02 d’abril 2009

Sant Jordi, data de caducitat?


Fa uns dies, en obrir la nevera, vaig trobar aquest flam que caduca el 23 d'abril (ara ja no hi és; duren poc a casa).

La data em va fer pensar en el proper Sant Jordi, i en la manera com els llibres, la majoria, s'han convertit en béns de consum que desapareixen de seguida dels taulells de les llibreries, deixant de ser novetats en poques setmanes, o dies!, i morint arraconats en caixes d'embalatge de retorn a les distribuïdores.

També he recordat l'elevat percentatge de vendes anuals que representa la festivitat de Sant Jordi, únic dia de l'any que molts usuaris s'aproximen a les llibreries per demanar que els emboliquin un exemplar per a regal.

Si us plau, recordeu-ho: els llibres no caduquen per Sant Jordi.

20 comentaris:

sargantana ha dit...

i quina rao que tens...
es la lluita diaria de les editorials...una bona distribucio...
es fa dificil mantenir un llibre a sobre el taulell massa temps
tot va massa depresa crec...

Jordi ha dit...

Totalment d'acord, Jesús. Són un be preuat que dura tot l'any! Una medicina contra l'avorriment i un remei contra la incultura!

Júlia ha dit...

De fet, cada vegada és menor la durada d'un llibre en una llibreria, i trobar exemplars que tenen més de dos anys, amb alguna excepció mediàtica, és un calvari. Sort encara de les llibreries de vell, que cada vegada tenen més 'nou oblidat'.

Anònim ha dit...

Sembla que li donis la culpa només als compradors de llibres (no tinc tant clar que en siguin usuaris, perquè ni se'ls llegeixen), però cal reconèixer que la culpa també és de les editorials quan decideixen "aquest llibre sortirà per Sant Jordi". Els escriptors no es queden enrere. I les llibreries menys. També cal recordar que aquesta festa la van inventar els llibreters per vendre més llibres, no per a que es llegissin (això serien danys col·laterals). I ha funcionat!

Salut!

MOrtadel.la ha dit...

No caduquen per Sant Jordi, ni mai!

bajoqueta ha dit...

Per mi que visco envoltada de llibres no caduquen, però hi ha gent que per desgràcia sí.

Kudifamily ha dit...

Crec que el problema també rau en què Sant Jordi s'ha banalitzat molt.
És cert que molta culpa la tenen les editorials, que retrassen o adelanten les edicions per fer-les coincidir amb Sant Jordi. Però continuo pensant que hi ha poca cultura lectora, i sembla que només hi hagi una data "bona" per regalar un llibre.
Jo en regalo i me n'autoregalo tot l'any, per aniversaris, nadals, reis o simplement pel gust de fer-ho sigui el dia que sigui (bé, últimament l'economia no m'ho permet gaire... i vaig tirant de biblioteca)

Els llibres no caduquen mai, i si un estima llegir no s'espera a Sant Jordi...

Allau ha dit...

El problema és que, amb la ingent producció editorial (i no només per SJ), no hi ha espai per enquibir-ho tot, i per cada llibre que entra n'ha de sortir un altre.

Com a conseqüència, han desaparegut els fons de llibreria i actualment és difícil trobar els clàssics, a menys que els acabin de reeditar.

rebaixes ha dit...

El llibre no és un yogurt, però ens li porten...Impossible consumir tant. Qui no escriu i voldria veureu editat, però les edicions entren en el mon del negoci. Dubto que tot el que s'edita es llegeixi... Es complexe aquest mon. Anton.

Striper ha dit...

Ara amb el teu post em fas reflexionar ..

Garbí24 ha dit...

Per sant Jordies venen molts de llibres la llàstima es que molts ni tant sols es llegiràn , pere molta gent s'ha convertit en una obligació el fet de regalar un llibre .
Crec que falta una bona promoció de la lectura en aquest país ,si tota la gent que llegeix la prensa rosa agafés un llibre crec que aniriem més bé.

Lliri blanc ha dit...

Molt divertit el teu post....
i molt amarg al temp mateix.
si mengessim més llibres que flams seria més dietetic pel cos i per la ment.

kweilan ha dit...

És veritat, algun dia per Sant Jordi he pensat si la gent sap que les llibreries estan obertes la resta de l'any també.

òscar ha dit...

és el dia dels llibres fast-food però també l'oportunitat per enamorar amb bona cuina a nous comensals.

el flam ... és dhul? :)

Cèlia ha dit...

Sembla un lema promociaonal però totalment cert!

jomateixa ha dit...

La part positiva és que augmenten les vendes, la negativa és que molta gent mediàtica (fixeu-vos que no he dit escriptors) treu llibres sobre qualsevol cosa per aprofitar st. Jordi. I crec que els compradors de llibres no habituals, els que només compren un cop a l'any, es deixen portar, i el més fàcil és comprar un dels llibres d'aquests senyors.

xaruga ha dit...

He trobat a les golfes un llibre caducat. Ho dic per si algú li pot interessar. Es diu: Formación del espíritu nacional" i està editat l'any 1950. Ja ho veiu, alguns llibres, afortunadament, si que caduquen.

Afontcu ha dit...

Quan veig l'augment de vendes de llibres, sempre penso el mateix:

Tots els llibres que es compren es regalen a algú que, durant la resta de l'any, no en compra cap altre, perquè sinó les vendes serien sempre iguals.
O sigui, una de dues: o no se'l llegeixen, o tarden un any sencer...

Anònim ha dit...

A veure el dia de Sant Jordi és una pantomina com qualsevol altra, una peça amb molts matisos de ridícula de la política empresarial, fer-ne cas si ets escriptor, teòric de la literatura o simplement lector amb consciència de tal és una futilitat com una casa.
Una bona biografia de Messi, vendria molt més que una molt bona biografia de qualsevol clàssic i amb això està tot dit.
Els llibres, és clar, que caduquen, s'escriu molt i es publica molt, i no hi ha espai per mantenir totes les peces, molts llibres són prescindibles, és a dir, mortals, no tenen més sentit que el seu temps, en canvi d'altres són immortals i és clar, no envelleixen, per què? doncs perquè són deus d'una mitologia que està molts anys llum per sobre de la xorrada que representa Sant Jordi com a diada, com si Homer, Ovidi, Cervantes... i els seus seguidors en el temps en tinguessin prou amb un dia a l'any, quan ells han sonat des de temps immemorials, per favor.
La literatura és una cosa molt seriosa que va més enllà de quatre jijís i quatre jajás, i l'únic que vol és seriositat i treball, si algú hi posa talent, doncs això benaurat ell, aquest talent és el que els amants de la paraula em de cuidar i no tanta posada en escena insubstancial, i per insubstancialitats més de les tres quartes parts del que representa la diada de Sant Jordia avui en dia.

Georgie

Anònim ha dit...

Meravellós post, meravellosa metàfora.

Jo sempre envio un missatge felicitant la diada de Sant Jordi als amics i hi recordo que el dia del llibre hauria de ser cada dia de l'any. És clar que cadascú és lliure de triar les seves aficions; però és que sembla tan evident l'efecte nodridor de la lectura...

Gràcies, JM, i salutacions a l'Ebre.