13 de maig 2014

La Bouesia a Tens un racó dalt del món


Aquesta setmana, Tens un racó dalt del món, de Canal 21, homenatja els organitzadors de la Bouesia, que enguany, al meus de juliol, arriba a la desena edició. Es tracta d'un certamen i d'una gent plens d'originalitat, agosarats, creatius, divertits, arriscats, que barregen poesia, música, dansa i tot el que se'ls passa pel cap, perquè tot és un, perquè la poesia és una forma d'entendre la vida, i la bouesia és la forma personal en què la veuen els nostres convidats.
Ens en parlaran, en representació de tots, Miquel Àngel Marín i Javier Caballero. Repassarem alguns dels moments d'aquests deu anys, i ens avançaran la programació d'aquest 2014. La Bouesia va nèixer a la cava, al delta, però es va expandint per tot el territori. Aquest és l'avanç de la programació d'enguany:
BOUESIA 2014. DAU AL BOU. Xa EDICIÓ.
AMPOSTA-BENICARLÓ-DELTEBRE-FLIX-TORTOSA-VANDELLÒS.
 Enguany construirem una carrossa que viatjarà als pobles i ciutats on celebrem la Bouesia. L'artista valencià Rafael Tormo i els estudiants de l'institut de Deltebre seran els encarregats de la construcció de la carrossa. Com una materialització de la vocació nòmada, itinerant dels bouetes i la bouesia.
(tot el referent a la carrossa ho explicarà demà el Joan Bonet).
 - VANDELLÒS. 'Rotonda Vacabomba'. 5 de juliol de 2014.
El poble de Vandellòs és el protagonista. Rafel Tormo (Acció pirotècnica). Cercavila poètica pel poble amb 10 bouetes i la gent de Vandellòs. Concert de Pau Riba. Bouafter al bar Cal Bou.
 - TORTOSA. '10 Bous'. Celebració de les deu edicions de Bouesia al Consell Comarcal del Baix Ebre.
Sònia Gómez, ballarina de la Sènia d'àmbit internacional: visita ballada i guiada a l'edifici del Consell Comarcal.
Accions i concert.
 - DELTEBRE. 'La memòria de l'Arròs'. 12, 13 de juliol 2014. Festejar un lloc de la memòria de la gent de Deltebre: l'antiga Cambra Arrossera de la Cava. Bouconferències. Recital. Concert. Jota. Pau Riba. Poesia als Parcs (Diputació de Barcelona).
 - AMPOSTA. 'Bouromeria al Pati'. 19 i 20 de juliol 2014. Un cap de setmana instal.lats a 'Lo Pati', Centre d'Art de les Terres de l'Ebre.
 - FLIX. 'Flixis Fluxus Via Bovis'. 14 de juliol 2014. Festival Sirga. Exploració poètico-caminada de la vila de Flix.
 - BENICARLÓ. 'Intervenció Ultralocal'. Cercavila poètica pels carrers de Benicarló.
.
Però abans de començar amb el contingut d'aquest programa, el primer que gravàvem després de la mort de Gerard Vergés i Gabriel García Márquez, els he volgut fer un petit homenatge llegint un fragment de la seva obra. I la màgia de la Bouesia s'ha posat a funcionar. Tot just abans de començar a gravar, Javier Caballero em diu que voldria llegir un fragment de Vergés, i jo li comento que tenia pensat començar el programa amb una lectura. Li cedeixo l'oportunitat de començar llegint, i la sorpresa és que tots dos havíem escollit exactament el mateix fragment de L'ombra rogenca de la lloba. A Vergés li hagués fet gràcia.
.
Altres llibres recomanats durant el programa, El jardí de les delícies, de Gerard Vergés, l'obra de Gabriel García Márquez, la biografia de Joan Panisello, d'Emigdi Subirats, el poemari Lugar, de Mariano Castro, i la novel·la guanyadora del XXII Premi de Narrativa de l'Ametlla de Mar, Petonets pels puestus o a la recerca de l'amor sincer, de Jordi Romeu Carol.
El programa es podrà veure els dimecres 14 i 21 de maig, a les 21.00 h. i en diverses repeticions durant les dues properes setmanes.