30 d’abril 2010

29 d’abril 2010

Jesús Moncada, Manuel Pérez Bonfill i Paul Auster

Dimarts va ser un dia tríplement literari.
A les 16.00 vaig gravar el programa de Tens un racó dalt del món dedicat a Jesús Moncada i que s'emetrà avui per primer cop.
A les 17.30 he rebut una classe particular a casa de l'escriptor i sempre professor, i recent Creu de Sant Jordi, Manuel Pérez Bonfill, que m'ha regalat un recull de contes d'un autor polonès, Slawomir Mrozek.
I a les 19.30, sessió del Club de Lectura de Tortosa amb Paul Auster i La nit de l'oracle.
Uf!

Perdre la fe

Convertir-se en pasta de paper per fer nous llibres és llei de vida. Això no hauria d’espantar un pobre recull de contes que vivia a la lleixa d’una llibreria des de fa dos anys, però passar aquest tràngol per cinquena vegada li ha fet perdre la fe.

28 d’abril 2010

Tens un racó dalt del món: 6è programa

Jesús Moncada ha estat el protagonista del 6è programa de Tens un racó dalt del món, al Canal 21. Les germanes Neus i Teresa Pallarès, d'Arnes, amigues del gran escriptor de Mequinensa, han recordat anècdotes de la seva vida i, sobretot, ens han transmès l'admiració i estima que li tenien, i que li tenen, d'una forma entranyable.
Com cada setmana he plantejat una pregunta senzilla (en aquest cas el títol d'un llibre de Jesús Moncada), i entre totes les respostes enviades sortejarem un exemplar del recull El riu que parla. Cal enviar la resposta amb un SMS a TVON RACO "resposta" al 27011 . El termini per participar acaba el 4 de maig.
El blog recomanat aquesta setmana ha estat Col·lecció de moments, de Carme Rosanas.
El programa també es pot veure a la web de TEVEON.

158e joc literari

Una cantant italiana i un escriptor molt famós (l'escriptor és el de la dreta); aquestes són les pistes per a participar al 158è joc literari, el quart i últim d'aquest mes, i endevinar el títol d'un llibre.
Envieu-me la resposta a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu punts per al sorteig del premi del mes: un lot de 10 llibres d'Arola Editors, a escollir. Us recordo que com més jocs encerteu, més punts, i que regalo punts extres a qui encerti tos els jocs del mes.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris del blog d'aquest mes acabarà el 4 de maig. L'endemà faré el sorteig.
Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

27 d’abril 2010

Demà nou joc literari


Demà proposaré el quart i últim joc literari d'abril, on una cantant italiana dels setanta donarà la pista definitiva. Prepareu-vos per als deures de demà, amb els quals podreu aconseguir més números per al sorteig del premi del mes: un lot de 10 llibres d'Arola Editors, a escollir.
De moment, ja podeu participar als jocs anterior:
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris del blog d'aquest mes acabarà el 4 de maig. L'endemà faré el sorteig.

Jesús Moncada protagonista del 6è programa de Tens un racó dalt del món


Desgraciadament ja no tenim a Jesús Moncada entre nosaltres, però no us perdeu el Tens un racó dalt del món del proper dimecres, perquè sortireu enamorats de l'obra i la persona de Jesús Moncada (si no ho esteu ja) i de les dues convidades que m'acompanyaran: les germanes Neus i Teresa Pallarès, d'Arnes, amigues del gran escriptor de Mequinensa.

Les vaig conèixer l'any 2007, a Fontdespala, en un dels actes de la Trobada d'autors ebrencs a la Matarranya que organitza l'amic Octavi Serret. Van parlar d'una forma tan humana, amena, divertida i emotiva, de Jesús Moncada, com cap literat, ni erudit, ni coneixedor de la seva obra ho pot fer. Recordo què vaig pensar: vull que aquestes dues dones em presentin un llibre algun dia. I així ho han fet.

Repeteixo: no us les perdeu (i si fan el Barça a la mateixa hora, graveu-lo)

enyorant el frec de l'aigua

Restes de pedra
enyorant el frec de l'aigua;
tan llunyana i tan propera
humida distància insalvable.


Paraules inspirades per una foto d'Araceli Merino.

26 d’abril 2010

Flor a la vorera



Un clavell llençat, perdut, oblidat, enyorat a la vorera. Suggeriment d'un ventall d'històries d'amor, i desamor.

Desdefinicions (149)

La setmana vinent arribaré a la 150a edició de les Desdefinicions. Animeu-vos a inventar-ne.

calentdari. Relació dels dies més apassionats de l’any.
for-tuna. Agrupació musical d’estudiats agraciada pels déus de l’atzar.
i. Ingredient imprescindible que necessita una noia de Maó per fer maionesa.

25 d’abril 2010

Parodiant-me


El pallasso Eusebi Morcillo, Lo Muniatto, comparteix amb mi graella televisiva al Canal 21, i aquesta setmana, en motiu de la diada de Sant Jordi, m'ha parodiat al seu programa Tele Muniatto. Ha, ha. Gràcies Muniatto.
Podeu veure la paròdia sencera al final del seu programa, a la web de TEVEON.

Fugida en cercles, de Josep Igual

Josep Igual, aquest escriptor (escriptoràs, diria jo) nascut a Benicarló, que viu a recer del nostre Delta, gaudint de la proximitat del mar a la seva Ràpita, ens regala aquest pletòric recull de relats que ha titulat Fugida en cercles. Ell mateix assumeix l'absurditat de l'expressió, que resumeix perfectament la tragicomèdia que protagonitza la fauna humana que viu a les seves pàgines, i que ja em va captivar a Faules mamíferes.
A Igual li fa gràcia (o ràbia; o tot alhora) que sempre es titlli els reculls de relats com a "irregulars". Les novel·les també ho són, i la gent que llegim, també.

