el bloc de l'escriptor Jesús M. Tibau, amb comentaris de llibres, desdefinicions, jocs literaris,
nanocontes, lectures, emocions i reflexions més o menys improvisades.
Porta'm al teu comerç, entitat, associació, reunió familiar o d'amics... Parlaré de què és per mi la passió d'escriure, el joc. Us llegiré textos, en farem a mitges, xalarem si també t'agrada la literatura.
Més informació a jesusmtibau@gmail.com
Dins dels actes del festival Curt Redó de la Fira al carrer de Campredó, el proper 3 de juliol, a les 22.00 h., s'emetrà el curtmetratge "Magnetisme", basat en el meu conte homònim de I un cop de vent els despentina, realitzat per l'alumnat de 6è de Primària de l'Escola Daniel Mangrané de Jesús. Un nou èxit dels "meus" xiquets i xiquetes, i una nova oportunitat de compartir emocions.
L'any passat ja vaig ser present al Curt Redó amb Espantant gavines i, qui sap, potser l'any vinent hi torno.
Aquest dimecres 29 de juny, a les 21.00, al programa de Tens un racó dalt del món, conversaré amb Teresa Roig, la convidada a l'última edició del Club de Lectura de Tortosa, i parlarem, entre altres coses, de la seva novel·la El primer dia de les nostres vides (Premi Roc Boronat), una història d'amor molt especial, i de segones oportunitats que ens regala la vida. També comentarà el seu nou llibre recent aparegut, El blog de Lola Pons.
El programa es pot veure dimecres a les 21.00 pel Canal 21 o en properes repeticions durant la setmana. També es pot veure per Internet a la mateixa hora a la secció Directe i, més tard, a la secció de Programes de la web de TEVEON.
L'últim joc literari del mes i de la temporada és un nou anagrama. Un anagrama que espero no molesti l'autor que amaga, que en algun llibre ja ha demostrat tenir sentit de l'humor negre: NO MOR SOL, SANA . Espero la solució d'aquest anagrama a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu més punts per al sorteig del premi del mes: un lot de tres llibres i tres CDs cedits pels seus autors. El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà el 5 de juliol. Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris. . Contradint la norma que he establert recentment, aquest mes haurà tingut cinc jocs literaris enlloc de quatre. Això es deu a les vacances de dos mesos que s'agafarà la secció (si no m'hi repenso), que espero torni amb forces renovades el mes de setembre.
Demà arribarà el cinquè i últim joc literari del mes, amb el qual podreu seguir acumulant números per al premi de juny: un lot de llibres i música cedits pels autors.
De moment, podeu anar participant a la resta de jocs del mes:
Proporcionalment humà, a la recerca de la perfecció, Leonardo em deixà tancat dins d'un cercle. De vegades imagino que fujo, però em fa por, però m'invento que és impossible.
amagatzemat. Ocult, camuflat en un lloc desconegut d’un magatzem, especialment quan se’l busca. regsurrecció. Fi d’un període de sequera. gratisfacció. Allò que sent qui fa les coses per amor a l’art.
Amor en minúscula és una novel·la en majúscules. Francesc Miralles ens condueix per la trama a través del seu protagonista, en Samuel, en primera persona, un solitari enmig d'una obra de solitaris, al centre d'una espiral d'aconteixements que avancen a base d'actes aparentment inofensius, com ara posar llet al plat d'un gat, fullejar el manuscrit que algú s'ha deixat a la taula d'un bar, creuar un pas de vianants mentre vas a comprar un tram de via de joguina, el record d'un petó de papallona... Però la novel·la esdevé una passejada pel món de les emocions (petites, modestes en aparença), i una reflexió sobre el més profund de l'ànima humana. Un llibre que ens regala incomptables moments inoblidables, condimentat amb música de Mendelsson, amb paraules de Hesse, de Goethe, de Kafka... i concepte sorientals com el mono no aware (la tristesa de les coses), i d'un diccionari de paraules sense traducció del qual parlaré més endavant, i per la cara oculta de la Lluna.
Us deixo algun fragment:
"Tenien els ulls oberts, sí, però miraven sense veure, la qual cosa és pitjor que tenir-los tancats. En aquest darrer cas, sempre existeix la possibilitat de somiar".
"No t'he dit que la busquis, sinó que la trobis [...]. Mentre estiguis buscant, la teva mirada s'ancora en els límits de les teves expectatives. És com si, per trobar Déu, jo el busqués sota el llit perquè em resulta més còmode des de la meva posició."
