31 de maig 2024

A l'atac contra els acrònims

 

En algun moment de la història recent, la Humanitat ha perdut el control dels acrònims. O m’ho sembla a mi, o han crescut en quantitat, a la vegada que disminueixen en qualitat.

Recordo els primers acrònims que vaig saber, alguns objecte d’acudits molt populars. Eren acrònims creats per formar paraules fàcils de recordar, amb les seves vocals i tot.

Ara n’apareixen per tot arreu, i la gent els utilitza de forma gairebé obsessiva. A la feina, per exemple, és fàcil rebre un correu on la directora de l’IMCTHN, ens demana que el fuster es passi pel CPTO per a reparar una persiana, o que el president de la ATRPT demani cadires per a un acte organitzat al CARTR. Els exemples citats són fruit de la meva perversa invenció, però no s’allunyen de la realitat.

Tot plegat em porta a un parell de reflexions. Per un costat, és símptoma de l’excessiva pressa amb què vivim, on cal guanyar temps citant un departament o un edifici només per les seves sigles. D’altra banda, demostra com vivim sovint en una mena de bombolla, on tot el que ens envolta ens sembla normal, ajustat a les nostres necessitats o gustos, i que la resta del món no pot fer altra cosa que entendre a la primera els nostres tecnicismes, acrònims i manies, sense adonar-nos que els altres viuen dins la seva pròpia i, potser allunyada, bombolla.

Davant d’aquest allau d’acrònims, he decidit abandonar la meva postura defensiva i passar a l’atac, inventar-me’n uns quants que només jo, o algun còmplice a la feina, sabran el seu autèntic significat.

29 de maig 2024

 De vegades la literatura és tan sols encendre una metxa.

28 de maig 2024

A Tràfic d'abstraccions, amb Núria Calvo

  Aquesta temporada de nou he col·laborat amb els meus nanocontes al programa Tràfic d'abstraccions, de Ràdio Tarragona, conduït per Núria Calvo, però el passat 10 de maig vam mantenir una llarga conversa al voltant de diversos temes, especialment del llibre on col·laboro amb Amat Pellejà, La nova Rússia de Sergei Eisenstein.

La Núria vol amenitzar la conversa amb música, i jo li proposo escoltar  Encara estàs amb mi, d'Albino Tena, Els amants, d'Obscens, i Gegant de ferro, de Josep M. Bonet.

Podeu escoltar el programa en aquest enllaç,en aquest enllaç, a partir del minut 5.14.

21 de maig 2024

L'univers ens espia?

 

Sovint comprovem a les xarxes socials que ens arriben notícies o anuncis relacionats amb algun comentari, interès o consulta que hem fet a internet, o fins i tot de paraula. De seguida sospitem que ens “espien”, o acusem d’aquest fet als misteriosos algoritmes –concepte tècnic que fem servir sense saber ben bé què vol dir. Alguna cosa deu haver de tot això, però aquest fenòmen ja l’hem comprovat al llarg de tota la nostra analògica vida. O no us ha passat mai que trobàveu per tot arreu cotxes d’autoescola quan us treieu el carnet de conduir? O gent amb la cama escaiolada quan teníeu la vostra trencada? Potser l’univers ha estat sempre espiant-nos o, simplement, atent als nostres anhels i desitjos.

Marta Sans visita Tens un racó dalt del món



Marta Sans visita Tens un racó dalt del món de Canal 21 Ebre per a parlar-nos del seu primer llibre, la novel·la Isòsceles (Onada Edicions,  2024), amb què va guanyar el premi Terra de Fang de Deltebre.

En podeu escoltar un fragment en aquest enllaç

Gustau Moreno recomana la novel·la gràfica Elia, de Fermín Solis.

I més coses com el nanoconte final. 

El programa es podrà veure en directe el 21 de maig a les 22 hores, i  posteriorment a Youtube en aquesta llista.

I ara també a 21Ràdio.cat 

19 de maig 2024

Al Diari de Tarragona



 Avui al Diari de Tarragona parlen del llibre La nova Rússia de Sergei Eisenstein, on poso versos a les il·lustracions d'Amat Pellejà.

14 de maig 2024

dansa de carrer?

 

Un noi i una noia caminen de forma ràpida per la vorera en la mateixa direcció, però en sentit contrari -recordo la Física de BUP, quan donàvem les parts del vector, i la diferència entre direcció i sentit.

La seva mirada els connecta –la meva és una intrusa- i quan falten tot just un parell de metres per a trobar-se, i, dedueixo, per tal de perdre el mínim temps possible, ella estira el cos allargant un braç cap a ell, mentre aixeca la cama contrària per mantenir l’equilibri, i ell fa el mateix, simètricament.

Llàstima de no tenir una càmera a mans, perquè formen una figura pròpia d’un ballet clàssic, però el seu objectiu crec és més burocràtic. Quan entren en contacte les mans, ell li dona un petit objecte, potser un paper, o un foto, imagino, perquè ella se’n torna corrents cap a les oficines de la Policia Nacional on tramiten DNIs, passaports, i gestions de coreografia menys artística.

09 de maig 2024

homenet verd/ homenet roig

 

Semàfor de l’avinguda Generalitat, la principal via de Tortosa. A uns quinze metres veig que el compte enrere del semàfor verd de vianants està a catorze, tretze.... Tinc temps de passar si accelero el pas, normalment ho hauria fet, però decideixo caminar més lent encara, comprovant com el compte s’aproxima a zero sense esverar-me gens. M’aturo al límit de la vorera, com si fos el límit de quelcom més transcendental, i arracono la pressa, perquè no faig tard enlloc, perquè no soc amo de gaires coses, però sí d’aquests pocs segons en què l’homenet de roig no em desafia, sinó que m’acompanya.