Mentre llegia el llibre i mirava de definir els seus contes, he escoltat una entrevista a Lluís Llach on, comparant els vins i la música, descriu els Priorat com a greus, mentre la majoria de vins tendeixen a aguts. Jo també veig els contes d'Igual amb aquesta sonoritat greu, profunda. Cal beure'ls a petits glops, paladejar-los, gaudir-los; deixar el llibre a la falda i mirar l'horitzó, fugir en cercles.

M'agrada la bellesa, la profunditat de les preguntes, més que la candidesa, simplicitat o perversitat d'algunes respostes. M'agrada la literatura de Josep Igual.

24 d’abril 2010

El meu Sant Jordi

Per Sant Jordi sempre m'agafo un dia de festa. Sant Jordi sempre ha estat un dia especial, un dia que em fa somriure.
A primera hora del matí visito les primeres llibreries. En algunes, ni Una sortida digna ni la resta dels meus llibres hi són presents. No em sorprèn; hi ha batalles que fa temps que estan perdudes. No defalleixo. Primera sorpresa positiva: una vella llibreria davant del Parc s'ha renovat recentment amb sava nova, amb il·lusió. Els desitjo sort.
A Viladrich, que com l'any passat han instal·lat una carpa per als escriptors/es (s'agraeix), signo els primers exemplars i començo l'habitual i plaentera ronda de tertúlies. M'hi estic una bona estona amb Josep Igual, Maite Forteza i Esteban Martín. De moment, la Diada sembla bastant tranquil·la.
Rosa, llibres pel xiquet i vermut entre família, que avui és festa grossa.
A la tarda passo per Voltes, on coincideixo amb Francesca Aliern i Vicent Pellicer. Signo alguns exemplars i atenc unes quantes consultes que, com cada any, em fan els clients que em confonen amb un dependent.
La pluja amenaça amb acabar dràsticament amb la Diada, però un plàstic protector ja estava preparat i els núvols, frustrats, escampen la boira.
Torno a Viladrich on la carpa és farcida d'escriptors i escriptores ben col·locadets, disciplinats. Potser me'n deixo algun, però afegeixo a la ronda de tertúlies a Cinta Arasa, Ignasi Revés i Emigdi Subirats, entre altres.
La nit arriba, la llibreria es va buidant lentament, satisfeta. Per internet m'arriben regals que m'emocionen. Les llistes de llibres més venuts ignoraran un pobre il·lús que vol viure del "cuento", d'un home que aquell matí ha plorat d'alegria davant d'una festa gran, davant del record del dia més feliç.

Gilbert O'Sullivan i Alone Again

Qui recordi aquesta cançó i tingui amagades en un racó de l'armari camises de colls gegantins que aixequi el dit: Gilbert O'Sullivan i Alone Again:

23 d’abril 2010

Regals de Sant Jordi

Moltes, són moltes les mostres d'estima que he rebut aquests tres anys de blog (i també de facebook el darrer any), i sovint em quedo ja sense paraules per a agrair-les.
Gràcies a Anna Alsina per aquest dibuix que m'ha dedicat per Sant Jordi al facebook.

I gràcies a Lisebe per recomanar els meus llibres avui.

I Mon em fa un altre regal al seu blog titellaire.
I a més resulto finalista del premi Semàfor-Sant Jordi!

Felicitació de Sant Jordi personalitzada


Des de la Biblioteca de Cambrils han tingut el detall d'enviar-me aquesta felicitació de Sant Jordi personalitzada, amb un exemplar d'Una sortida digna, que em plau penjar al blog abans de tornar a les llibreries a signar.

Moltes gràcies.

Rosa


Passió de rosa, perfum de llibre, tresor de mar.
.

Bon Sant Jordi!
.
Imatge de Carme Rosanas.

Cares del món (147)


L'amic Josep Maria Sansalvador ha tingut l'encert de veure somriures a les llotges del Liceu. Unes cares del món optimistes per al dia d'avui.

22 d’abril 2010

Tens un racó dalt del món, 5è programa


Ahir dimecres, a les 20.30 h., al Canal 21 de la TDT, es va emetre el cinquè programa de Tens un racó dalt del món (es repetirà els propers dies), amb Rosa Cubelles de la llibreria La 2 de Viladrich com a convidada. Hem parlat de les perspectives de Sant Jordi, del gran nombre de novetats, en general, i de llibres ebrencs en concret, de les problemàtiques amb què es troba una llibreria avui en dia, de la seva "ressurrecció" després d'haver tancat fa cinc anys, del futur immediat que ens plantegen els e-readers...
Com cada setmana he plantejat una pregunta senzilla (en aquest cas el títol del llibre que us penseu comprar per Sant Jordi), i entre totes les respostes enviades sortejarem un exemplar d'Una sortida digna. Cal enviar la resposta amb un SMS a TVON RACO "resposta" al 27011 . El termini per participar acaba el 26 d'abril.
El blog recomanat avui ha estat Rebaixes, d'Anton Fortuño, un entranyable poeta de La Torre de l'Español.
El programa també es pot veure posteriorment a la web de TEVEON.
Val a dir que quan van parar de gravar les càmeres, vam comtinuar la tertúlia una bona estona, encara asseguts a les mateixes cadires, i després davant una tassa de cafè.

