31 de gener 2016

El nazi de Siurana, de Toni Orensanz


El nazi de Siurana, de Toni Orensanz
Ara llibres, 2015
Sinopsi

Després de la Segona Guerra Mundial, derrotat el feixisme, un nazi fugitiu es va amagar a la inaccessible Siurana, la vila del Priorat, on es va fer construir un xalet immens i va viure protegit pel franquisme i per uns gossos ferotges. Tothom coneixia l’amagatall com el xalet del nazi o el xalet del belga, perquè el suposat nazi era belga d’origen. O això explica la llegenda del nazi de Siurana.
Què hi ha de veritat darrere de la llegenda? És possible que aquest veí de Siurana que va morir l’any 2002, quan tenia vuitantanou anys, reconegut, aplaudit i homenatjat pels seus mèrits muntanyencs, fos oficial d’un cos d’elit de les SS i una peça clau de l’ocupació nazi de Bèlgica? I quin paper hi va jugar la seva dona, Anita Salden, en aquesta història?

En un exercici de periodisme d’investigació de primer ordre, Toni Orensanz s’endinsa en els horrors més obscurs del segle XX, aquells que van revelar la veritable essència del mal. Una història apassionant sobre nazis a Espanya, memòria històrica, fugues sonades i pactes de silenci.
Comentari
Porto llegits uns pocs capítols del llibres i ja em sento enganxat. De fet ja m'hi vaig enganxar des del primer moment en què vaig veure el títol i la portada. La meva Cornudella de Montsant i Siurana són els escenaris del llibre, i l'enigmàtic "xalet del belga", que es veu des de la cuina de casa de mons pares.
A més, Orensanz té traça per a agafar-nos de l'espatlla i fer que l'acompanyem en la seva investigació, i ens sentim identificats amb els hams que troba pel camí, amb els que ell mateix ens llança. I piquem, i tant que piquem! Us deixo, que he de continuar llegint!

2 comentaris:

Oliva ha dit...

EL MEU CARRER,BARRI D'HORTA,EN TENIM DOS D'AQUEST "ESPECIMENS".LES CASES QUE VAN SER ABANDONADES,CAMI DEL EXILI,FOREN EXPROPIADES I ENTREGADES A AQUESTA GENT,UNA D'ELLES HA FET UN GRAN NEGOCI HA VENUT A MOLT BON PREU,L'ALTRE VA FER UNA PERMUTA I ARA LA SEBA FILLA DISFRUTA D' UN MAGNIFIC ATIC. QUIN GRAPAT D'HISTORIES¡¡¡.

August G. i Orri ha dit...

Justament ahir vam ser a Siurana i, amb uns amics, ens preguntàvem què hi havia de cert o no en aquella llegenda del nazi. Algú deia que li sonava que era belga. Ves per on, tots teníem raó. Haurem de llegir el llibre! Bona lectura, Jesús M!