"L'experiència mai no pot ser compartida. se serveix en envasos individuals."
25 de juny 2011
-M'enganyen els meus ulls o ets tu que tornes? (Ara hauria de parlar ella)
Aprofitant que el passat 17 de juny Teresa Roig va venir al Club de Lectura de Tortosa, per a comentar la novel·la El primer dia de les nostres vides, també la vaig entrevistar per al programa de Canal 21 que s'emetrà el proper 29 de juny. Durant l'entrevista i durant el Club de Lectura, Teresa ens va informar de la recent publicació d'un nou llibre, El blog de Lola Pons, on li venia de gust canviar de registre. Després de dues novel·les ambientades en la guerra civil i la postguerra, i d'una novel·la amb cert to de tristesa, ara Teresa Roig volia divertir-se i divertir-nos. En certa manera ha fet un viatge literari de la guerra, a l'amor i l'humor, però, tal com diu ella mateixa, tots els llibres parlen en el fons d'amor. La Dolors és una noia vergonyosa, divertida, cagadubtes, ingènua, mandrosa i eixelebrada que viu al Raval. Té una mare hipocondríaca, un pare que és un sant, un germà gai que fa de broker a Londres i una àvia senil que hi toca més que ningú. Tot i que procura no perdre mai el sentit de l’humor, no té parella estable, ni una feina que l’ompli i tampoc està gaire contenta amb ella mateixa, ni físicament ni en l’aspecte emocional... Casualitats del destí, el dia del seu trenta-tresè aniversari, es veu empesa a una cruïlla existencial sense retorn. Per això decideix fer alguns canvis i renéixer al cap de nou mesos convertida en Lola: el seu àlter ego virtual. En el procés comptarà amb l’ajuda de les seves millors amigues i de tots els recursos que la vida posa al seu abast. Però no serà pas un camí de roses. Perquè qui ha dit que ser feliç era fàcil? I ja no diguem trobar l’amor vertader...
Pilar, del blog A encesa de llum, fa un poètic comentari sobre el llibre I un cop de vent els despentina, i jo afegeixo un agraïment més per tot el que ha fet per mi. Gràcies, Pilar.
M’agrada llegir, però sobretot m’agrada llegir les primeres pàgines d’un llibre, gaudir d’aquell moment d’incertesa on tot és possible, d’aquell moment on l’autor/a comença a posar les cartes sobre la taula, i ens desvetlla quin serà el to del llibre, i ens deixa ensumar el decorat que haurà d’acompayar-nos durant la resta de pàgines. Aquestes primeres pàgines, sovint, són les que més recordo del llibre, potser perquè les llegeixo amb més concentració, potser perquè l’autor/a s’hi ha abocat amb especial èmfasi per a seduir-nos, potser perquè la nostra atenció no se centra encara en el seguiment de la trama i gaudeix de deixar-se gronxar pel so de les paraules.
El programa de Tens un racó dalt del món d'aquest dimecres 22 de juny, a les 21.00, serà molt especial per a mi, ja que explicarem d'un projecte del qual em sento agraït i orgullós alhora: el curtmetratge "Magnetisme" realitzat per l'alumnat de 6è de Primària de l'Escola Daniel Mangrané de Jesús, basat en un conte homònim del meu llibre I un cop de vent els despentina.
Una experiència molt interessant que us convido a conèixer.
Les professores Cinta Llatje Baset (informàtica) i Laura González Marques (llengua) comentaran diversos aspectes del projecte, com ara la banda sonora composada per Maite Piñol Curto (música). Tres alumnes han vingut en representació de tota la classe, Nerea Caballé Zumaquero, Natàlia Ferré Aleixendri i Nerea Tomás Ripollés. Molt professionals totes elles.
Aquest projecte ha rebut el 2n premi, categoria Cicle Mitjà i Superior, del Consell Audiovisual de Catalunya.
Durant el programa veurem un petit fragment del curtmetratge, i tot just a l'inic, un fragment del curtmetratge Espantant gavines, que els va servir d'inspiració.
El programa es pot veure dimecres a les 21.00 pel Canal 21 o en properes repeticions durant la setmana. També es pot veure per Internet a la mateixa hora a la secció Directe i, més tard, a la secció de Programes de la web de TEVEON.