Promoció 2x1 especial Sant Jordi

Aprofiteu aquesta oferta especial per al dia de Sant Jordi. Si em trobeu per Tortosa durant el dia de Sant Jordi (estaré moltes estones a les llibreries), i em demaneu la signatura d'un exemplar d'Una sortida digna, fent referència a aquesta oferta, us regalaré un exemplar de Postres de músic, el recull de contes que vaig publicar el 2005 i que va guanyar el Premi Marian Vayreda.

Quan es trenca la corda d'un estel

Gelosos dels nostres somnis els lliguem al nostre abast, amb pànic a la llibertat que reclamen. Que es trenqui la corda d'un estel sovint ens fa plorar.
.
RefleXió inspirada per una il·lustració de Mònica Ràfols.

21 d’abril 2010

Pàgina ebrenca

Us informo de l'aparició de Pàgina ebrenca, un blog de Literatura i llibres de les Terres de l'Ebre. Sempre és bona notícia que existeixi gent amb ganes de difondre el món dels llibres. Podeu estar segurs que hi col·laboraré tant com pugui.
De moment els agraeixo que hagin captat imatges inicials del programa núm. 3 de Tens un racó dalt del món, amb Xulio Ricardo Trigo de convidat, i que inclou la meva lectura d'un fragment de L'edat d'or, d'Artur Bladé i Desumvila:



Tens un racó dalt del món, 5è programa

Aquest vespre a les 20.30 h., al Canal 21 de la TDT, s'emetrà el cinquè programa de Tens un racó dalt del món, centrat en les perspectives del proper Sant Jordi, sobretot des del punt de vista d'una llibretera, Rosa Cubells de La 2 de Viladrich. El programa també es podrà veure posteriorment a la web de TEVEON.
Podeu seguir les notícies del programa al seu blog o fer-vos admiradors al Facebook.

157è joc literari

Per al tercer joc literari del mes d'abril recupero un tipus d'enigma que va tenir molt bona acollida fa un parell de mesos, amb la utilització d'una nova tecnologia a la que tots i totes hem acabat per caure i que tenim molt a mà (massa?).
Doncs això, utilitzant aquesta tecnologia, quin és el nom de l'autor/a que s'amaga darerre d'aquests números?
437273 837437
Envieu-me la resposta a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu punts per al sorteig del premi del mes: un lot de 10 llibres d'Arola Editors, a escollir. Us recordo que com més jocs encerteu, més punts, i que regalo punts extres a qui encerti tos els jocs del mes.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris del blog d'aquest mes acabarà el 4 de maig. L'endemà faré el sorteig.

20 d’abril 2010

IV Fira Literària Joan Cid i Mulet


El cap de setmana passat hem viscut la IV Fira Literària Joan Cid i Mulet a Jesús. Quatre anys en què he pogut veure com creix, com es consolida, com agafa força i va deixant un rastre de fets consolidats al seu darrere, com la reedició de l'obra de Joan Cid i Mulet o el curs d'estiu de la URV, per exemple. Fa pocs dies també hem pogut comprovar que iniciatives sorgides durant la Fira, com la que va sol.licitar de forma entusiasta i emotiva Manel Ollé l'any passat, han aconseguit el seu objectiu; parlo de la Creu de Sant Jordi per a Manuel Pérez Bonfill.

Enguany molts dels actes han estat dedicats a la personat homenatjada, que s'ha cansat (segur que no) de mostrar el seu agraïment davant de tants mostres d'admiració i estima. Per exemple, Petròpolis ha editat un llibre d'homenatge a Gerard Vergés, Jo sóc aquell que em dic Gerard, que només pretén posar per escrit les sensacions que ha despertat l'autor a diverses persones entre les quals em trobo. Podeu veure la presentació electrònica al blog de Petròpolis.

Durant la Fira també ha rebut un merescut homenat el llibreter Octavi Serret, que des de Vall-de-roures va rebre l'any passat el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

A més, multitud d'actes carregats d'emoció que posen el llistó molt alt de cara a l'any vinent.

Felicitats.

Trobareu més informació a:

Blog de la Fira
Sensacions de l'Emigdi Subirats (1, 2, 3)

Secundari

Us convido a escoltar el conte Secundari, inclòs a Una sortida digna:

19 d’abril 2010

No es pot abaixar la guàrdia

Recorda el moment exacte en què ho va veure clar. Era al cine i en feien una de l’Oest. No suportava els aires de superioritat del protagonista, embafat del convenciment que res no el podria despentinar, orgullós sobre el seu cavall blanc. La noia el veia allunyar-se recolzada a la porta de casa, amb ulls plorosos, tremolant amb por de perdre’l. Quan el dolent apareixia a la pantalla, mal afaitat i brut, no tenia cap oportunitat; la sentència estava dictada abans d’obrir-se la primera bossa de pipes, i no li’n perdonarien ni una. Només calia comptar els minuts que mancaven per l’escena definitiva, enmig d’un bassal de sang. Ningú distingia als seus ulls cap rastre de dolor i, de la seva ganyota final, abans de morir, se’n fotien. Li repugnava la hipocresia amb què girem l’esquena a la nostra part fosca, sovint amagada entre els plecs dels llençols, i va perdre el respecte per una humanitat així. Per això, per portar la contrària, es va fer dels dolents.

.
Fragment del conte "No es pot abaixar la guàrdia", inclòs al recull Una sortida digna.

Desdefinicions (148)

oblitgatori. Quelcom que cal esborrar de la memòria necessàriament.
elect-oral. Escollir una boca.
extermini. Acció d'acabar d'una manera absoluta amb uns vells i minúsculs vehicles on difícilment podien ficar-s'hi 4 elefants (encara que se'n posin 2 davant i 2 darrera).

