Recentment he descobert en Toni Mollà un gran narrador, i una bona prova és el seu llibre Més enllà de San Francisco. Viatge per Califòrnia tot esperant Obama, amb el qual va guanyar el Premi de Narrativa Ciutat de València. Es tracta d'un llibre sobre el seu viatge familiar a Califòrnia el 2008, en plena efervescència del fenomen Obama.
Durant el llibre ens mostra de vegades el contrast interior d'un home originari del món rural, que ha viscut el creixement sovint desenfrenat de Valencià, i que sent admiració per la gran metropoli de l'oest americà, i per les seves carreteres."És ben curiós que, quan sóc de viatge, sempre hi ha un moment o un altre que tinc el dia enyoradís de la persona de poble que porte a dins més o menys minimitzada."
Toni Mollà alterna perfectament les situacions familiars i l'anàlisi del món exterior que se li mostra, i que ens mostra, i que precisament a Estats Units sembla que es troba a l'inici de quelcom nou (dos anys d'Obama després, no sé si encara es té la mateixa sensació).
El viatges sovint ens porten records de vells viatges, potser perquè la situació anímica és la mateixa i obrim l'esperit a noves sensacions, i Toni Molla també alternarà la narració d'aquest viatge amb d'altres americans i europeus, que sempre són un viatge a un mateix.
Els llibres de viatges sempre són llibres sobre la vida: "A la carretera, com a la vida, has de triar cada dia, cada hora i cada minut amb l'única seguretat que en la tria hi ha la primera renúncia."
"Al cap dels anys d'anades i tornades pel món, he arribat a la conclusió que el moviment és important per ell mateix. Amb l'únic objectiu de no estar-se quiet. Perquè la casa no caigue damunt, que hauria dit, renegant ma mare. Perquè et passen coses, que diu la meua filla."
2 comentaris:
Jo vaig llegir Espill d'insolències, un dietari. Te'l recomano.
A veure si t'animes a llegir sense càmera. Si ho fas, m'ho dius, eh? Somric.
Publica un comentari a l'entrada