Dos escriptors, tots dos relacionats amb la ciutat que apareix a les imatges. Només això us demano per a participar al 211è joc literari, el nom d'aquests dos autors (C.B. i B.M).
Espero la resposta a aquest enigma literari a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu més punts per al sorteig del premi del mes: un lot de tres llibres i tres CDs cedits pels seus autors. (l'última de les fotos està extreta del blog Poemes visuals) . El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà el 5 de juliol. Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.
El passat 17 de juny va acabar la temporada del Club de lectura de Tortosa de forma magnífica, amb el comentari de la novel·la El primer dia de les nostres vides, juntament amb la seva autora Teresa Roig. El llibre ha agradat molt i hem comentat animadament sobre aquesta especial història d'amor, sobre les segones oportunitats que ens regala la vida.
Després hem anat a sopar al bar d'Amics dels Castells, i ens hem desitjat bon estiu a l'espera de la propera cita al mes de setembre amb Josep Maria de Sagarra i Vides privades. Podeu veure més fotos al blog de la Biblioteca Marcel·lí Domingo.
Aviat farà 5 anys de funcionament del club, més de quaranta llibres comentats, i entre els membres que vénen de forma molt assídua i fidel, ja s'ha establert un bon grau d'amistat i complicitat. Animo a tothom que s'hi afegeixi, perquè segur que hi ha molta més gent a Tortosa que xalaria comentant llibres en companyia com ho fem nosaltres.
El grup teatral TEBAC està preparant un espectacle teatral basat en alguns contes del meu llibre Una sortida digna, on el fil conductor és la mort, tractada des del punt de vista de l'humor i la tendresa. El passat 17 de juny, com a acte final de la commemoració dels 30 anys d'existència del grup, han representat alguns d'aquests contes pels carrers de Reus.
Els meus contes es passegen per Reus, com jo quan era petit i anàvem a comprar amb els meus pares, com quan feia temps esperant l'autobús per a anar a Cornudella, com quan sortia a agafar aire mentre mon pare estava hospitalitzat... Gràcies per aquest regal, TEBAC.
Aquest espectacle es podrà veure a Cornudella el dia 9 de juliol, durant la 4a Jornada Literària.
Alguns membres de TEBAC ja van col.laborar a la presentació del llibre a la llibreria de la Rambla de Tarragona el març de 2010.
La secció de les Desdefinicions arriba al capítol número 200, amb tantes ganes com el primer dia, i amb un futur ple de projectes. Gràcies a tothom que segueix aquesta secció, com una forma amable de començar la setmana.
deshamparegut. Eliminat del mapa per gentilesa de la màfia.
atabalat. Marejat per l’excessiu so de bales al món.
Cossetània Edicions ha creat un Club de lectura on els lectors i lectores poden donar la seva opinió sobre el llibres de l'editorial. Podeu consultar el funcionament general aquí. Els comentaris que rep aquest club de lectura sobre I un cop de vent els despentina es recullen en aquest enllaç. L'últim rebut és de Josepa Ribera. Gràcies!
Jacob Jankowski recorda a la seva vellesa el seu pas per un circ durant l'època de la gran despressió americana. La novel·la és un continu flash back entre el present en un geriàtric i la joventut al circ, cosa que ens posa davant de dues novel·les, o de dos tons diferents. En primer lloc, els records de la joventut al circ són plens d'acció, impulsats pel tren on viatja el circ. Poden sentir les olors dels animals i els hòmens barrejats, i amuntegats en més d'una ocasió. El món del circ pot tenir molt de bucòlic, però la història ens despulla una realitat dura, de grans diferències, de privilegis per a uns pocs i, sobretot, de penúries per a la majoria, amb el fantasma de l'atur, la fam i la mort amenaçant a cada cantonada, a cada vagó d'un tren de proscrits de la societat, on la vida dels hòmens pot tenir menys valor que la d'un animal. Però sota la carpa sempre naix l'amor impossible a qui, una elefanta, la Rosie, li donarà una oportunitat.
En segon lloc, ens trobem amb el present, amb un home de noranta anys, malhumorat, a qui se li esgoten les últimes forces, en plena decrepitud, amb una memòria que fuig, sense esperances... fins que torna el circ. Una part que ens omple de tendresa i que, en molta diferència, és la meva preferida, així com l'inici, en un frament prodigiós, quan el petit Jacob s'assabenta de la mort de sons pares, ha de reconèixer-los al dipòsit de cadàvers i torna a la casa buida, amb dos plats i coberts encara damunt la cuina: "Aquest matí tenia pares. Aquest matí els meus pares han esmorzat."