08 de maig 2024

Trobada mensuals dels diLLUMs d'arts al Forn

 






Dilluns 6 de maig de 2024,  nova trobada mensual dels diLLUMs d'arts al Forn, al Forn de la Canonja de Tortosa. Com sempre, amb gent nova que s'afegeix a aquesta mena de família on el nexe aparent és la cultura, de forma distesa, amena, un xic anárquica, oberta, lúdica, col·laborativa..., però on allò veritable i profund que ens acaba unint és l'estima.

Una d'aquelles coses de les que un se sent feliç d'haver fet créixer.

Comencem la trobada amb la proposta musical de Sisco Lahosa, aquest mes dedicat a la cantant ebrenca Sara Blanch Freixes, amb la interpretació “Qui la voce sua soave” de Bellini. També ens recorda l’article que va proposar per a reflexionar, “La transformació digital” de Daniel Innenarity, i convida a fer-se soci de l’Ateneu de la Vegueria de l’Ebre.

Jesús Tibau llegeix un fragment del llibre Lo diable és al telèfon, presentat a la tarda a la Biblioteca de Tortosa, i Fede Cortés, el seu autor, en parla breument.

Ricardo Gascón informa de les properes activitats al Casal Tortosí; la més inmediata, el dia 10 de maig, una actuació de David Espinós.

Agustí Forner ens parla de la participación de diversos pintors al festival de música Toca’m.

Mario Pons agraeix l’èxit de públic de la projecció de la seva pel·lícula L’Espill al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, i canta un fragment de la seva cançó Mare Nostrum.

Uri Cateura ens explica el certamen Efimurs que tindrà lloc a L’Ametlla de Mar, en què es pintaran diversos murals a la vila.

Pep Mola i Paul Martín ens mostren la seva col·laboració amb un mini recital dels poemes de Paul acompanyats del baix de Pep.

I tot acompanyat amb el menjar i el beure que de forma pacient ens ofereixen al Forn de la Canonja, i del cremat de l’Agustí.

07 de maig 2024

Rosa Queral a Tens un racó dalt del món



Rosa Queral Casanova visita Tens un racó dalt del món de Canal 21 Ebre per a parlar-nos del seu primer poemari Amb l'eix trencat el sud em crida (Linx Edicions,  2023). 

Amb l'excusa de la "invasió" turística que es va viure al delta durant la pandèmia, l'autor parlar de temes tan diversos com l'alzheimer, la immigració, l'homosexualitat..., però, sobretot, de relacions humanes a la família, i tot amb un to irònic. 

En podeu escoltar un fragment en aquest enllaç

Gustau Moreno recomana la novel·la gràfica Contrition, de Carlos Portela i Keko.

I més coses com el nanoconte final. 

El programa es podrà veure en directe el 7 de maig a les 22 hores, i  posteriorment a Youtube en aquesta llista.

I ara també a 21Ràdio.cat 

06 de maig 2024

Lo diable és al telèfon, de Fede Cortés


 

Avui participaré a la presentació del llibre Lo diable és al telèfon, de Fede Cortés, a la Biblioteca de Tortosa, juntament amb Ricardo Gascón.

Es tracta de dos nous casos dels investigadors Johnson & Johnson, de Falset, i que us convido a fer un tast.


05 de maig 2024

La poteta del drac

 


Ens canviem de casa, i anem a un pis més lluminós i de millors vistes al riu i el Port, però més menut, tot i que prou gran per a les nostres necessitats. Gran part dels objectes que s’acumulaven a les nombroses habitacions i armaris no poden vindre amb nosaltres.

Damunt d’una de les prestatgeries fa anys que hi reposa una manualitat que vam fer a mitges amb mon fill, als inicis de Primària, en motiu de Sant Jordi. Es tracta d’un drac muntat, en gran part, amb tetrabreaks de llet embolicats amb paper d’embalar, i cartrons retallats. Cada cop que l’hem baixat per a treure-li la pols hem comprovat que envellia malament i que l’hauríem de llençar, però sempre ajornàvem la decisió, en record d’aquells anys que no tornaran.

Ara li ha arribat l’hora. El desmunto amb pressa, abans que me’n penedeixi, i deixo a l’escala tots els cartrons. Quan torno del contenidor blau, m’adono que en un esglaó hi ha quedat retallada una de les potetes del drac, persistent.

En un dels primers viatges de fato que faig al nou pis, la deso en un calaix. La poteta servirà per a recordar el drac sencer, els moments en què el muntàvem.

Qui sap, potser per art de la màgia, o de la biologia, es reconstrueix el rèptil mitològic sencer.

04 de maig 2024

Un sí sense espai per al dubte

 

Dies i setmanes de feina inacabable de trasllat de domicili. Mentre acabo de travessar el pas de vianants de davant del nou pis, escolto el clàxon d’una furgoneta que s’ha aturat. “Mira el llibre que m’estic llegint”, crida el conductor. És un noi, ja adult, veí fa dècades de casa nostra, que va vindre a classes de repàs quan era petit, i a qui tinc estima. M’ensenya El cafè de la granota, de Jesús Moncada. El llibre esdevé excusa d’una breu conversa per a mantenir-nos al dia mínimament. Li explico que m’estic canviant de casa, i li pregunto com li va la vida, si està content -es dedica al món de les arts escèniques, sempre li havia agradat- i la forma amb què em contesta que sí, de forma ràpida, concisa i amb llum a la mirada, no deixa espai per al dubte.

Petites complicitats i guerxades de la vida d’una ciutat petita, amb el gran Moncada pel mig.