01 de desembre 2015

diLLUMS d'arts al Forn


Ahir es va donar el tret de sortida a un projecte abstracte que fa mesos que em rondava pel cap, per tal de trobar un lloc i una data periòdica de trobada de gent de la cultura a Tortosa. El projecte va començar a materialitzar-se fa unes setmanes, a l’acte d’homenatge a Manuel Pérez Bonfill que es va fer al Forn de la Canonja. Allí mateix vaig exposar la meva idea al Paco Murall i a l’Oriol Forner, que entusiasmats per la iniciativa em van animar a posar-la en pràctica. I així neixen els diLLUMS d’art al Forn.
L’objectiu és provocar la coincidència en un espai i en un lloc de gent de l’art i la cultura, tant creadors (escriptores, músics, pintores, fotògrafs...), com usuaris, de forma distesa i gairebé improvisada, sense guió previ, al voltant d’una taula senzilla, en un ambient agradable, per a xerrar, debatre, plorar, entusiasmar-nos, compartir, col·laborar, conèixer-nos...
Sovint acudeixo a Jornades, Fires, etc, molt interessants totes elles, plenes d’actes, taules rodones, tertúlies, on la majoria de gent fa d’espectadora, on quasi no resta temps de parlar amb uns i els altres, i el que jo pretenc amb diLLUMS d’art al Forn és potenciar això, el contacte, i que exploti el que hagi d’explotar, que surtin espurnes!
Per què en dilluns? Perquè normalment és un dia on ningú té cap compromís, un dia amb la fama de gris i que vull transformar en diLLUMS.
Per què Forn? Evidentment, perquè fa referència al lloc de trobada, el Forn de la Canonja de Tortosa, al carrer Taules velles, i perquè aporta aquest significat de lloc on es couen idees.
Juntament amb el Paco i l’Oriol, fa uns dies vam llençar la primera crida a acudir a aquest projecte, demanant que tothom la compartís amb qui cregués convenient.
I ahir, 30 de novembre, tenim la primera cita. No sabem quants ni qui acudiria, però crec que el resultat és força satisfactori. Ens apleguem unes 20 persones. A molts els conec, a d’altres no: perfecte. N’hi ha de veterans, n’acudeixen de jóvens; assolit uns dels objectius. Arribem una a un, de dos en dos, anem afegint taules, i ens presentem: pintores, músics, periodistes, lectores, escriptors, historiadores, activistes... amants de la cultura tots i totes, gent de Tortosa, d’Amposta, de La Cava, tortosins de tota la vida, nouvinguts... Una barreja meravellosa i excitant.
Com acostuma a passar quan coincidim gent de la cultura, plorem una estona sobre la situació (eterna) en què ens trobem, sobre la manca d’ajuts, sobre les dificultats de difusió...
Però un cop practicat aquest exorcisme col·lectiu, de seguida comencem a exposar projectes, i, cap al final, ja més relaxats, comprovo com connnectava la gent, com s’intercanvien adreces electròniques, números de telèfon, com s’anoten a l’agenda noms que encara ens semben nous.
Tot plegat potser és una mica caòtic? Potser caldria dirigir i moderar més aquestes reunions? O no. Ja n’hi ha moltes de jornades en què el programa ens atenalla. Improvisem!
En un principi, la idea és que aquestes trobades, cites, crides...aquelarres, tinguin una periodicitat mensual, el primer diLLUMS de cada mes, però la propera ja l’hem fixada per al 14 de desembre a les 20.30 hores.
Quedeu tots convidats, sobretot si veniu amb entusiasme, ganes de col·laborar amb els altres, de compartir allò que feu i ens ho voleu exposar, podeu portar els vostres instruments i improvisar, mostrar les vostres fotografies, o les vostres dibuixos, o fer-los in situ, o regalar-nos màgia, o... què us he de dir que no sapigueu? Sorpreneu-nos.

Us convido també a fer-vos amics de la pàgina del facebook on anirem penjant informació (https://www.facebook.com/dillumsdartsalforn), i d’etiquetar comentaris i fotos a twitter i instagram amb l’etiqueta #dillumsdartsalforn 

2 comentaris:

Gloria Fandos ha dit...

Bé Jesús, em sembla molt bé, personalment sóc afeccionada a escriure de tot i no en sé de res...però omplo la meva vida, fins a estar, de vegades saturada, però molt contenta. Com a responsable també de "Poetes de l'Ebre" voltant i voltant per un munt de pobles de les Terres de l'Ebre...Aquest any ho volen concentrar a Tortosa i poc més, en voltes de Sant Jordi. A Tortosa, perquè sóc tortosina, d'adopció i de cor...Estic fent moltíssim per la cultura i poètica popular i més i a Tortosa, es pot dir que no em coneix ningú. M'agrada la teva iniciativa, ens podem donar a conèixer més gent, relacionada amb la cultura.
El dia 18 de desembre ja tenim un recital concretat a la Biblioteca, participaran també alumnes de col•legis de primària amb lectures...Ja que faig un gran treball d'organització, vull que sigui a Tortosa, la meua ciutat estimada...i conèixer gent que pensi així...No t'ho prometo, però, la pròxima trobada us acompanyo.
Endavant. Una abraçada

Unknown ha dit...

Bona pensada Jesús! Us seguiré des de Tarraco.