Finalment transcric un fragment on el vell Jacob decideix que ha de ser més amable amb les infermeres:
"Després que marxi, decideixo ser més amable. Hauré de pensar en una manera de recordar-ho. Suposo que puc lligar-me un trosset de tovalló al voltant del dit, ja que no tinc cap cordill. La gent sempre feixa això a les pel·lícules quan era jove. Sí, es lligaven cordills al voltant dels dits per recordar coses.
M'estiro per agafar el tovalló i quan ho faig, em veig les mans. Són ossudes i corbades, amb la pell fina i, com la meva cara decrèpita, estan plenes de taques."
18 de juny 2011
Té les claus de l'èxit, però d'un pany que no és el seu.
"Les hores passen volant mentre l’avió creua l’atlàntic en direcció oest, perseguint la nit. La llum d’un sol rogenc rebota als núvols i il·lumina el seu rostre mig adormit. No pot deixar de mirar-la. Ho hem dit ja, que la troba molt maca? Un lleuger contacte s’estableix entre els seus braços, recolzats al mig dels seients: quina pell tan suau! No gosa moure’s, s’hi estaria tota una vida així, i es debat entre la por a despertar-la i el desig que el miri amb un somriure dolç. Poc abans que se li tanquin els ulls, s’enamora del seus muscles." . Fragment del conte "Del cel a terra", inclòs al recull I un cop de vent els despentina.
Alguns dels meus contes inclosos al llibre Una sortida digna es veuran representats pel grup teatral Teatre Estable del Baix Camp (TEBAC) als carrers de Reus durant la Festa major, el proper 17 de juny, a partir de les 22.00, en una ruta per diversos carrers i palces del centre de la ciutat, que s'iniciarà al Fossar Vell.
Alguns membres de TEBAC ja van col.laborar a la presentació del llibre a la llibreria de la Rambla de Tarragona el març de 2010.
Aquest dimecres 15 de juny, a les 21.00, al programa de Tens un racó dalt del món, conversaré amb Joan Todó, aquest autor de La Sénia, resident a Barcelona, que ha sorprès amb el seu primer recull de relats A butxacades.
El programa es pot veure dimecres a les 21.00 pel Canal 21 o en properes repeticions durant la setmana. També es pot veure per Internet a la mateixa hora a la secció Directe i, més tard, a la secció de Programes de la web de TEVEON.
Dos escriptors, dos amics, dos parents polítics, dos fugitius de la injustícia. Dos títols de llibres. Espero la resposta a aquest enigma literari a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu més punts per al sorteig del premi del mes: un lot de tres llibres i tres CDs cedits pels seus autors. (l'última de les fotos està extreta del blog Poemes visuals)
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà el 5 de juliol.
Ja és al seu davant, li veu la mirada i uns pocs segons de silenci es dilaten feixugament. És conscient que no pot permetre’s el luxe de dubtar un instant, i no vol que el primer cop li tremoli la veu: “t’estimo”. No li ha costat tant, i somriu, i veu el seu somriure: “t’estimo, t’estimo, t'estimo...”. No pot parar ara, satisfet, orgullós, segur que els colors del seu paisatge seran ja uns altres demà. Li encanta veure’s així als seus ulls mentre, a poc a poc, el baf de l’aigua calenta entela el mirall.
.
Fragment del conte "Bombolla", inclòs a Postres de músic, llibre que podeu aconseguir participants als jocs literaris d'aquest mes.
Divendres passat, lectura de contes a la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes. L'acte és íntim, amable. Ens trobem a gust, tothom participa i el fem durar un parell d'hores. Llegeixo una representació de contes dels meus llibres, i molts d'inèdits, amb ganes ja de compartir-los i veure la reacció que provoquen. I també els comentem, i cadascú hi aporta part de la seva experiència. M'adono que molts són tristos; m'ho hauré de fer mirar.