18 d’abril 2010

Solucions i guanyador del jocs literaris de març

Ja no me'n recordava d'anunciar el guanyador dels jocs literaris del mes de març, un conegut (tot i que anònim) blocaire, gran amic dels joc si els enigmes: el senyor McAbeu. Ja ha rebut el lot de llibres de Petròpolis
.
I les solucions dels jocs del mes passat són les següents:
.
150è joc literari: Hesse
151è joc literari: (podeu llegir les participacions que ja he rebut aquí)
152è joc literari: Vicent Andrés Estellés
153è joc literari: Cinc esgrafiats a la mateixa paret, i Cinc esbossos de possibles variacions melangioses, de Miquel Martí i Pol; i Quatre qüestions d'amor, de Joan F. Mira.
154è joc literari: Lletres ebrenques

El senyor Moragas "Moraguetes", d'Artur Bladé i Desumvila

El senyor Moragas "Moraguetes", d'Artur Bladé i Desumvila, és una de les moltes biografies que va escriure aquest magnífic narrador, l'obra completa del qual està reeditant Cossetània. En aquest cas, i de la mà de la ploma extraprdinària de Bladé, coneixerem aquest personatge singular, Rafael Moragas (Barcelona 1883 – Estrasburg 1966), prestigiós crític i historiador de la música, periodista, filòsof i escriptor de la Barcelona dels anys vint i trenta del segle XX, i també podrem visitar la seva època, on les xarxes socials tenien lloc als cafès, als ateneus, a les tertúlies. A través de les expriències i anècdotes de "Moraguetes" tindrem una altra visió de molts personatges importants de l'època, que van des de Pau Casals a Benito Pérez Galdós, de Francesc Pujols a Felip Pedrell, i molts més. Un document històric i una obra literària de primer ordre (es nota que són un bladerià convençut?).

17 d’abril 2010

Participacions al 156è joc literari

En aquest apunt recullo tots els textos que participen al 156e joc literari que vaig proposar el 14 d'abril. Us recordo que el termini per a participar acaba el 4 de maig.
Tomàs Camacho, Descric, A encesa de llum, Ricderiure, Xarel-10, La meva perdició, Des res, massa, Si dubto soc, Rafel Casas, Carme Rosanas, Fons d'armari, Assumpta, Aula Oberta IES Ramon Berenguer IV, Eusebi Morcillo, Que tinguem sort,
.
- Correría cualquier tipo de riesgo ya que la tarea que tengo que llevar a cabo es de vital importancia.
- Ya, y se puede saber en que andas metido esta vez, nada bueno seguro.
- Pues sí pero te lo explicaré cuando regrese.
Pasaron los días y su amigo no regresaba hasta que un día le llego una carta:
Si llega esta carta a tus manos es que algo me ha sucedido y por ello confio en ti para seguir con mi tarea. Dia 15 de mayo en el muelle Vergara, lleva una bufanda roja.
Llegó el día y apareció un hombre que me guió hacía un barco en el que estuvimos viajando varios días, días en los que reinó el silencio, ni una palabra. Un día se abrió la puerta de mi camarote y me dieron las instrucciones. Tenía que luchar contra una masacre que yo poco conocía. La captura de tiburones para cortarles las aletas. Mi amigo era un gran hombre y yo no lo supe hasta que murió.
Autora: Alba Arnés

.
Plovia, el cel estava cobert de núvols gruixuts que submergien el poble en una grisor somorta. Les palmeres es bellugaven empeses per un vent que les feia anar a tort i dret sense pausa. El mar s’ondulava cada vegada més i aixecava crestes d’escuma blanca que esquitxaven arreu. La boira confonia l’horitzó i no endevinaves el final. Cap barca havia gosat a endinsar-se aigües enllà. Però ell ho faria, ho havia decidit en llevar-se i adonar-se que ella ja no hi era.
Va arrossegar la barca ranquejant, els dies d’humitat la cama li feia mal. Se sentia viu al costat del mar, una vivesa que no sabia explicar el tornava jove i ja no tenia límits.
-Bon dia!
-Bon dia!- li va respondre l’Artur mentre passejava el gos- Arribes ara?
-No arribo...me’n vaig.
-On vas? - va dir l’home mentre provava de deturar l’animal estirant de la corretja.
-Al mar...
-Home! Si és un perill!
Però ja era massa tard perquè el Pere, que tenia nom de pescador, es va descalçar, es va arremangar els pantalons, va arrossegar la barca i quan va poder hi va pujar i les onades feren la resta.

Autora: Mª Lluïsa Gascon i Prades

.
- Bon dia!- Bon dia! Ara arribes?- No arribo... me’n vaig.- On vas? - Al mar...- Home! Si és un perill!
- Per què ho dius?
- Per les ones. No has vist que fa mala mar avui?
- Precisament, per fer surf hi ha d'haver ones grans.
- Ah, que fas surf?
- Clar, iaia, no te'n recordes, que et vaig ensenyar aquell vídeo ahir?
- Quin vídeo?
- Aquell que et vaig ensenyar ahir, en el meu mp4!
- Ahir no em vas ensenyar cap vídeo…. Ai, fill, que en sou d'eixelebrats els joves!
- Iaia, no t'amoïnis, que ho tinc tot controlat. Tu on anaves?
- Jo, cap al casal, que avui hi ha taller de capoeira. Però ara que m'has fet aturar no sé cap on haig d'anar. És aquest carrer amunt o avall, fill?
- Ja t'hi acompanyo...
Autora: Núria González
.
–Bon dia.
–Bon dia.
–Arribes ara?
–No arribo... Me’n vaig!
–On vas?
–Al Mar...
–Home! És un perill!
–...esme. Què té de perillós?
–Què dius d’esma?
–Res d’esma. Vaig a Argentona.
–Però si a Argentona no hi ha mar!
–Ja ho sé, que no hi ha mar. Qui diu res de mar? I què és el que és un perill?
–Em prens el pèl o has perdut l’esma?
–Noi, estàs una mica estrany. Potser a tu, et convé l’aire de mar.
–Això, m’embarcaré avui precisament, que hi ha forta maregassa... Així potser m’hi quedo i t’estalvies de tornar-me el que em deus, no?
–No m’ho diguis: t’has tornat a descomptar amb les píndoles, oi?

