18 de març 2012

1937, de Joaquim Biendicho

Una simple xifra, 1937, té la capacitat d'evocar-nos un quantitat d'emocions que portem acumulades des de vàries generacions. El seu autor, Joaquim Biendicho, és professor d'Història a Tarragona, i la seva primera novel·la, 1937, està evidentment ambientada a la Guerra Civil. Però ni pretén ser una novel·la històrica, ni un llibre sobre la Guerra Civil.
Els Protagonistes són la família Joy, pagesos de la zona de la Pineda que sobreviuen en un ambient hostil, ficats enmig d'una guerra que no és la seva. El llibre ens parla d'una vida diària plena de duresa, però també d'humanitat. Molts fragments del llibre ens sorprendran, ens posaran la carn de gallina per la seva cruesa, per la presència de la mort ben a la vora i, per contrast, també de la vida.
Els personatges de vegades es mostren indefensos contra el món: " van estar una bona estona sense dir-se res, mirant fixament la flama de la llàntia d'oli, com éssers buits i indefensos."
Lluites antigues per l'aigua, cadàvers de paracaigudistes, xiquets que maduren precipitadament, mags farts de la immortalitat. Homes i dones enmig del regne dels animals.
Comentaré el llibre amb el seu autor al proper programa de Tens un racó dalt del món, a Canal 21, el dia 21 de març a les 21.00 h.

2 comentaris:

Quadern de mots ha dit...

Interessant, l'apunto.

Olga Xirinacs ha dit...

¿Existeix una biblioteca de la Guerra Civil 1936-39?
Amb els llibres que se n'han arribat a escriure i que se n'escriuran, penso que valdria la pena sol·licitar-ne la construcció o, com a mínim, recopilació en algun edifici adient.