08 de març 2009

Memòries d'una desmemoriada mula vella, de Desideri Lombarte

Desideri Lombarte (Pena-roja, 1937 - Barcelona, 1989) és una del es personalitats essencials en la història de la literatura i la cultura catalanes a la Franja d'Aragó de les últimes dècades del segle XX. Va saber fer de la gent, el paisatge i la tradició oral del Matarranya un univers literari amb gran acceptació popular.
Bona mostra de la seva obra és aquest relat, Memòries d'una desmemoriada mula vella, en què una mula ens narra en primera persona i amb molta sensibilitat la seva vida. D'aquesta manera podem recordar amb ella les feines del camp i moltes paraules que corren el risc de desaparèixer per sempre, com ara càvec, aladre, feltre, albarda, pollegana, jou, collera, tafarra, sària... El llibre està escrit en mots dialectals i, sobretot, ens fa estimar una terra i una manera de viure que no és tan llunyana, i d'on venim tots nosaltres.

5 comentaris:

rebaixes ha dit...

No conec aquest relat, però si poesia seva que va ser editada en llibre i recitada en C.D./ Fa uns anys aquí a la Torre s'editava una revista, L'ENJUB, i el contacte que tenien era pasar-se d'unes a altres els seus treballs.
Jo hi colaborava en la del poble amb algun escrit DEIXALLES o alguna poesia./ Recordar temps que no tornen.Anton.

ERC CAMPREDO ha dit...

Pàssa-me'l quan pugues que fa anys que el busco i no estava reeditat.
salut

Striper ha dit...

La portada i la Mula prometen.

Deric ha dit...

coneixia el llibre però no l'autor, desconeixem massa els autors catalans!

JJMiracle ha dit...

L'autor el vaig començar a conèixer gràcies al disc Quedarà la paraula, de Túrnez & Sesé.