el bloc de l'escriptor Jesús M. Tibau, amb comentaris de llibres, desdefinicions, jocs literaris,
nanocontes, lectures, emocions i reflexions més o menys improvisades.
Porta'm al teu comerç, entitat, associació, reunió familiar o d'amics... Parlaré de què és per mi la passió d'escriure, el joc. Us llegiré textos, en farem a mitges, xalarem si també t'agrada la literatura.
Més informació a jesusmtibau@gmail.com
Abril florit és l’onzè llibre de Celdoni Fonoll de versos sobre la natura i el tercer de plantes, amb cinquanta- sis espècies dels Països Catalans i alguna de fora. A més dels versos, el llibre conté, com els altres llibres naturalístics del mateix autor, fotografies de totes les plantes versificades, fetes sobretot per Josep M. Panareda, Isaac Fonoll i Lloll Bertran; cinc partitures de cançons transcrites per Isaac Fonoll i un annex, referit a les plantes del llibre, amb cultura popular, literatura i notes botàniques, fet per Celdoni Fonoll. Fins ara Fonoll ha versificat 580 espècies diferents d’animals i plantes: 212 ocells, 171 herbes i arbusts, 55 arbres, 50 bolets, 34 mamífers i 58 entre peixos, amfibis, rèptils, aràcnids, mol·luscs, crustacis i insectes. Els onze volums de la seva poesia naturalística constitueixen una obra insòlita, extensa i única.
En motiu de la 3a Jornada de bookcrossing massiu, avui alliberarrem més de 200 llibres a Tortosa, gràcies a gent que m'ajuda. Jo en persona n'he alliberat uns 70 aquest matí, alguns ajudat pel meu fill. M'ha preguntat "per què?". Li he contestat que per fer contenta la gent que se'l trobi, i això li ha fet molta gràcia, i reia molt cada cop que en deixava un.
He fotografiat algun llibre al lloc d'alliberament, però només una vegada he fotografiat el meu fill en acció. I m'ha donat sort, perquè precisament qui ha trobat aquest llibre és la primera persona que m'ha escrit. Transcric un fragment del seu correu:
.
És la primera vegada que havia sentit a parlar que es feia el bookcrossing a Tortosa, o potser aquest cop he estat més atent a les notícies, però la veritat és que m'ho vaig anotar a l'agenda, volia sortir i participar d'alguna manera, i així ho he fet. Aquest matí estava como un nen el dia de reis. Tenia ganes de sortir al carrer i viure aquest dia, però....primer fer les compres, esmorzar, etc, total, que he sortit una mica tard de casa i amb la moral més baixa, ja que pensava no trobar res, fins que de sobte he vist un llibre a la barana de la vora del riu, en un costat, baix el pont vell...quina alegria ! El llibre es diu "Sonets D'Amor" de Giuttone d'Arezzo. L' he obert i he vist que efectivament es tractava d'un llibre alliberat per al dia d'avui i tal com sugeries t'he volgut explicar com l'he trobat.
Aquesta tarda n'alliberaré un i el deixaré al mateix lloc on he trobat aquest. No sé realment com ho viu la gent, quins comentaris et diuen, però per a mi ha estat una mena de gimcana -sorpresa... no sé, un dia diferent, amb un al·licient per sortir al carrer i disfrutar, i com no, de compartir amb els altres.
.
Tot plegat, només per les dues persones protagonistes, fa que valgui la pena una organitzar jornades com aquesta.
Ja ha arribat la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, de la qual us he parlat les últimes setmanes, i durant la qual alliberarem més de 200 llibres pels carrers.
Demà arriba per fi la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual alliberarem més de 200 llibres pels carrers de tots els barris de la ciutat. Us convido a buscar-los i també a alliberar-ne per part vostra. És fàcil, només cal deixar el llibre en qualsevol lloc. No cal amagar-lo, al contrari, es tracta que qualsevol persona el trobi fàcilment i se l'endugui a casa. No és necessari deixar un altre llibre al seu lloc. Als llibres que jo allibero, hi escric una nota explicant que no es tracta d'un exemplar perdut, sinó alliberat, i afegeixo el meu correu electrònic, demanen que m'expliquin com l'han trobat.