Autor: Francesc Anton

Una nova tecnologia: el Book

Dec el descobriment d'aquest vídeo al Jordi Pijoan. Val a dir que en alguna xerrada o presentació jo també he parlat de les meravelles d'aquesta teconologia, i dels seus nombrosos i emotius avantatges.

Guitarra suena más bajo, de Nicola di Bari

Me'n torno cap a Itàlia, de nou, aquest cop per a recordar a Nicola di Bari i Guitarra suena más bajo. Digueu-me romàntic.

16 d’abril 2010

Tens un racó dalt del món: el vídeo del Programa 4

Ja podeu veure el vídeo del 4t programa de Tens un racó dalt del món, l'espai literari de Canal 21, a la web de TEVEON.

Nena de bronze

Nena de Tossa de gest trist, nena de bronze. No sé quin mal, no quina melangia vincla el teu coll cap al muscle i et deixa els braços caiguts. Nena de Tossa, nena de bronze, tendra nena.

Cares del món (146)


Lorena, la meva companya de feina, troba que La Maestranza de Sevilla fa una mica cara d'espantada.

15 d’abril 2010

Tens un racó dalt del món: Programa 4


La Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús, que tindrà lloc del 16 al 18 d'abril, ha estat la protagonista del 4t programa de Tens un racó dalt del món, l'espai literari que presento al Canal 21. La regidora de Cultura de Jesús i directora de la Fira ens ha explicat part de l'extens programa (que podeu consultar íntegre al blog de la Fira), dels actes dedicats a l'escriptor homenatjat enguany, Gerard Vergés, i ha donat la bona notícia de la concessió de la Creu de Sant Jordi a Manuel Pérez Bonfill, l'homenatjat de l'any passat.

També hem parlat de l'escriptor Joan Cid i Mulet que, per cert, ha estat el protagonista de la pregunta que faig cada setmana al programa, en aquest cas, simplement qualsevol títol d'un dels llibres de l'escriptor. Per a entrar al sorteig del primer volum de les seves obres completes cal enviar un SMS a TVON (espai) RACO (espai) resposta al 27011. El termini per participar acaba el 20 d'abril.
També he recomanat la visita a un blog, De Roquetes vinc...a Tortosa baixo, un dels primers que vaig conèixer, que em va captivar per la sensibilitat de les seves observacions i que, en part, em va animar a iniciar un blog propi.
El programa acaba amb la lectura per part de Xavier Aragó d'un fragment de l'obra Blat d'Orió, inspirada en l'obra d'Artur Bladé. Si voleu col.laborar amb la lectura d'algun fragment (d'un minut aproximat), us podeu posar en contacte amb Canal 21 a info@doblecolumna.com o al 977588032.

Ninot


Somriu i alça braços i cames, oblidant que cada cop l'esiren d'una corda. Inconscient? Ignorant? Feliç?

14 d’abril 2010

Literatura i esmorzars

La Literatura acostuma a regalar plaers solitaris, però de tant en tant també es pot fruir en companyia, i amb un bon esmorzar pel mig.
I tot això perquè tindré l'honor de ser un dels "personatges" del nou llibre d'Ignasi Revés, Esmorzars a l'Ebre, i d'haver-lo acompanyat al seu itinerari gastronòmic i literari, concretament durant el seu pas per Tortosa. A més de tastar l'esmorzar a què em va convidar, ja he paladejat el capítol on apareixo, on Ignasi demostra unes dots de narrador que ja em van captivar a Esmorzars de Lleida.
Ens tornarem a veure aquest cap de setmana, a la Fira Literària Joan Cid i Mulet, Ignasi.


156e joc literari

Benvinguts i benvingudes al joc literari de tipus creatiu que proposo cada mes.
Remenant per casa de mons pares he trobat vells llibres i llibretes i he comprovat que quan estudiava 3r d'EGB ja ens incentivaven a inventar històries a partir d'unes quantes dades. A la seva època, a principis dels anys setanta, jo ja vaig fer aquest exercici que ara us poso com a deures. És a dir, que a partir del diàleg que veieu al punt 1 de la imatge, escriviu un text d'entre 100 i 200 paraules (no seré gaire estricte). Podeu fer servir els suggeriments dels punts 2 i 3 de l'exercici, si voleu.
Envieu els textos a jesusimaite (arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, però si teniu blog, prefereixo que hi pengeu el text i que m'envieu l'enllaç. Com sempre, en aquesta mena de jocs creatius, demano especialment la col·laboració del col·lectiu docent per tal de difondre la iniciativa entre l'alumnat.
.
Tots els textos correctes, que recolliré en un apunt dissabte vinent, aconseguiran punts per al premi del mes: un lot de 10 llibres d'Arola Editors.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris del blog d'aquest mes acabarà el 4 de maig. L'endemà faré el sorteig.

