Com cada any, en aquesta època, apareix la polèmica sobre el preu dels llibres de text. En un article he llegit que la mitjana per curs és de 200 euros. Jo sóc la primera persona en defensar qualsevol iniciativa per a fomentar la cultura i l’educació, i sé que per a moltes famílies aquesta despesa representa un esforç que fóra convenient compensar amb tota classe d’ajuts.
D’alrta banda, no és just que la societat titlli de car un objecte com el llibre. Els llibres en general, i els de text en particular, ens enriqueixen, ens eduquen, ens culturitzen i ens distreuen. El llibre és un objecte que ens dignifica i que cal usar i dignificar (no suporto veure com es fan malbé i es ratllen cruelment), i que, segurament, si dividim el seu preu pel temps i per tot el que ens aporta, no resulta tan car.
Aquesta polèmica sorgeix el mes de setembre, quan moltes famílies veuen ressentida la seva economia en motiu de les vacances i, sovint, d’alguna mariscada. Repeteixo que sóc el primer en defensar la gratuïtat dels llibres de text per a les famílies que ho necessiten, ja que l’educació és una eina bàsica per construir la nostra societat; però no s’hi val a protestar pels preus dels llibres, si t'has gastat una fortuna en una motxilla de marca o en una fastuosa festa per celebrar una primera comunió que té més de ritual consumista que d’espiritual.
9 comentaris:
la gent valora el llibre com un conjunt de paper i no pel que aporten.
He vist nens en celebració de primera comunió que els acaben de regalar una videocàmara de 1200 euros i d'altres que es conformen amb un estoig de boli i ploma.
Els llibres, per contra, són obligatoris per tots per igual i a més els varien casi cada any amb el que hi ha famílies que no els poden reaprofitar.
D'altra banda, recordo de la meva época d'estudiant, estar fart de comprar els llibres obligatoris i no obrir-los mai ja que després el profesor els obviava ja que el claustre havia optat per seguir un altre pla d'estudis.
Potser ens tindríem que revisar el nostre model educatiu i veure si aquests llibres de text són veritablement útils o simplement passem, com fan a moltes escoles, a repartir fotocòpies variades.
Crec que els llibres de texts són cars. Els llibres de text haurien de ser gratuïts, com passa en altres llocs, i reutilitzables. Un llibre de text no és aquell que consultaràs al llarg de la teva vida. T'aporta les bases de la teva educació però, un cop utilitzat li fa més servei altres que vénen després de tu.
El llibre de text és un negoci i no ho hauria de ser. És més, crec que els llibres de text s'haurien de basar en la filosofia de la cultura lliure, del coneixement compartit, doncs és gràcies al coneixement heretat que poden haver llibres de text. No es fan des del no res. La forma més justa seria que aportessin coneixement sense restringir-lo -drets d'autor restrictius-.
És evident que si et gastes un dineral en una motxilla de marca no pots després queixar-te del preu dels llibres. Però, no ens equivoquem. No tothom ho fa això, i no s'ha de generalitzar.
També aniria bé parlar de les campanyes de tornada a l'escola, que cerquen treure diners en tota mena d'articles als pares.
Està clar que jo no vull generalitzar i que també estic d'acord amb la gratuïtat dels llibres de text i que tots els diners gastats en educació són una bona inversió.
No existeixen els llibres cars, sinó els sous curts.
Ara l'has encertada Josep Manel. Totalment d'acord.
l'any passat encara era al batxillerat, i me'n recordo prou bé del procés de cada inici de curs d'anar a buscar els llibres, i aquí no hi ha ningú que pugui tirar la primera pedra...
d'una banda, si els llibres costen 200 euros, però ets d'aquests que se'n gasten 50 per setmana (i conec gent que ho fa), la veritat és que no tens excusa.
de l'altra, les editorials diuen molts cops haver canviat el llibre per a que no s'aprofitin els dels germans, quan en realitat només canvien quatre exercicis, i això ho considero -sobretot tenint en comte que tinc tres germans- una barbaritat!
Per sort, a la meva antiga escola primària (un col·legi públic de lleida) s'estan fent projectes de llibres socialitzats. A veure si així deixem de tractar-los tan malament!
De llibres ni han de tota mena, de preus parlant. Si ens referim als de text, la cosa es passa de mida. Però coincideixo amb el Josep Manel, el problema és el sou curt que no arriba per adquirir els llibres que es voldria.
Solució: Fer ús, tan com es pugui, de les Biblioteques públiques, compartir llibres amb parents i amics i adquirir únicament aquells llibres que per un motiu o altre es vol tenir a la prestatgeria.
Moltes vegades el problema és que la gent li dona molt més importància a les motxilles que als llibres. Quin profit trauran els nois de la motxilla comparat amb els llibres. Dons els llibres de text son una bona inversió.
Hauria d'existir una cultura de reutilització dels llibres de text.
Publica un comentari a l'entrada