28 de juliol 2014

Esperant la XX Festa del Renaixement

Tenir un fill de cinc anys fa que les festes de Nadal i Reis tinguin una màgia inigualable, però si em preguntessin quina és la meva festa preferida de l'any, potser diria la Festa del Renaixement de Tortosa. Per què? No ho sé. Potser perquè és una festa que he vist néixer, però n'he vist néixer d'altres. Potser perquè durant uns anys vaig formar part de l'organització. Però no, hi ha alguna cosa més.
Recordo perfectament quan vaig llegir al diari la notícia que s'estava ideant una festa del Renaixement a Tortosa. Des d'aquell instant en sóc fan. Em va il·lusionar la idea, però la realitat ha superat qualsevol previsió; crec que per a tothom.
M'agrada el component històric, m'agrada que m'hagi fet conèixer millor la ciutat on visc, que l'estimi més, que la descobreixi, que la gaudeixi. M'agrada que la transformi, que la ressusciti, que li doni l'alè que de vegades li fa falta. M'agrada la implicació de gent de tots els rams, de gaiters, d'abanderats, de comerciants, de taverners. M'agrada el color, la llum, la música, la sorpresa, el misteri. M'agrada passejar sense rumb pels vells carrers plens de gom a gom, atret pel so d'unes gaites, d'uns tambors, pel volar d'unes banderes. M'agrada que m'agradi.
I m'agrada l'emoció que s'encomana i que, sobretot, es concentra l'última nit, amb la plaça de l'Àbsis de la Catedral a vessar, amb gent entregada a l'última actuació, cansada d'haver-se buidat, il·lusionada que l'endemà no sigui tot un somni.
Enguany, un dels últims espectacles ha estat la Dansa del Dervitx, en què un dansaires girava i girava sobre si mateix mentre el temps s'aturava, mentre el públic queia captivat, hipnotitzat, i acabava aplaudint dempeus de manera entusiasta. I al final, els abanderats de casa, amb el seu públic fidel, en perfecta comunió.
I a poc a poc, cap a casa, i el nostre fill que pregunta, trist, si demà no hi haurà Renaixement. Demà no, però tornarà. Ja l'esperem.
Gràcies a l'organització per l'esforç, per la màgia.
Un recull de les meves fotos en aquest enllaç.