13 d’abril 2010

Presentació virtual de Totes les sortides dignes

Us convido a una nova presentació virtual, aquest cop del recull de poemes Totes les sortides dignes, que tindrà lloc avui 13 d'abril, a les 20.00 h. a la web d'Editorial Petròpolis.
Us recordo que es tracta d'una iniciativa sorgida d'aquest blog, en què vaig proposar escriure poemes amb l'expressió "una sortida digna", títol del meu darrer recull de relats. Van ser molts els poemes escrits, més de setanta, i ara tanta il·lusió es podrà llegir en format llibre. Us recordo que Petròpolis es una editorial sense ànim de lucre, que publica llibres que es poden llegir a la xarxa o descarregar de forma gratuïta, i que també es poden aconseguir en paper a preu de cost. Obtindreu tota la informació a la web de l'editorial.

Aquest ja és el tercer recull de poemes que sorgeix d'iniciatives del meu blog, després de Totes les baranes dels teus dits i de Versos de tardor.
Us deixo amb el vídeo de presentació:

Oblidada, la paret grinyola

Oblidada, la paret grinyola un badall feréstec. Rància pols acull el son de les nines.
.
Paraules inspirades per la foto de Ralf Pascual, que podeu veure més gran al seu blog.

El programa Tens un racó dalt del món, ja en vídeo a Internet


Ja podeu veure el tercer programa de Tens un racó dalt del món del Canal 21, amb Xulio Ricardo Trigo com a convidat.

Només cal que aneu a la secció de "programes" de la web de TEVEON, i seleccionar la imatge de Tens un racó dalt del món.

12 d’abril 2010

IV Fira Literària Joan Cid i Mulet, Jesús, 16-18 d'abril

Del 16 al 18 d'abril tindrà lloc al poble de Jesús la IV Fira Literària Joan Cid i Mulet (més informació al seu blog, i també als diversos apunts que escriu l'Emigdi).
Enguany la Fira homenatja una de les primeres espases de la literatura ebrenca (i catalana), Gerard Vergés, amb diversos actes que el tindran com a protagonista. A més, es podrà gaudir d'activitats adreçades a alumnes de primària i batxillerat (com ara una selecció dels meus jocs literaris), clubs de lectura, concerts, representacions teatrals, conta contes, dinars literaris, recitals poètics, conferències, taules rodones, tallers didàctics, presentacions de llibres i les tradicionals tandes de macropresentacions del diumenge. Una gran varietat, com podeu comprovar, que comentarem durant el quart programa de Tens un racó dalt del món, l'espai literari de Canal 21, amb la directora de la Fira, Dolors Queralt.
Podeu consultar el programa al blog de la Fira o descarregar-vos el tríptic en aquest enllaç.

El so trist de les hores que t'espero


Campana, rellotge i un balcó tancat.
El so trist de les hores que t'espero.

Desdefinicions (148)

unanimietat. Quan no té cap importància que tohom voti el mateix.

espontani. Pont que apareix de sobte i per voluntat pròpia, enmig d’un diu o de dos dies de festa.

ermafrodita. Que tot i tenir els dos sexes, no pot donar fruit amb cap dels dos; és erma. (ho sento, però aquest cop m'ha sortit una desdefinició molt trista)

11 d’abril 2010

Duel literari: partit de tornada

Ahir dissabte, a Les Borges del Camp, va tenir lloc el partit de tornada del duel literari entre l'Òscar Palazón i un servidor, entre Un rostre que no és meu i Una sortida digna. El partit d'anada va acabar empatat i, per tant, tot restava pendent de decidir el dia de la lluita final, ahir a Cal Dasca.
Abans, però, he aprofitat el viatge per deixar-me veure per les llibreries de Reus, en un intent de marcar territori abans de la fita del 23 d'abril proper.
Abans (tota la vida), passar per Les Borges era una imatge perenne, un tràmit dibuixat amb traça a la memòria camí de Cornudella, el meu poble. Des de fa tres anys, Les Borges també està marcada al mapa de la meva geografia emocional amb la bandereta que duu el nom de l'Òscar Palazón (m'agrada veure aquest mapa cada cop més farcit).
El partit comença a les 18.00 i, com a prova de la manca de mala fe dels dos combatents, i aplicant una tàctica totalment errònia per a endur-se el triomf, l'un es posa la camiseta de l'altre i parla elogiosament (quins rivals de pega!) del llibre contrari.
Finalitzat el partit novament amb empat, i vist que el públic no donava mostres de voler marxar, vam fer prórroga i penaltis, que resultaren infructuosos per a proclamar un únic vencedor.
Abans de tornar cap a Tortosa compro coca de recapte per sopar. A la tele m'espera un duel infinitament menys amistós.
A la foto, feta per Tere Balañà, l'Òscar i jo amb un vell trapezista pel mig que ens uneix.

El falsari, de Toni Orensanz

El falsari, de Toni Orensanz, és un deliciós recull de relats on recorda i recrea personatges i anècdotes ubicades al Priorat (especialment al seu Falset), moltes de les quals ha degut recollir de la tradició oral (amb les corresponents dosis de realitat i ficció que això representa), i també inspirades en experiències pròpies.

Després de la terrible història que ens va explicar amb L'òmnibús de la mort: parada Falset, Toni Orensanz ha gaudit (es nota) narrant aquestes petites històries de poble (però universals i gegantines), amb gran sentit de l'humor, però sense ridiculitzar gens ni mica aquests personatges senzills, humils i entranyables, sinó tractant-los amb una extrema tendresa, fent-los estimar com segur que ell se'ls estima: pregoners, pagesos, anarquistes, fadrins vells, mules, capellans, xiquets que juguen al carrer, padrines, (tots amb el seu malnom característic)... i, sobretot, la meravellosa història d'un botxí . Històries de d'abans quan antes, històries de sempre. Animeu-vos a conèixer a Joan Pi, Soquet, Francesc Simó, Rabascall, Joan Ferrer, Cagabitllets, Pere Muntané, Matacavalls, Enric Soldevila, Brillando, i molts altres.

