25 de juliol 2025

Caminar sol

 

Tarda de juliol, hora de treure la gosseta. Vaig pel carrer, badant per a variar, passejant la mirada per tot allò que m’envolta sense buscar res de concret. A uns cinquanta metres veig mon fill. Camina sol, amb pas decidit. Per la seva trajectòria dedueixo que torna a casa. Deu vindre de fer un cafè amb un amic, una de les seves principals distraccions aquest estiu post ESO. Me’ls imagino tots dos a la terrassa d’un bar, parlant de les seves coses, sentint-se joves homes que miren el futur –sovint és un futur proper, de plans de cap de setmana, però també més enllà.

Si el crido, em sentiria fàcilment, i acabaríem de fer el camí de tornada junts, però em recreo observant el seu pas: em crea una sensació estranya, una barreja d’il·lusió i goig pel que vindrà, i d’enyorança del que atresoro al record.

Ja fa anys que va sol per Tortosa, però no tants que el portava de la mà i parlàvem d’història, d’economia, de política, de futbol... de la vida.

La gosseta decideix que s’atura a fer les seves coses. En pocs minuts ens trobarem a casa, aquest vespre de juliol.

La mundana comèdia, de Pasqual Mas


 La mundana comèdia (El Toll, 2022) és el segon llibre que llegeixo de Pasqual Mas. El primer fou un poemari, i en aquesta novel·la he xalat de valent. Pasqual desplega tot un repertori d'una una forma d'entendre i de mirar la vida molt valenciana, si em permeteu el clixé, que recorda altres autors, cineastes... artistes en general, del país Valencià. 

A través del protagonista, un periodista que es guanya la vida com pot jugant a dos bandes, fent filigranes amb les obligacions de la feina i els seus ideals, que en té, fa un repàs àcid, sarcàstic, irònic... divertit sempre, a tota la societat general, no es deixa ningú, i tot personatge secundari que li passa per davant rep d'una manera o altra, però molt especialment el periodisme i la política. I el món empresarial. I la construcció...  (és que no para). Una gimnàstica literària intel·ligent i amena on ens hi podem veure reflectits.

Us deixo uns pocs fragments i una lectura:


Sovint els periodistes som com els soldats, persones honorables que serveixen una empresa indigna.

 Al treball érem esclaus d’un llenguatge escaldat amb sublimat, una mena de cossi de paraules desinfectades que significaven exactament el que volien significar i res d’afegit.

 Mane qui mane, al costats dels diners, que l’ombra és més fresca.

  No sé com serà el bloqueig que afecta els escriptors; el dels periodistes, ho puc ben assegurar, se’t cura a hòsties.


24 de juliol 2025

les campanes

 Per la vora del riu, veig un home gran que porta de la mà un xiquet; iaio i net, suposo. Escolto que el vell diu: “Ara hi ha altaveus, i altres mitjans de comunicació; però abans les campanes tocaven per a això”. Aquella forma tan humana i tradicional de traslladar a la nova generació les restes de mons que han desaparegut, a través de la paraula oral i l’estima. Potser el xiquet ho recordi sempre, o només a mitges, i només es quedi amb el record que el iaio li explicava coses, la sensació d’una mà dins de l’altra, el to de veu, que no és poca cosa.

Aquestes converses que agafo al vol sempre són casuals, mai buscades, mai interfereixo, és una mena de norma que tinc, però en aquest cas confesso que he fet una lleugera trampa, ja que en veure de lluny aquesta parella, que m’ha atret de seguida, he modificat una mica la meva trajectòria per poder passar al seu costat, i escoltar la mena de regal que estava segur de rebre. 

19 de juliol 2025

La grande bellezza (2013)

 


Hi ha pel·lícules bones, dolentes, entretingudes, emocionants, emotives, divertides, misteriores... I hi ha pel·lícules que són un allau d’imatges, que s’interroguen sobre l’ànima humana i et fan partícip de les preguntes, pel·lícules que cada vegada que les veus, hipnotitzat, t’agraden més i més, i hi descobreixes matisos nous. Obres com La grande bellezza (2013) de Sorrentino, que et porten del bracet per un món antic i nou alhora, que et parlen de carn i de l’esperit, dels grans projectes vitals (sovint inabastats o  inabastables) i de les petites coses, d’il·lusions i desil·lusions, i tot ambientat en una gran bellesa, una barreja que poca gent com els italians saben cuinar, apassionats, humans, terrenals i divins.

Potser és una pel·lícula que cal mirar a partir de certa edat, amb un bagatge al darrere, o damunt, d’ideals partits, de derrotes i records emotius. Comença amb la celebració del 65è aniversari del protagonista, i jo, que m’acosto a aquesta xifra, puc intuir, i fins i tot compartir, algunes de les seves sensacions i reflexions. A més, és escriptor, d’una sola novel·la publicada a la seva joventut, i després periodista d’èxit, amo i senyor de la nit romana, i ara ja cansat de la frivolitat, de la buidor de tot plegat, o començant a assumir-la, a acceptar-la amb certa resignació.

