03 de juliol 2019

diLLUMs d'arts al forn, trobada de juliol

El passat 1 de juliol, nova trobada mensual dels diLLUMs d’arts al Forn, al Forn de la Canonja de Tortosa, un col·lectiu que no para de créixer amb noves incorporacions que assisteixen per primera vegada a les nostres trobades, que combinen el bon menjar, el bon beure i la bona conversa, amb diverses i variades intervencions artístiques i culturals, dins d’un ambient relaxat i lúdic.
En aquesta ocasió batem el nostre rècord amb 52 persones participants que vénen de lloc tan diversos com Vinaròs, Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Amposta, Roquetes, Campredó, Santa Bàrbara, Mas de Barberans, Jesús, Bítem, Gandesa, L’Ametlla de Mar, La Sénia, Tortosa i Equador. Molta gent amb ganes de compartir:
.
Joan Maria Romaní ens explica que el 4 d'agost es presentarà a Mas de Barberans el llibre "Els cants de les plantes", obra col.lectiva del Taller de Cant Popular del Mas, editat per Cossetània. És el resultat de 2 anys de treball, amb jotes dedicades a 88 plantes, al Mas, al Museu que ens acull i a la cistelleria. Inclou enllaç a un document sonor amb una mostra de tonades i de cants diversos.
.
Carles Molins, que ha vingut amb una bona representació des de La Sénia, ens comenta el funcionament de la Casa de l’Artista en terres de cruïlla.
.
Àngel Martí ens explica que el 7 de juliol a les 20.00 al Centre d'interpretació de la pesca de l'Ametlla de Mar inauguració de l'exposició SENSE VOL. Quadres de Sefa Garcia fets amb canuts de plomes de gavina, acompanyats de poemes d'Àngels Puente.
.
Sisco Lahosa comenta l’article mensual proposat, publicat al diari ARA el 3 de juny: ¿Quèen fem de la cultura?. L'autor és Isaias Fanlo, escriptor i gestor cultural. Investigador de la Universitat de Chicago.
Pilar Marés, de Maestrat viu, ens comenta les activitats d’Estiu literari al Maestrat, entre altres, el club de lectura d’El guardià de les trufes, de Fèlix Edo, el proper 8 de juliol.
.
Robert Garcia Pano ens explica que el 2 d'agost, a les 21:30h, a l'Ermita de Vinaròs, faran la primera actuació de la nova Big Band d'Alcanar anomenada Big Band Band. És un espai on es pot anar a escoltar el concert o a sopar a l'aire lliure amb l'actuació d'acompanyament.
.
Xavier Miró i Jaume Vidal ens porten programes del mónFILMAT, el festival de cinema que té lloc a Amposta fins el 7 de juliol, amb el paisatge com a motor de les pel·lícules. Els acompanya la seva convidada especial d’enguany, Pia Zurita, del Festival de Cinema Equatorià Kunturñawi.
.
Jesús M. Tibau llegeix un fragment del llibre Tenebra, d’Emili Gil, que ens acompanya per primer cop, i un parell de contes del llibre Circ de puces, de Josep Igual.
.
Josep Joan Segarra ens parla de la seva original iniciativa que ja es pot practicar al delta de l’Ebre: Poesia, surf i kaiak 
.
Joan Ortí, de l’associació Maestrat viu, ens comenta el manifest que es va publicar al Maestrat sobre un tema preocupant: el despoblament.
.
Emigdi Subirats ens comenta que la revista Gèminis, fa seixanta anys, va publicar la primera esquela en català després de la Guerra Civil, en motiu de la mort de Carles Riba, i repartim una còpia de l’article que van publicar. Montse Boldú llegeix un dels poemes inclosos a la revista.
.
Sílvia Panisello, Isabel Laboria i Àngels Puente ens reciten un poema de Zoraida Burgos.
.
També expliquem que, gràcies a la mediació de Mercè Falcó, el 15 de juliol tindrà lloc al Forn de la Canonja un recital tertúlia de Josep Pedrals, sobre el seu llibre Els límits de Quim Porta, que anirà acompanyat d’un sopar al preu de 15 euros, per al qual cal inscriure’s a numenEbre@gmail.com. És a dir, que el juliol hi haurà una doble trobada dels diLLUMs.
.
Com ja és tradició, sortegem regals: gentilesa d’Emigdi Subirats, exemplars de la biografia de Manuel Pérez Bonfill i de la novel·la Històries del paradís, de Xavier Sarrià; i obsequi del Campus Extens de la URV, exemplars del llibre de Zoraida Burgos publicat per la Universitat de Lleida i la URV.
.
Màrius Pont ens recitarà unes quantes jotes dedicades al grup i sobre l’actualitat.
.
Tenim un moment de record per a la gent que ens deixa, i lamentem el recent traspàs de Frederic Mauri.
.
I una de les sorpreses de la nit. Una parella que ha tret el cap al restaurant ha acabat quedant-se al sopar, ha gaudit de la trobada, i fins i tot una d'elles, Maika Gómez, ha acceptat el repte de llegir un poema. I és que no ens cansem de dir que tothom és benvingut, tothom pot participar d'aquestes trobades.
.
.
També gaudim de les noves pintures exposades al Forn de la Canonja d’Agustí Forner, i del seu tradicional cremat.
La propera trobada, aquest cop excepcional, serà el 15 de juliol. Si voleu assistir, aviseu amb la màxima anterioritat possible a numenEbre@gmail.com o a través de les xarxes socials on tenim compte (twitter, facebook, instagram)
 .
Més fotos de la nit en aquest àlbum

Cap comentari: