22 d’octubre 2016

Flor del desierto, de Lola Salmeron


Flor del desierto, de Lola Salmeron
Sinopsi
LA novel·la ens mostra la duresa de viure al Sàhara Occidental si ets dona. El paper de la dona sahrauí dins la seva comunitat és molt important; s'encarrega de l'educació dins elnucli familiar, manté i transmet els costums culturares del seu poble, i exerceix les relacions organitzatives i socials.
Bakita va ser una nena sahrauí que va viure en els campaments per a refugiats al desert de Tindouf, en territori Algerià. Va créixer feliç malgrat les extremes condicions que li brindava el desert. Sense entendre el domini marroquí i els seus murs envoltats de mines antipersones, va arribar a l'adolescència sense  preocupar massa pel que succeïa al seu voltant, fins que la seva pròpia família va arribar a desconfiar d'ella i va anteposar les seves creences religioses a la seva confiança i el seu amor, consagrant el més gran dels càstigs.

En aquesta novel·la el lector podrà fer-se una idea del que va patir el poble sahrauí en l'aferrissada Marxa Verda, perpetrada per la invasió marroquina que va obligar els sahrauís a l'èxode. Després de quaranta anys, més de 165.000 refugiats segueixen reclamant la independència, amb poques esperances de futur