Col·laboren en l'alliberament la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Amics dels Castells, els escriptors Emigdi Subirats i Joan Manuel Garcia, el director teatral Xavier Aragó, i els traductors Brian Cutts i Sílvia Panisello. M'han cedit exemplars editorials com ara La Galera, Cossetània, El Gall, Malhivern, Bromera, Bullent, Arola, March, Germania, Mondadori...
Gràcies a tothom.
A la imatge, el lot de 29 llibres que alliberarà la Doli, una participant anònima.
Atenent a les peticions d'ahir, obro la capsa del meu nou llibre.
L'inexperiència indecisa del nou matí m'engull sense recança com la boira. Travesso el pont i entro a la ciutat, entro a la llum. .
Inspirat en una foto d'Alfons Chaney
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. Editorial Germania ha col·laborat amb la jornada i us mostro alguns dels llibres que ha cedit. Animo a tothom que surti a buscar exemplars i que també n'alliberi.
Poblacions on transcorre l'acció del meu nou llibre: .
Alcanar, Arenys de Lledó, Arnes, Barcelona, Benissanet, Castelldefels, Cornudella de Montsant, El Perelló, Falset, Flix, Gandesa, Horta de Sant Joan, Jesús, L’Ampolla, L’Escala, Móra d’Ebre, Reus, Riba-roja d’Ebre, Roquetes, Sitges, Siurana, Tarragona, Tortosa, Ulldecona, Vall-de-roures, Vic, Vilafranca del Penedès, Xàtiva.
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. Editorial Malhivern ha col·laborat amb la jornada i u us mostro alguns dels llibres que ha cedit. Animo a tothom que surti a buscar els llibres i que també n'alliberi.
Les molles que tirem al camí ens ajuden a no perdre'ns, i alimenten els coloms.
El joc literari d'avui haurà d'estar inspirat en aquest poema visual de Toni Prat i, com sempre últimament, us demano que escriviu un text.
Gènere: lliure
Extensió: lliure
Personatges: un déu totpoderós? Un déu una mica poderós? Un déu indecís?
Us demano que m'envieu els enllaços dels vostres textos o que els pengeu en un comentari i, sobretot, si pengeu la imatge, feu referència a l'autoria de Toni Prat, amb un enllaç al seu blog: http://www.poemesvisuals.com
El company blocaire Yves Gerbeau acaba de publicar la seva primera novel·la. "El número 7" ens acosta a la vida dels veïns d'un carrer fictici on allò que hi succeïx aparentment no importa, però on, en realitat, tot és molt important. Es tracta d'una metàfora de la vida: els fets insignificants ens poden marcar la resta del camí. Els personatges adquireixen protagonisme per allò que fan, no per com són. Així, l'acció flueix amb una estructura cronològica especial, igual a la de qualsevol vida. Un espai concret que s'extrapola a espais més llunyans; uns pensaments concrets que viatgen en pensaments més abstractes.
Una novel·la dirigida a un tipus de lector molt ampli. Però, tal vegada, els qui més en gaudiran seran aquells que puguin captar l'essència de cada metàfora, de cada picada d'ullet, de cada reflexió. Tot i això, el llenguatge usat per l'autor és molt proper, de manera que acostar-se a aquest ambient imaginari esdevindrà una experiència senzilla i plaent.
Ja estic esperant l'arribada del nou llibre, i calculant quan faré la presentació virtual, que no tardarà gaires dies.
La portada? Aviat, aviat us la mostraré. Només us dic que hi apareix una foto que vaig penjar al blog el mes de febrer. A veure qui ho endevina.
El títol? També, també us el diré aviat. Una pista: no heu vist que últimament parlo molt de molles?
El gènere? No, no seran contes, ni poemes tampoc.
Les perpendiculars es troben; les paralel·les són companyia segura.