10 d’abril 2010

Voleu gravar la lectura d'un dels vostres llibres preferits?


Aprofitant la presència de Xulio Ricardo Trigo al tercer programa de Tens un racó dalt del món, del Canal 21, va aprofitar per a gravar la lectura d'un fragment del llibre Alfabet per a adults, de Gerard Vergés.

Aquesta secció del programa està oberta a la col·laboració de tothom que vulgui llegir algun fragment de llibre, d'entre un i dos minuts com a màxim. Per tal de concretar l'hora de gravació, cal posar-se en contacte amb Canal 21 a info@doblecolumna.com o trucar al 977588032.

Sensacions d'Una sortida digna a Cambrils

Dijous 8 d'abril; no juga el Barça i aprofito per presentar Una sortida digna al Centre Cultural de Cambrils. Arribo una mica aviat, no gaire, i intento aprofitar-ho visitant els vells carrers estrets del barri de pescadors, però la manca d'aparcament i de temps suficient m'escup cap a fora. Deixo el cotxe a la plaça de l'Ajuntament, ni massa lluny ni massa aprop del Centre Cultural; quan vaig a algun lloc m'agrada trepitjar-lo una mica, arribar-hi caminant, observar.

Al Centre Cultural ja m'espera Gemma Massagué, de Cultura de l'Ajuntament. Pateix perquè no vingui prou gent: tranquil·la, estic acostumat a aquesta mena de "guerrilles". Ja està muntant els instruments Jesús Fusté, que un cop més, generós col·laborarà en una de les meves presentacions. A més de venir acompanyat per tres membres de la seva banda, em té preparada una altra sorpresa, que no diu.


Al mateix Centre Cultural, m'entrevisten per al programa "Apunts" del canal de televisió local TDCAMP; agradable sorpresa: l'entrevistadora és Montse Dolcet, filla de Cornudella de Montsant com jo, amb qui m'uneix un passat negre (res de morbós, no us penseu, sinó quelcom relacionat amb uns patges i unes cartes i un gener de fa molts anys).

Després també m'entrevistaran per al noticiari de la televisió i per a la Revista de Cambrils (en podeu llegir la crònica d'on he extret la foto de Raquel Samaniego que encapçala el post).

Els músics van assajant i parlo amb Òscar Ramírez, periodista i blocaire de Tot és possible que ha acceptat fer la presentació, en què parlarà de barques a rems, d'esforç, i de vaixells de vela, en una bonica metàfora dels blogs i del mar de la xarxa d'internet, com explica al seu blog. A la seva dona, la beso.

Com sempre, ja parlo del llibre, intento fer alguna gracieta i llegeixo un parell de contes. Després Jesús Fusté i la seva banda tocaran quatre cançons, una de les quals (vet aquí la sorpresa) l'estrena mundial d'un nou tema: Avinguda, 36, 3r, 1a.

La vetllada es fa més completa amb la coneixença en persona del músic Robert Bonet i, un cop més, un nou blocaire que uneixo a la llista de contactes cara a cara.

Agraït i satisfet no m'acomiado de cop de Cambrils. Ajudo a carregar trastos a la furgoneta de Jesús Fusté. M'acompanyarà fins al cotxe, i parlem de música, de poesia, de vida... Al tauler de la furgoneta hi duu roses seques que col·lecciona; encara fan olor.

I avui mateix, a les 18.00, nova presentació a Les Borges del Camp, que demà us comentaré.

Somiatruites, d'Albert Pla

Somiatruites, la cara més tendra d'Albert Pla:

09 d’abril 2010

Tercer aniversari

Avui és el tercer aniversari de Tens un racó dalt del món, i gairebé em passa per alt! Tres anys! Sembla increïble quan intento recordar la immensitat d'emocions, sensacions, coneixences, anècdotes, il·lusions, etc que el blog ha originat. Sobretot moltes gràcies a tothom que ha col·laborat d'alguna manera en les iniciatives que he proposat. Ssou milers, sense exagerar, entre participacions als Jocs literaris i persones o entitats que m'han ofert premis; gent que m'envia Cares del món, il.lustradors, fotògrafs, etc. que em cedeixen les seves imatges, etc. etc. etc.
Sempre reconec que vaig iniciar el blog per a promocionar la meva tasca d'escriptor, però l'èxit del blog ha estat tan gran que sóc més conegut com a blocaire que escriu llibres, o que intenta viure del "cuento".
No vull aclaparar-vos amb dades, però com a balanç n'esmentaré només algunes d'aquests tres anys: 2.328 apunts, més de 170 llibres regalats, 164 llibres comentats, 3 llibres editats com a resultat d'iniciatives del blog, unes 600 Desdefinicions, un joc literari cada dimecres durant 155 setmanes ininterrompudament...
Gràcies, gràcies i gràcies.

Cares del món (145)


Isabel Barriel també està malalta de Cares del món, quan és capaç de trobar un monstre que li treu la llengua al claustre del monestir de Santes.

08 d’abril 2010

Tens un racó dalt del món; tercer programa


Aquest dimecres 7 d'abril hem gravat i emès el tercer programa de Tens un racó dalt del món al Canal 21 de les Terres de l'Ebre, que els propers dies es reemetrà. El convidat d'avui ha estat l'escriptor Xulio Ricardo Trigo, i principalment hem comentat la seva darrera novel·la El somni de Tàrraco, entre altres coses, com ara la seva tasca com a director de la col·lecció de llibres Escriptures a Perifèric Edicions.
Durant el programa he proposat a l'audiència una pregunta molt fàcil, sobretot si han estat atents a la conversa: quin és el nom de l'emperador que apareix a la novel·la? Podeu enviar la resposta fins el 13 d'abril, amb un SMS a TVON(espai)RACO(espai) "resposta" al 27011. Entre tothom que participi sortejarem dos llibres dedicats pel Xulio: El somni de Tàrraco i El secret de la reina.