A butxacades, de Joan Todó. Contes amb tons i registres molt diferents on l’autor possiblement experimenta. Contes realistes i dramàtics conviuen amb altres aparentment més distesos, el drama de l’atur actual al costat d’una revisió del món de les novel·les cavalleresques, surrealistes i caldersianes situacions que viu algún personatge, al costat d’una típica nit de farra que viuen uns amics... Però el conjunt dels relats amaga, o destapa, cert sentiment de tristesa, de pessimisme, qui sap si mirall del seu autor. Potser sí, o potser no, de forma conscient o inconscient, l’última paraula del llibre està escrita amb aquesta intenció: autorretrat. Entre els personatges dels relats hi ha contacte, molt apassionat alguns cops, però sempre, malgrat tot, també es construeix una mena de barrera que els aïlla. Alguns personatges fins i tot esdevenen "invisibles", com la professora a qui els alumnes no li fan cas o el personatge que rep una notificació de l’ajuntament on licomuniquen que no existeix.
Dimecres vinent, a les 21.00 h. podreu veure la conversa que hem mantingut al programa Tens un racó dalt del món de Canal 21.
Mentrestant, us deixo amb la lectura d'un fragment del llibre.
Per atzars de la catosfera faig cap al blog del periodista Josep Bages, i em trobo un apunt on relació els meus contes inclosos a El vertigen del trapezista amb els candidats a les eleccions municipals a Reus.
Paisatge groc és una de les cançons del disc Gèminis, de Montse Castellà. Aquest disc és un homenatge a la revista homònima que es publicà a Tortosa entre el 1952 i 1961, en plena dictadura franquista, amb cebnsura ideològica i lingüística, impulsada per Gerard Vergés i Jesús Massip. Algunes de les fotos del muntatge han estat cedides per Vicent Pellicer.
Vicent, un noi de casa bona consentit, aterra a un destí desconegut per passar l'estiu, enviat pels seus pares, un any més, amb l'objectiu de rebre una mica de disciplina. Amb aires de superioritat, està segur que no en treuran res, que podrà fer tot el que vulgui com sempre, que res el pot sorprendre. Però s'equivoca; i tant si s'equivoca.
L'hipotètic col·legi de pago és un mas enmig d'un bosc espès, fosc, amb ulls que vigilen. Els professors esdevenen una mena de paranoics que no dubten a utilitzar la violència, a fer-lo treballar de valent, a fer-li passar gana, si cal, i , de nit, una estranya son i el grunyir de feres. Cal fugir, és l'única sortida o està perdut. Però el marquen d'aprop, i el bosc és una trampa que esgarrapa, que estripa la roba, que udola, amb petjades invisibles que t'assetgen, i en realitat està sol, o pitjor que sol, i els feréstecs només es mantenen a distància amb filats que no duraran gaire, i disparant trets al buit, amb impotència, amb desesperació, amb pànic a la foscor que, inevitablement, caurà sobre tots. Bésties humanes, bésties animals, bésties que et claven la mirada, i el cos ferit i fatigat que no pot més.
Ullals, de Salvador Macip i Sebastià Roig, ha guanyat el Premi Joaquim Ruyra 2010, i no m'estranya:
Paro compte que ja fa 10 anys i pocs dies d'aquesta foto, el meu primer acte literari en públic, al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Va fer els honors Ignasi Riera, que presentà La peste bucòlica, de Víctor Canicio, i el meu recull de relats, Tens un racó dalt del món, tots dos d'Editorial Montflorit.
La veritat és que 10 anys donen per a molt. Poc m'imaginava tenir sis llibres publicats a aquestes alçades, i presentar un programa de televisió del mateix nom. I el blog no entrava als plans de pràcticament ningú.
Estava molt nerviós, no vaig dormir la nit abans, tenia la boca seca... i mon pare va estar orgullós que algú m'anomenés "senyor" Tibau.
"Feia una mica de vent aquella tarda. De matí s’havien vist passar els primers tords de la temporada. La bugada voleiava dolçament. Les branques dels garrofers semblaven estremir-se d’esgarrifances, i els núvols, descordats, s’ajocaven dalt la serra." . Fragment de Macianet, el ventallenc, de Manel Ollé. Pagès editors (1998)
Tots dos llibres esdevenen un homenatge al paisatge, a la terra i, sobretot, als hòmens i dones que viuen aquesta terra, amb tota la profunditat, intensitat i bellesa que el verb viure representa. I també són un homenatge a les paraules. Manel Ollé és un home de gran emoció, i ens ho demostrarà un cop més. El programa es pot veure dimecres a les 21.00 pel Canal 21 o en properes repeticions durant la setmana. També es pot veure per Internet a la mateixa hora a la secció Directe i, més tard, a la secció de Programes de la web de TEVEON.