26 de març 2012
Perdre les molles que has deixat pel camí, de vegades et porta a una casa de xocolata
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. El Gall Editor ha col·laborat generosament a aquesta jornada. Us mostro alguns dels llibres que ha cedit. Animo a tothom que surti a buscar els llibres i que també n'alliberi.
Llegir i escriure és una bona gimnàstica mental. Fora els michelins!
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. Editorial Malhivern ha col·laborat amb la jornada i u us mostro alguns dels llibres que ha cedit. Animo a tothom que surti a buscar els llibres i que també n'alliberi.
A la taula, molles per donar de menjar a la memòria.
Llegir La dona veloç, el meu quart llibre d'Imma Monsó, la ratifica com una de les meves autors contemporànies preferides. Els seus llibres sempre em sorprenen, tenen la capacitat de fer-me adonar de sentiments que compartim la majoria dels humans, però que restaven allí, sota una fina capa de pell que l'autora sap rascar sense por. Sovint em fa refexionar sobre emocions que fan pànic, sobre les que preferim normalment passar de puntetes, com si la cosa no anés amb nosaltres. Ella no, ella les emmarca en forma de novel·la.
Podeu trobar fàcilment l'argument de la novel·la, guanyadora del Premi Ramon Llull, on Nes, la protagonista, ens presenta el món dividit en dos tipus de persones: els Ràpids i els Lents. Ella és abanderada dels primers, i la seva història ens fa pensar en com ocupem el temps, com l'aprofitem, com l'omplim i com, al final, en som esclaus. L'ansietat moderna que provoca córrer darrere del temps és un dels grans temes del llibre, tractat abastament a la literatura, però d'una forma especial en aquest llibre, meitat ridícula, meitat patètica, segons com es miri. Però també ens parla de frustracions i, com en altres llibres de l'autora, del difícils que són les relacions humanes, dels malsentesos que provoquen, de la particular interpretació que fem de tot el que ens envolta, de com ens enganyem a nosaltres mateixos. Us deixo amb uns fragments escrits i llegits:
"El diàleg fa perdre un temps preciós que el monòleg estalvia."
"Com qualsevol altra família, suposo que ens volíem fer feliços els uns als altres. la voluntat hi era. Però no ha estat possible."
"I així, ben feliços, alleujats cadascun d'ells per no haver dit a l'altre el que tenien intenció de dir, se'n van a sopar. El tema, per avui, està liquidat."
"Ja havia posat a la llista de "Coses que, malgrat que fan perdre el temps, has de fer", l'acció de socórrer els amics o parents en baixa forma [...] i m'ocupo de compensar aquesta despesa de temps fent el mínim nombre d'amics nous possibles."
Divendres passat vaig participar al programa La tertúlia, d'Antena Caro, en companyia de Cinta Moreso i Emigdi Subirats, amb l'excusa de parlar del Dia Mundial de la Poesia.
Paco Tafalla, el director, inicia el programa amb una introducció on explica que La tertúlia tracta de temes d'actualitat i d'interès; que avui el dediquin a la poesia és un bon senyal.
Em pregunten si són bons temps per a la poesia, i reflexiono que la poesia és bona pels mals temps.
Un drac amb massa fums, de Maria Carme Roca, amb il·lustracions d'Ignasi Blanch
En Fumeres és un drac amb molts fums, que a causa de seu mal caràcter, es convertix en un ésser solitari; i estar sol li fa venir molta son. I així, entre dormideta i dormideta, han anat passant els anys! Quan en Fumeres es desperta, res no és com ho recordava. El segle XXI no està fet per a un drac. O potser sí?
Us en llegeixo un fragment:
La vida és una taula parada. Menjar o no menjar depén de nosaltres.
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. La Biblioteca Marcel·lí Domingo col·labora ceditn i alliberant llibres durant la jornada, com aquests. Animo a tothom que surti a buscar els llibres i que també n'alliberi.
Que la sang arribi al riu no és una frase feta. Quan ha de fer una faena, s’ho pren seriosament. L’Ebre taca els pobles veïns de passió mal entesa.