Et vaig veure al cafè...

24 hores abans que acabés el termini per participar, em vaig assabentar de la iniciativa d'Ad'Art, consistent en crear un text de 100 paraules que comencés amb "Et vaig veure al cafè...". La proposta era massa temptadora, i mitja hora després els enviava el següent text:
.
Et vaig veure al cafè, un matí més rere les tapes d’un llibre, potser endinsada en la lectura, atenta a les passions d’un personatge o al misteri d’un passat tèrbol; potser deixant que s’arrefredi expressament el cafè amb llet que remenes per esme; potser amagada del món que t’espanta, jo inclòs, que segueixo embadalit el viatjar dels teus ulls per les línies.
Mirant-te (adorant-te), imagino que amb calma aparent, amb aquesta gràcia del gest en passar una pàgina amb dos dits, subtil, ets mestressa del nostre incert futur, innocents personatges que somiem gaudir de voluntat pròpia, nàufrags del teu caprici.

07 d’abril 2010

Quan miro pel retrovisor

Quan miro pel petit retrovisor interior del cotxe familiar, no veig el passat, sinó el nostre fill al seient del darrere, que dorm de vegades, que de vegades riu.

155è joc literari

Amb el primer joc literari d'abril faré un petit homenatge a un dels llibres que més ha marcat la meua trajectòria com a lector, El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha. El vaig llegir per primer cop de molt petit i, en aquells temps, el que més em cridà l'atenció foren les aventures i desventures del famós cavaller. Més tard, en posteriors relectures, he gaudit sobretot (i de quina manera!) amb els diàlegs entre cavaller i escuder.
Però avui el joc literari se centrarà en alguna de les conegudes aventures del Quixot que, per descuit, he desordenat.
A)Lluita amb bótes o cuirs de vi.
B) Bogeries d’enamorat a Sierra Morena.
C) Aventura amb els molins de vent.
.
Ordeneu-les cronològicament i envieu-me la resposta a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu punts per al sorteig del premi del mes: un lot de 10 llibres d'Arola Editors, a escollir. Us recordo que com més jocs encerteu, més punts, i que regalo punts extres a qui encerti tos els jocs del mes.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris del blog d'aquest mes acabarà el 4 de maig. L'endemà faré el sorteig.
Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

06 d’abril 2010

Premi jocs literaris d'abril

Arriba l'abril, més de les flors i dels llibres, de Sant Jordi, tot i que els llibres són presents tot l'any en aquest blog i als Jocs literaris en concret. Aquest mes, el premi que sortejarè entre tothom que participi a algun dels quatre jocs literaris d'abril és un lot de 10 llibres d'Arola Editors. Aquesta editorial s'afegeix així a les que ja han col·laborat amb els jocs literaris, i ha fet una proposta molt encertada; no ofereixen de regal uns llibres determinats, sinó que qui guanyi podrà escollir els que vulgui de les següents col·leccions de l'editorial (exectuant els esgotats):
.
- 5 exemplars a escollir de la col·lecció La imatge que parla.
- 5 exemplars a escollir de la col·lecció Textos a part.
.
Ja podeu, doncs, xafardejar per la seva web i pensar quins llibres triaríeu. Però no us descuideu de participar als jocs que plantejaré els quatre dimecres d'abril; i a més participacions, més oportunitats.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs del mes acabarà el 4 de maig. L'endemà faré el sorteig entre tothom que encerti algun dels jocs.
Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.

A Cambrils i Les Borges del Camp amb Una sortida digna


Aquesta setmana tinc dues presentacions d'Una sortida digna, totes dues al Baix Camp.
.
La primera, el 8 d'abril, a les 19.30, al Centre Cultural de Cambrils, de la mà del periodista Òscar Ramírez, conegut blocaire de Tot és possible, i amb la col·laboració de nou del cantautor Jesús Fusté.
.
La segona, el 10 d'abril, a les 18.00, a la Sala Noble de Cal Dasca, a Les Borges del Camp. Serà el partit de tornada (veure partit d'anada) de la presentació doble d'Un rostre que no és meu , d'Òscar Palazón, i d'Una sortida digna.

llagrimeja, sense intensitat


El dia llagrimeja, sense intensitat. No plou; sura l'aigua amb recança de caure. De nit, un cargol torna a casa amb serenitat aparent.

05 d’abril 2010

El programa de dimecres


Aquest dimecres, al tercer programa de Tens un racó dalt del món, del Canal 21, tindrem com a convidat a Xulio Ricardo Trigo i el seu lllibre El somni de Tàrraco.

Desdefinicions (147)


cataestrofa. Un seguit de versos totalment desafortunats, poèticament parlant.
enjardinar. Dinar al jardí.
estancar. Obstruir el pas a un establiment on es ven tabac, posant un tanc al mig de la porta.

04 d’abril 2010

Secundari a la revista Celobert de Blanes


L'any 2008 la Fundació Àngel Planells de Blanes va organitzar una fantàstica i entranyable presentació de El vertigen del trapezista, i en agraïment pel tracte rebut vaig convertir un dels personatges del següent llibre, Una sortida digna, en un dels seus habitants, concretament al conte Secundari.

Aquesta setmana, el número 77 de la revista Celobert de Blanes inclou l'esmentat conte juntament amb aquesta il·lustració de Teresa Ramos.