Arriba el joc literari del mes. Avui us proposo que feu marxa enrere en el temps i que escriviu un text amb extensió i gènere lliure, on el protagonista, un/a xiquet/a de dos anys, expliqui en primera persona el primer cop que va a un circ. .
Espero els textos a a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu, i si encerteu aconseguireu més punts per al sorteig del premi del mes: un lot de tres llibres i tres CDs cedits pels seus autors. Si teniu blog, prefereixo que hi pengeu el text i que m'envieu l'enllaç. Si no teniu, blog, també podeu participar, evidentment.
. Com sempre, en aquesta mena de jocs creatius, demano especialment la col·laboració del col·lectiu docent per tal de difondre la iniciativa entre l'alumnat. A un post de dissabte vinent aniré recollint totes les participacions. . El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà el 5 de juliol. Aquí podeu consultar el funcionament general dels jocs literaris.
Em sento orgullós dels "meus" xiquets i xiquetes de 6è de l'Escola Daniel Mangrané de Jesús, que el dia 6 van rebre a Barcelona el 2n premi, categoria Cicle Mitjà i Superior, del Consell Audiovisual de Catalunya, pel curtmetratge "Magnetisme", basat en el meu conte homònim de I un cop de vent els despentina. Podeu veure l'entrega de premis a la web del curtmetratge. Reconec que m'ha emocionat veure l'entrega del premi, i que aquests xiquets i xiquetes no tan sols em considerin escriptor, sinó també amic. I, amb satisfacció, us torno a mostrar el curt premiat:
La mà de morter el mira de reüll, el setrill està a la defensiva i el colador diu que no "cola". Ningú a la cuina s'ho empassa i comencen a organitzar-se: cassolada aquest vespre a les vuit en punt. Fins que no torni l'espremedor de tota la vida, no defalliran.
superfacialitat. Que té en més consideració la façana, la cara, que l’interior artjectiu. Adjectiu ben posat. murmuri. Paret que ens xiuxiuejja secrets.
Cossetània Edicions ha creat un Club de lectura on els lectors i lectores poden donar la seva opinió sobre el llibres de l'editorial. Podeu consultar el funcionament general aquí. Els comentaris que rep aquest club de lectura sobre I un cop de vent els despentina es recullen en aquest enllaç. Els últims rebuts són de Lourdes Dinares i Juana Trujillo. Gràcies!
Després d'un llarg silenci narratiu, arriba Micalet Verderol, la nova novel·la de Manel Ollé. En la mateixa línia que Macianet, el ventallenc, aquesta novel·la és un autèntic homenatge a la gent del poble, els que construeixen les històries, la Història, a la bona gent, a la gent amb valors, amb respecte a la paraula donada i a la terra que els acull.
El llenguatge de Manel Ollé està arrelat a un lloc concret (la seva Ulldecona) i universal alhora; és precís, ric, amarat de paraules amb olor d'arbres, de vents, amb color de muntanyes, d'eines, de temps que mai més no tornaran i, per això mateix, li hem d'agrair el seu treball de notari d'aquest món que s'ha transformat als seus peus.
Tot i que la narració gira al voltant d'un personatge en concret, la novel·la esdevé coral, i l'autor ens passeja d'un personatge a l'altre com les històries que s'expliquen a la vora del foc (o que s'explicaven). Més informació sobre el llibre a: El blog d'Emigdi Subirats, Viles amb projectes,
El proper 8 de juny, conversaré amb Manel Ollé sobre el llibre al programa de Canal 21, Tens un racó dalt del món
Les solucions dels jocs són les següents: 204è joc literari: Maria Barbal 205è joc literari : recullo les participacions al joc creatiu en aquest enllaç 206è joc literari: Manuel de Pedrolo, Acte de violència; Gerard Vergés, L’ombra rogenca de la lloba; Carme Riera, Te deix, amor, la mar com a penyora; Imma Monsó, Un home de paraula. 207è joc literari : totes les solucions que vau aportar són correctes.
Tinc dipositades moltes esperances en la nova llibreria Ebrebook de Tortosa (hereva de la llibreria del Parc). La porta gent jove i la seva nova ubicació, amb grans finestrals a l'avinguda Generalitat i al parc, la llum i el bon tracte conviden a entrar-hi. A més disposen d'una espai reservat per fer activitats, la qual cosa ja és una declaració d'intencions.