Pilar està totalment malalta de Cares del món i en troba per tot arreu (demano excuses a amics i familiars per la part que em toca de culpa en aquest trauma). Avui, una de les que ha vist a Oviedo.
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. Editorial La Galera ha col·laborat amb la jornada i u us mostro alguns dels llibres que ha cedit. Animo a tothom que surti a buscar els llibres i que també n'alliberi.
Cuses paraules amb el fil prim de la llum que encetem a mitges. S'alcen ponts als nostres peus, tenyeixo de groc la tarda.
Davant l'evidència que els daus no l'obeeixen, deixa de jugar. I els amaga a la butxaca que, inevitablement, té un forat.
Avui, dia mundial de la poesia, estava cantat que us manaria versos per participar al joc literari. Dit i fet, us proposo escriure un haikú inspirat en aquesta imatge.
No us oblideu de fer-me arribar els enllaços, o penjar-los en un comentari.
Joaquim Biendicho serà el proper convidat a Tens un racó dalt del món. Professor d'Història a Tarragona, ens comentarà els seus primers llibres: 1937, una novel·la crua i molt humana ambientada a la zona de La Pineda durant la Guerra Civil, i Els embolics dels Hoover, una divertidíssima aventura d'una rica família america al Mediterrani. Els llibres han estat guardonats amb el Premi Pere Calders i amb el Premi de Narrativa d'Alzira, respectivament.
El programa s'emetrà el dia 21 de març, a les 21.00 hores, i en posteriors repeticions durant la setmana.
19-11-2012 Centenari de Joan Sales, autor d'Incerta glòria, un dels llibres que més em va marcar a la meva joventut. Com a homenatge, durant l'any aniré penjant fragments del llibre:
El que és l’infern, no hi ha qui el pugui posar en dubte. Ens segueix pertot arreu com merda enganxada a les sabates.
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. El Gall Editor ha col·laborat generosament a aquesta jornada. Us mostro alguns dels llibres que ha cedit. Animo a tothom que surti a buscar els llibres i que també n'alliberi.
Al meu fill li agrada teclejar amb l'ordinador. No sé a qui deu haver sortit.
Jo hi escric el seu nom. I ell, amb el seu idioma especial, escriu "Papa" . MBJVVCCFDDSA
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. Editorial Germania ha col·laborat amb la jornada i us mostro alguns dels llibres que ha cedit. Animo a tothom que surti a buscar exemplars i que també n'alliberi.
Si et miro massa temps als ulls puc perdre el sentit o, pitjor encara, semblar un babau. M'aniria bé una cigarreta als dits; molt millor que menjar cacaus del bol sense parar. Em faig l'interessant i simulo escoltar els músics. El trompeta improvisa i el baix li marca el ritme. Potser em caldria arriscar algun cop d'una vegada, escriure fora de la pauta. La meva mà, indecisa encara, et palpa el genoll. Somrius, també deu agradar-te el jazz. .
Microconte per als Relats conjunts d'aquest mes.
Una simple xifra, 1937, té la capacitat d'evocar-nos un quantitat d'emocions que portem acumulades des de vàries generacions. El seu autor, Joaquim Biendicho, és professor d'Història a Tarragona, i la seva primera novel·la, 1937, està evidentment ambientada a la Guerra Civil. Però ni pretén ser una novel·la històrica, ni un llibre sobre la Guerra Civil.
Els Protagonistes són la família Joy, pagesos de la zona de la Pineda que sobreviuen en un ambient hostil, ficats enmig d'una guerra que no és la seva. El llibre ens parla d'una vida diària plena de duresa, però també d'humanitat. Molts fragments del llibre ens sorprendran, ens posaran la carn de gallina per la seva cruesa, per la presència de la mort ben a la vora i, per contrast, també de la vida.
Els personatges de vegades es mostren indefensos contra el món: " van estar una bona estona sense dir-se res, mirant fixament la flama de la llàntia d'oli, com éssers buits i indefensos."
