02 de juny 2011

Paratges d'encís



"A causa de la seva orientació, a la tarda el sol desapareix aviat de l'ermita de sant Joan del Codolar i, a sol post, les ombres de la nit començaran a amagar bon apart de la bellesa del Montsant. Tant hi fa, a punta de dia una altra vegada la llum il·luminarà aquests bells paratges que se'ns ofereixen de ple. És un territori generós que només cal gaudir, ja que el Montsant satisfà amb escreix tots aquells que li dediquen una mica d'atenció i un mínim d'esforç."
.

"El camí que ens porta fins a Cornudella és bo i distret, ja que ens permet veure empinades parets del Montsant, a la dreta, que van a la recerca de la llera del riu; el poble de Siurana que aguaita des d'un balcó natural, el pantà i Cornudella al davant i, a l'esquerra, al capdavall, l'ermita de Sant Joan del Codolar. Aquest antic camí de bast també és el que utilitzen els joves de Cornudella per accedir al Montsant la nit de Sant Joan, quan després de la tradicional remullada de mitjanit van a la muntanya amb l'ànim de veure sortir el sol."

.

Aquests dos fragments pertanyen al llibre Paratges d'encís i gent de bona mena, de Josep Gironès, i em porta records del meu poble, de Cornudella, i de la meva joventut. La tradició "d'anar a mullar" la nit de Sant Joan ja s'ha perdut, però encara surt el sol.


1 comentari:

Maurici ha dit...

La comarca del Priorat és tan bonica com desconeguda per molta gent. El massís del Montsant, les runes d'Scala Dei, poblets com La Morera i Les Vilelles, i potser Siurana com a lloc més destacat, tota la comarca és digna de visitar amb calma, sense presses, i, sobretot, gaudint dels millors vins del món.

Salut i visca El Priorat!