13 de desembre 2023

Presentació de Dones que viviu en la tempesta, de Maria Gas de Cid, a Tortosa





Ahir participo a la presentació del llibre Dones que viviu en la tempesta (Pagès Editors, 2023), de Maria Gas de Cid, a la 2 de Viladrich de Tortosa. 

Una novel·la social, escruixidora. Quan el desig o la necessitat de buscar una vida millor, o simplement digna, et converteix en una mena d'esclava sexual. Narrada de forma àgil, coral, des de diversos punts de vista. Un llibre necessari, no exempt de tocs d'humor, i que s'absté de jutjar.

Sempre procuro donar-li algun toc especial a les presentacions. Avui, en primer lloc, la col·locació de les cadires del públic, en cercle, al voltant de la Maria i de mi, situats al centre, perquè el llibre aporta els punts de vista de diverses persones, al voltant de la vida de la Joy, una noia nigeriana a la recerca del paradís o, com a mínim d’una vida millor, i que será víctima del tràfic de persones. En segon lloc, estripo la imatge de la portada del llibre i reparteixo els trossos entre els assistents, perquè cada personatge de la novel·la aporta una visió personal i parcial de la vida de la Joy (alguns amb un paper en blanc, que representa la indiferencia o el silenci). I en tercer lloc, durant uns moments faig que tothom es giri d’esquena a nosaltres, provocant un instant de cert caos i de diversió amb les cadires, perquè gran part de la societat és indiferent a drames com el de la protagonista, que es fan així invisibles.

(Fotos de Cinta Galiana)

Us deixo un tast d'aquesta dura novel·la, on retrata un drama social des de diversos punts de vista