Lluites antigues per l'aigua, cadàvers de paracaigudistes, xiquets que maduren precipitadament, mags farts de la immortalitat. Homes i dones enmig del regne dels animals.
Comentaré el llibre amb el seu autor al proper programa de Tens un racó dalt del món, a Canal 21, el dia 21 de març a les 21.00 h.
El somni és una obra complexa i singular, capaç de mirar-se de prop i amb un gran sentit de l’humor els aspectes més prosaics de la vida quotidiana però també d’elevar-se fins a les idees filosòfiques més transcendents. Metge, tancat a la presó per acusacions de malversació i corrupció, comença a somiar i se li presenten el personatge del rei mort recentment, Joan I, i dels personatges mitològics Orfeu i Tirèsies, amb els quals obre un diàleg en què discuteixen des de la immortalitat de l’ànima, d’algunes aficions excessives o dels defectes i virtuts d’homes i dones. Bernat Metge, membre de la Cancelleria i secretari de Joan I i de Martí l’Humà, és considerat el millor prosista català del XIV i una de les plomes més interessants i originals de tota la literatura medieval. El somni conserva, sis segles després, tota la capacitat de sorprendre’ns i de divertir-nos. Alba Dedeu, que en fa l’adaptació al català actual,ha publicat el recull de contes Gats al parc (Premi Mercè Rodoreda 2010). És traductora de l’anglès i l’italià
Fidel a la seva cita anual, amb la primavera torna Francesca Aliern, aquest cop de la mà de la senyora Avinyó, i Cossetània Edicions.
Sinopsi
La senyora Avinyó ens presenta el quadre d’una societat rural que comença a tindre opció a la cultura i el coneixement, tot refl ectint-ne els canvis socials i morals a mesura que va deixant enrere la foscor de la ignorància i les supersticions que l’havien marcat, passant per la dictadura de Primo de Rivera, la República i la Guerra Civil. En aquest context, un notari destinat a una població de les Terres de l’Ebre veu com la seua vida canvia de tal manera que ja no pot controlar-la. La senyora Avinyó és una novel·la en què la passió porta els seus protagonistes a l’arravatament i que de ben segur subjugarà els lectors.
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. Editorial La Galera ha col·laborat amb la jornada i u us mostro alguns dels llibres que ha cedit. Animo a tothom que surti a buscar els llibres i que també n'alliberi.
Són bons temps per a la poesia? M'aconformo en pensar que la poesia és bona pels mals temps.
El paisatge, el camí, les petjades, les passes... Tot té el seu paper, tot la seva importància.
Sinopsi
L'Andreu Boix, l'oficial de la policia andorrana protagonista de Blau de Prússia, no ho té gens fàcil. La vida plàcida del petit país dels Pirineus es trasbalsa: la Setmana de l'Isard coincideix amb la visita del copríncep Sarkozy (i de la seva esposa). Algú té un fusell de precisió, punteria i cap escrúpol a l'hora de matar. L'Andreu ha d'enfrontar-se a les seves zones d'ombra i entendre les dels altres, perdut en un laberint mortal de secrets i mentides.
Aquest dimecres, a Tens un racó dalt del món, de Canal 21, parlaré amb l'escriptor castellonenc Joan Andrés Sorribes. La conversa se centrarà en tres aspectes:
- La seva trilogia etnohistòrica La forja de Lessera, Noverint Universi i, sobretot, La creu de Cabrera, amb el tortosí Ramon Cabrera i les guerres carlines com a excusa.
- El seu darrer recull de contes Set narracions curtes per a una setmana llarga, que vaig comentar al meu blog.
-L'associaciació El pont cooperativa de lletres, que pretén difoondre les activitas dels escriptores/es de les comarques del nor del País Valencià.
Acabarem el programa llençant-nos un repte mutu per tal de promoure els lligams d'autors/es dels dos costats del riu Sénia: fer una macropresentació d'autors castellonencs a Tortosa, i una altra d'ebrencs a Castelló.
El programa es podrà veure a Canal 21 el dia 14 de març, a les 21.00, i en properes repeticions durant la setmana.
