28 d’abril 2019

Gerard Vergés: Ciències i Lletres









L’any 2018, l’Ajuntament de Tortosa, Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre, i el col·lectiu diLLUMs d’arts al Forn, van organitzar un homenatge a Gerard Vergés al parc municipal Teodor Gonzàlez, a l’espai dedicat al seu record, al costat de la Llotja, en record de l’escriptor tortosí, mort tot just la Diada de Sant Jordi.
Enguany hem repetit l’experiència el passat dissabte  27 d’abril, amb l’ànim d’esdevenir ja un acte anual, amb la participació de L’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut, per tal de recordar el gran humanista, des d’una de les moltes facetes d’aquest polièdric autor, ja que Gerard Vergés és un dels millors exemples per a subratllar que Ciències i Lletres no són mons diferents i apartats, sinó que juntes conformen l’essència de l’ésser humà.
D’aquesta manera, durant l’acte que m'he encarregat de conduir hem recitat fragments de l’obra de Gerard Vergés, doctor en Farmàcia, on la Ciència hi és present, i per part de L’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut han llegit fragments d’obres on per a posar de manifest que la Medicina i la Literatura poden treballar conjuntament:
.
Sílvia Panisello, Brucella Melitensis (Lliri entre cards)
Cinta Iriondo, Memorias de Adriano, de Marguerite Yourcenar
Meritxell Roigé, Fòssil (La insostenible lleugeresa del vers)
Manel Ollé, Fragment capítol Marià de la Pau Graells (13 biografies imperfectes
Cinta Iriondo, La mort d’Ivan Ilitx, de Tolstoi
Julián Pavón Vergés, Cant terrenal (Long Play per a una ànima trista)
Dolors Queralt, Escrit a la taula del meu laboratori (Long Play per a una ànima trista)
Pau Margalef, El amor en los tiempos del cólera, de Gabriel García Márquez
Jesús Tibau, Aspergillus Niger (Alfabet per a adults)
Txell Aixarch, Herbarius, hurtus sanitatis (Lliri entre cards)
.
Laura Mora ens ha acompanyat amb el seu clarinet i després, a la secció de micro obert, també han llegit textos de Vergés: Montse Boldú, Montse Pallarès, Irene Prades, Xavier Aragó, Jordi Jordan, Tomàs Camacho i Esther Baiges.
.
Encabat, hem continuat en bona companyia gaudint d’un vermut gentilesa de Bodegues i destil·leries Lehmann
.
Gerard Vergés és un humanista, i el podem recordar a través de moltes de les seves facetes. Ja tenim idees per als propers anys. 
Llarga vida a l'obra de Gerard Vergés.
.