La pel·lícula em recorda, amb molts matisos, a 8 ½, però lluny del blanc i negre de l’obra mestra de Fellini -de genis italians va la cosa- La grande bellezza és un torrent de color, i un homenatge a la ciutat eterna.

Hi ha pel·lícules que esdevenen clàssics amb una rotunditat que aclapara.

 Us deixo uns detalls del guió:

 
A la meva edat, una dona bella no és suficient.
---
-La família és una cosa bonica.
-Cert, però jo no estic feta per a coses boniques.
--
-Què et passa?
-Em sento vell.
-Jove no ets.
--
-Ets un misògin.
-Tinc més ambició; sóc misàntrop.
--
-Coneixes molta gent!
-Conec a tothom.
-Això deu ser font de felicitat.
-Més aviat d’infelicitat.
-T'han decebut?
-Jo he decebut.
---
Són magnífiques les congues que fem a les nostres festes; les millors de tota Roma. Són bones perquè no van enlloc.
---
- Estefania, tu i jo hem fet mai l'amor?
-No.
-Això és una gran injustícia. Sort que encara tenim alguna cosa bonica per fer.
---
-Per què em dius Jeppino? Des de que era petit que ningú em deia així.
-Perquè un amic té el deure de fer-te sentir com un xiquet alguna vegada.
---
(El protagonista s’adreça a un cardenal durant un banquet)
-Fa uns dies, en una boda, vaig tenir la necessitat de fer-li preguntes sobre la fe, sobre la profunditat de l’esperitualitat, però vostè es va distreure.
-Doncs faci-les ara.
-No, ja no tindria sentit; seria una desil·lusió per a mi descobrir que vostè, en realitat, no té cap resposta.
-- 
El descobriment més gran que vaig fer pocs dies després de complir 65 anys és que no podia perdre el temps fent coses que no vull fer.

02 de juliol 2025

Sota la pell hi ha canr encara, a l'UN-I-VERS de Benifallet



Aquest dissabte 5 de juliol al matí, estaré a la tercera edició del certamen UNI-I-VERS de Benifallet presentant Sota la pell hi ha carn encara (Linx Edicions 2024 )

24 de juny 2025

No oblidant El mas de la Franqueta, de Vicent Pellicer

 Hi ha llibres que deixen testimoni d'una manera de viure, que intueixes que són especials per al seu autor, i si a més l'autor és un bon amic, val la pena no deixar que s'oblidin. El mas de la Franqueta, de Vincent Pellicer (Cossetània Edicions, 2012)

14 de juny 2025

Ser una baula

 

Durant l'any participo a moltes activitats al voltant de la literatura, on coincideixo amb el mateix grup de gent, a qui anomeno la meva família de lletres. És agradable, però sovint em queda el regust que no acabem d'arribar a més gent, que tot es queda en un cercle petit, tancat, que creix massa a poc a poc. Però de tant en tant acudeix un noi o una noia jove, i reviu l'esperança, i m'entendreix la seva timidesa, i busco l'equilibri entre deixar-li cert espai que sé que necessita i en demostrar-li la importància que té per a mi. No vull traslladar-li pressió, ha de créixer al seu ritme i al seu gust, però em poso al seu servei, li dic que em pot buscar si necessita alguna cosa, si té dubtes, com si el fes servir per a ajudar el noi que vaig ser, potser li regalo un llibre. Aboco ampolles amb missatges al mar de la joventut, i espero respostes passejant per la platja. Em donen les gràcies, inexperts i sorpresos, i no saben que són ells el regal.

13 de juny 2025

20 sense amb Jesús Moncada

 Fa 20 anys que Jesús Moncada, però no l'he deixat de tenir prop, dels d'aquells anys 80 quan vaig comprar, encuriosit, Camí de Sirga. Els seus llibres són port on em refugio sovint, de vegades només una estona.

Fa molts anys, 14, em va agafar al dèria de gravar en vídeo lectures dels meus llibres, i el primer que vaig escollir que no era meu, va ser precisament Camí de sirga. Aquell vídeo es veu maldestre, excessivament casolà, i penso que la meva tècnica ha millorat una mica, però me'l miro amb tendresa. Després en vindrien d'altres, periòdicament, com una necessitat, i els podeu veure en aquest enllaç, que de ben segur augmentarà.

11 de juny 2025

El crostó de pa irresistible

 

A pocs metres del mercat de Tortosa, una parella gran, d’uns setanta-cinc anys, ve en la meva direcció. Ell porta una bossa típica de paper, de forn, d’on sobresurt una barra de mig o de quart. La punta de la barra està trencada barroerament, de forma precipitada amb la mà, amb aquell desig irresistible que ens desperta l’olor de pa recent cuit. Tots dos frueixen de rosegar-ne un crostó. No sé si viuen lluny o prop del mercat, ni si aquesta barra que potser han comprat per dinar arribarà gaire sencera. Aposto que a sopar no arriba. Demà a primera hora caldrà repetir el desig; potser per això només en compren una.