Declaro la guerra al teu oblit i penjo al vidre de la finestra una foto de tots dos abraçats. A poc a poc, implacable, la llum del sol n'esborra els colors.
El proper 31 de març, al llarg de tot el dia, celebraré la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, durant la qual s'alliberaran uns 150 llibres pels carrers de la ciutat. El Gall Editor ha col·laborat generosament a aquesta jornada. Us mostro alguns dels llibres que ha cedit. Animo a tothom que surti a buscar els llibres i que també n'alliberi.
Em mires aparentment sense malícia; però els teus ulls mai estan descarregats.
Escalfant motors de la 3a Jornada de bookcrossing massiu a Tortosa, que he organitzat per al 31 de març. Ja aniré informant dels llibres que alliberaré gràcies a la col·laboració de diverses editorials i de la Biblioteca (uns 150, com a mínim). També faré una crida perquè la gent n'alliberi pel seu compte. Mentre, podeu veure com va anar la de l'any passat.
Després de tres-cents mil capítols que acaben tots igual, amb la descoberta que dins d’un aparent fantasma s’hi amaga alguna persona amb males intencions, Scooby Doo continua tenint sempre por. No culpem el pobre gos, ni ens sentim superiors. Els humans ensopeguem també repetidament a la mateixa pedra, i no aprenem de monstres antics.
Sinopsi
Als deu anys, la teva edat s’escriu per primera vegada amb dues xifres. La inquietud i el desig de créixer són més forts que el cos que conté totes les formes futures d’un adult encongit en unes sabates petites. Un home torna amb els seus pensaments al poble on va néixer, a la costa de Nàpols, cinquanta anys després d’haver marxat. Allà aprèn l’art de viure, prenent les mides del món que l’envolta i descobrint noves dimensions de l’existència. La pesca, els llibres i la platja omplen els seus dies fins que coneix una nena sense nom amb qui descobrirà el pes de paraules com amor i justícia.
Un llibre a mig camí de la narrativa i la poesia, o un llibre que viu a tots dos països i que ens fa estimar tot el que estima el seu protagonista. No es poden trobar paraules més belles per descriure'l, que les mateixes paraules del llibre que transcric, i llegeixo:
"Per dir l’edat, el vert tenir és el més exacte."
"La descoberta de la inferioritat serveix per a decidir què ets."
"Llegir-los era com sortir a mar obert amb la barca, el nas era la proa, les ratlles les onades."
"Caram, escriptora, aleshores saps com són els grans, com actuen. Jo també ho sé, però no he escrit res, no vull que s’adonin que els he descobert."
"A l’illa deixava d’anar a missa. […] L’illa era una mà oberta, pel setembre el raïm era ple, demanava la verema. El gotim esclafat a la boca gra rere gra, descalç a la tarda sobre la terra feliç dels passos d’un nen: això era l’agraïment més just, cap pregària no hi arribava. "
“Amb molt sentit de l’humor i meticulositat, Roser Amills dissecciona i classifica les fantasies de 1.000 personatges cèlebres. I el lector, permetin-me el consell, hauria de transcendir la inicial fascinació de l’entomòleg i deixar-se inspirar.” Susanna Griso “No seríem humans sense l’erotisme, la subtilitat no seria una propietat destacada de la nostra espècie. Segurament Plutarc tenia raó, l’erotisme és la desobediència de la raó.” Eudald Carbonell “En aquest interessant i desenfadat llibre de Roser Amills es fa evident que, en qüestions de sexualitat, la imaginació és capaç de volar més alt que la realitat. I, com diu l’autora: «com més fantasies siguem capaços de comprendre, millor ens coneixerem».” Antoni Bolinches
19-11-2012 Centenari de Joan Sales, autor d'Incerta glòria, un dels llibres que més em va marcar a la meva joventut. Com a homenatge, durant l'any aniré penjant fragments del llibre:
Tots estem ficats en un mar de fang que ens cobreix… Es tracta de fer un esforç perquè el fang no ens arribi als ulls. ¡Almenys els ulls fora del fang! ¡Almenys els ulls! No deixar de veure les estrelles.
