dona, la perseverant Magda, i la Cristina, ja metgessa, les que conclouran la increïble història del metge.

08 de juny 2018

11a Jornada Literària de Cornudella de Montsant

Tancant la programació de l'11a Jornada Literària de Cornudella de Montsant.
Properament més informació.


07 de juny 2018

diLLUMs d'arts al forn, trobada de juny










El passat 4 de juny, nova trobada mensual dels diLLUMs d’arts al forn, amb una família d’amants de la cultura que no para de créixer i xalar.
Vam poder gaudir de la companyia Gressol d’Alcanar que va representar un fragment de l’obra Criatures, de T de teatre. Agustí Forner va presentar dos quadres d’una nova sèrie en la que està treballant, ens van presentar el llibre Personatges legendaris de les Terres de l’Ebre, 13 excursions a peu,  de l’editorial Piolet, a càrrec de l’autor Juan Carlos Borrego i Sílvia Franzonni, es van recomanar llibres, es vas presentar la nova activitat del grup,  Versos per la diversitat, que tindrà lloc el 28 de juny, a favor del col·lectiu LGTB, Roser Panisello ens va explicar la seua exposició a Moldàvia, es van presentar les persones que acudien per primer cop a la trobada, i vam menjar i beure i prendre cremat i xalar molt.
La propera, el 2 de juliol.

06 de juny 2018

ACABEU LA FRASE

ACABEU LA FRASE
Camina sota un xàfec d’estiu. Tres semàfors després s’adona que ha perdut el paraigua, però...

.
(en aquest enllaç podeu llegir les propostes de final fetes al facebook)

05 de juny 2018

portada


Aquelles pessigolles quan arriba un correu electrònic amb la portada del nou llibre i tarda uns segons a obrir-se l'arxiu.

Fals proverbi libanès


03 de juny 2018

Vestit de núvia, de Pierre Lemaitre



Vestit de núvia, de Pierre Lemaitre
Bromera Edicions 2018 
Sinopsi
Ningú no és immune a la bogeria. La Sophie, una jove amb una vida tranquil·la, comença a enfonsar-se lentament en la demència. Milers de signes inquietants s’acumulen fins que tot s’accelera. La seva sogra i el seu marit discapacitat són assassinats en estranyes circumstàncies. N’és ella la responsable de les morts? Amb el pas del temps, la Sophie es veu involucrada en diversos assassinats dels quals, misteriosament, no té cap record. Desesperada, però mantenint encara la lucidesa, organitzarà la seva fugida: canviarà de nom i de vida, però el seu dolorós i obscur passat acabarà atrapant-la.
Pierre Lemaitre aconsegueix sorprendre fins a l’última pàgina mitjançant magistrals girs argumentals de cent vuitanta graus. Perquè, en aquest thriller diabòlic perfectament orquestrat, ningú no és qui sembla.

01 de juny 2018

Llegint Aloma, de Mercè Rodoreda

Llegir Mercè Rodoreda i pensar si cal escriure més, si cal afegir més notes a peu de pàgina de la seva literatura