Ahir hi vaig llegir una selecció dels meus contes, amb més públic del que m'esperava, ho reconec. Cada cop gaudeixo més de llegir en públic, no em cansaria mai. Intento anar millorant, cercar l'entonació adequada, gestionar els silencis, trobar l'equilibri entre la lectura de contes i el temps necessari per permetre la reflexió posterior (llegir massa contes breus en poc temps pot provocar un col·lapse mental).
Maig d'amor, la cançó de Jesús Fusté basada en un poema de Gerard Vergés. Aquest mes podeu aconseguir un exempalr del primer disc de Jesús Fusté, Vine amb mi, si participeu als jocs literaris.
Escull les pedres de riu amb molta cura, i les llança contra l’aigua amb la inclinació exacta. Abans d’enfonsar-se, fan xip-xip uns quants cops, com l’amor.
El proper 3 de juny tindré dos activitats literàries una després de l'altra. A les 19.30 hores, a la llibreria Ebrebooks de Tortosa (Av. Generalitat, 107), llegiré una selecció dels meus contes a qui vulgui escoltar-los. A les 20.30, a Jesús, presentaré el llibre Salabror de riu, de Baltasar Casanova, amb actuació musical i recital poètic posteriors.
Operaris municipals netegen amb aigua a pressió la plaça. Intenten esborrar tot rastre de la nit. La humitat tardarà minuts a desaparèixer; només la humitat.
"A causa de la seva orientació, a la tarda el sol desapareix aviat de l'ermita de sant Joan del Codolar i, a sol post, les ombres de la nit començaran a amagar bon apart de la bellesa del Montsant. Tant hi fa, a punta de dia una altra vegada la llum il·luminarà aquests bells paratges que se'ns ofereixen de ple. És un territori generós que només cal gaudir, ja que el Montsant satisfà amb escreix tots aquells que li dediquen una mica d'atenció i un mínim d'esforç."
.
"El camí que ens porta fins a Cornudella és bo i distret, ja que ens permet veure empinades parets del Montsant, a la dreta, que van a la recerca de la llera del riu; el poble de Siurana que aguaita des d'un balcó natural, el pantà i Cornudella al davant i, a l'esquerra, al capdavall, l'ermita de Sant Joan del Codolar. Aquest antic camí de bast també és el que utilitzen els joves de Cornudella per accedir al Montsant la nit de Sant Joan, quan després de la tradicional remullada de mitjanit van a la muntanya amb l'ànim de veure sortir el sol."
.
Aquests dos fragments pertanyen al llibre Paratges d'encís i gent de bona mena, de Josep Gironès, i em porta records del meu poble, de Cornudella, i de la meva joventut. La tradició "d'anar a mullar" la nit de Sant Joan ja s'ha perdut, però encara surt el sol.
Aquest matí m'han entrevistat al programa En companyia, d'Esplugues Televisió, que s'emetrà per primer cop aquesta nit a les 12.00, i posteriorment als 14 canals de TDI (Televisions Digitals Independents).
Cinc hores després, ja a Tortosa, he gravat el proper programa de Tens un racó dalt del món. D'entrevistat a entrevistador, però els dos cops m'he assegut a la cadira del mateix costat.
Aquest dimecres 1 de juny, a les 21.00, al programa de Tens un racó dalt del món, parlarem de teatre amb Xavier Aragó, director del Grup Teatral Planer, persona embolicada en mil projectes, i apassionat d'aquest gènere, on cal saber combinar la paraula, el gest i el silenci. .
El programa es pot veure dimecres a les 21.00 pel Canal 21 o en properes repeticions durant la setmana. També es pot veure per Internet a la mateixa hora a la secció Directe i, més tard, a la secció de Programes de la web de TEVEON.
Iniciem els jocs literaris del mes de juny amb un nou enigma. Us mostro les imatges de tres personalitats. A la part inferior, dos persones que tenen alguna cosa en comú entre ells dos, i amb el títol d'un llibre de l'escriptor de la part superior, un escriptor que ha construït una extensa obra, fins i tot amb materials tant fràgils com la sorra.
Us demano el títol d'aquest llibre i el nom de l'autor, que heu d'enviar a jesusimaite(arrova)gmail.com, juntament amb el nom i població si és el primer cop que participeu.
Si encerteu aconseguireu més punts per al sorteig del premi del mes: un lot de llibres i música cedits pels autors.
.
El termini per a participar a qualsevol dels jocs literaris d'aquest mes acabarà el 5 de juliol.