15 d’abril 2007

Enterra'm a Pequín

La primera edició del Premi de Teatre Carlota de Mena, convocat per l’Institut Municipal d’Activitats Culturals i Turístiques de l’Ajuntament de Tortosa, ha donat com a fruit l’edició per part de Cossetània de l’obra guanyadora, Enterra’m a Pequín, de la barcelonina resident a l’Empordà, Maria Mercè Cuartiella.
L’acció transcorre a la cuina de casa del Víctor, un home vell que viu en soledat amb els records i el fantasma d’un vell amic, el Julià, que va morir als quinze anys i avui encara li fa companyia.
El desig de viure d’aquest fantasma es contraposa a la conformitat del vell Víctor, resignat a perdre totes les partides que juga tot sol, tant al tauler d’escacs com al mosaic de la cuina.
Són festes del poble i les seves filles, germana, nebot i gendre li vénen a fer companyia, i entren i surten de l’escenari de la cuina, ocupats i preocupats pels seus assumptes, mentre ell ja s’ho mira tot des de la distància, a mig camí entre el passat llunyà i la mort propera.
Al lector no li caldrà esperar a la representació d’aquesta obra per a imaginar-se cadascun dels personatge, per veure’ls moure per l’escenari, per reflexionar sobre la vida i sobre la mort.