Llegint un fragment de Tretze biografies imperfectes, de Gerard Vergés. Podeu escoltar també la lectura al blog on col·lecciono els vídeos com a lector.
Quan poso la mà dins del barret, tothom espera que en surti un conill, jo inclòs. De vegades, ser un déu és una càrrega massa feixuga.
Aquesta setmana ha mort el dibuixant Joaquim Muntañola. Només escoltar el seu cognom al Telenotícies, la meva memòria ha viatjat a la infantesa i he recordat aquelles pàgines dels TBOs que tant em van acompanyar, que em van omplir de somriures, d'imaginació, que conservo com un tresor en un bagul de casa de mons pares, a Cornudella. Com a etern agraïment, li dedico el joc literari d'avui, i us demano que us inspireu en algun dels seus dibuixos per a escriure algun text. Potser, fins i tot, podeu fotografiar algun TBO de quan ereu petits.
Sam Vila serà present al programa de televisió Tens un racó dalt del món de demà. Es tracta d'un sorprenent poeta de 10 anys que vaig conèixer en un acte a Deltebre, on va recitar alguns dels seus poemes. Al programa en llegirà dos dels que té dedicats al mar.
Sam estudia a l'Escola Sant Miquel de Deltebre. Escriu des de fa un parell d'anys, però quan se li va despertar la vena poètica fou l'any passat quan residia a Barcelona i va guanyar els Jocs Florals Escolars 2010-11 del districte de Sants quedant finalista als de Barcelona en la seva categoria. A Barcelona va conèixer l'Andreu Subirats, poeta i rapssoda de Tortosa, que el convidà a participar com a boueta a la Bouesia.
Aquest és un dels dos poemes que llegirà:
El llibre Nissaga d'obrers, d'Editorial Bullent, escrit per les professores de l'Institut Ramon Berenguer IV d'Amposta. Àngela Pitarch i Irene Ferrer, serà el protagonista del proper programa de Tens un racó dalt del món, de Canal 21. Es tracta d'una novel·la adreçada a l'alumnat de secundrària per a fer més entenedora la història del segle XIX i, concretament, el moviment obrer.
A més, a l'inici del programa tindrem un convidat molt especial, Sam Vila, un xiquet de 10 anys de Deltebre, que ens llegirà un parell dels seus poemes dedicats al mar. Us sorprendrà.
El programa es podrà veure el dimecres 7 de març, a les 21.00, i en properes repeticions durant la setmana. A la imatge, altres llibres recomanats.
Entro a fosques a l’habitació del nostre fill, que respira plàcidament la nit. M’acotxo per plegar alguna cosa que em sembla veure al terra, potser el xumet. Però és el raig de llum que es filtra per alguna escletxa, des de la làmpada que deixem oberta al rebedor. Somric.
Andreu Farré es fica en un bon embolic quan accepta fer de guia turístic en un creuer per la Mediterrània per a les filles dels Hoover, un magnat navilier nord-americà xerraire i enredaire, i la seva peculiar dona. I és que, realment, és un neòfit total en la matèria. Malgrat les seves preocupacions, aviat descobrirà que serà fàcil amagar la seva ignorància, ja que les joves –que no han sigut agraciades per la deessa Afrodita– tenen més interès pels «monuments» que passegen per la coberta que no per les obres d’art que podrien contemplar en les ciutats on fan escala.
La fugida d’una d’elles amb el prestidigitador del vaixell inicia una persecució de la parella per diverses ciutats turístiques, encapçalada pel senyor Hoover, qui s’oposa a la relació, i a la qual es veurà arrossegat Farré. Al mateix temps, la senyora Hoover, que ha desembarcat a Barcelona, assaja els seus dots detectivescos per desemmascarar un estafador. Amb un llenguatge àgil i ple d’humor, Els embolics dels Hoover, de Joaquim Biendicho. XXII Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, ens acosta les aventures d’uns personatges ben singulars que es mouen a un ritme frenètic en aquest periple de final incert.