10 de juny 2025

L'espectacle de la vida, a Rodamots



Apareix una nova frase meva a les platafomes Minimalia i Rodamots. Aquest cop és un fragment del llibre que potser més m'estimo (en gran part perquè mon fill és qui més hi apareix, des de la mateixa portada): L'espectacle de la vida, coeditat per Ganzell Edicions i Editorial Petròpolis

09 de juny 2025

A voltes, un planeta, a Serra d'Or




 

A la secció Tria personal de la revista Serra d'Or del mes de juny, Xulio Ricardo Trigo parla del meu llibre A voltes, un planeta (Cossetània Edicions)

08 de juny 2025

Llegint Jesús Moncada, a Amposta i Tortosa













En motiu del 20è aniversari de la mort de Jesús Moncada, i la reedició del seu llibre Camí de sirga, Club editor organitza una rastellera de "sirgades", diuen, arreu de Catalunya, on anima llegir l'admirat autor de Mequinensa.

Dins d'aquest projecte, es posen en contacte amb diLLUMs d'Arts al forn per a organitzar lectures el 7 de juny al costat de la llibreria La Romàntica d'Amposta, i el 8 de juny al Forn de la Canonja amb col·laboració també de col·laboren Òmnium Cultural i el Campus Extens de la  URV. 

És un tipus d'acte que als diLLUMs ens sembla especialment llèpol. Homenatgem un dels nostres grans autors, tenim excusa per a trobar-nos una bona colla de gent que de seguida s'afegeixen a participar quan llancem la proposta, en aquest cas llegir un fragment de Jesús Moncada a escollir, fem noves amistats, llegim , riem, xalem. Jo coordino les lectures i l'única condició que poso és la brevetat, deixant que resti temps per a improvisar un temps de micro obert.

Us deixem la llista de tothom que ha llegit, després de les paraules de presentació de Maria Bohigas de Club Editor i Ricardo Gascón dels diLLUMs: Cinta Sabaté, Manel Ollé, Sisco Lahosa, Jesús M. Tibau, Rafael Haro, Marisé Ruiz, Ana maria Franco,  Lluís Montull, Tomàs Camacho, Albert Fabà, Isabel Quadrat, Pietat Guasch, Imma Piñas, Ramona Caballé, Ferranda Travieso, Marc Montjové, Andreu Subirats, Sílvia Mayans, Ernest Redó, Gustau Moreno, Dolors Roo i Carlos Balagué.

A banda de xalar rellegint Moncada, ens consta que hem guanyat algun lector. 

Us deixem un enllaça l'àlbum de fotos






03 de juny 2025

ACABEU LA FRASE


Un pany i tres claus; el percentatge d'encertar a la primera té un nombre infinit de decimals, però no és això el que l'amoïna, sinó..

Finals proposats a Facebook i a Twitter

02 de juny 2025

I això, qui t’ho ha fet?

 

Sovint m’he trobat amb professionals de diversos oficis d’una important vessant manual i pràctica, com ara paletes, pintors, electricistes, lampistes, mecànics..., que davant la tasca realitzada per un altre professional del mateix gremi, demostren una mirada altiva, crítica i aspra, al mateix temps que deixen anar amb menyspreu una típica frase, mentre fan que no amb el cap en un moviment amb dosis de supèrbia i de clemència incerta: I això, qui t’ho ha fet?

Jo, que em declaro especialment inútil en aquests camps, m’abstinc de cap valoració, i molt menys de judici.

Em pregunto si, en general, els escriptors manifestem, encara que sigui en prudent silenci, aquesta actitud davant l’obra de companys de lletres: Qui t’ho ha escrit això? Potser no té sentit, perquè el nostre nom figura a la portada de les nostres obres, per a bé o per a mal, llevat de comptats anònims.

Què en penseu? En coneixeu algun?

01 de juny 2025

De pel·lícula: Breezy


Breezy (1973) és el nom original de la tercera obra de Clint Eastwood com a director, traduïda al castellà (aquesta infame mania!) com a Primavera en otoño.

Del bon guió, en selecciono uns pocs detalls per a la secció De pel·lícula:

-Déu ha mort.

-No sabia que estigués malalt.

.. 

No sé què és la solitud; i si mai ho he sabut, ja no me'n recordo.

...

No existeix la maduresa; és cansament.


31 de maig 2025

coses que abans no passaven

 

Dues coses que abans no passaven: gent que t’envia un whatsapp per preguntar si et pot trucar, i gent que et truca perquè miris el Whatsapp.

30 de maig 2025

Jo!

 

Sovint tenim problemes a l'hora de definir i recordar contrasenyes quan entrem a webs on estem inscrits. Era de veure si, tradicionalment, quan ens pregunten qui som en trucar a un porter automàtic, responem: Jo!

28 de maig 2025

9 de cada 10 còdols

 

9 de cada 10 còdols entenen que el camí et canvia. Fer-te llis i rodó facilita que avancis.

24 de maig 2025

EL TEMPS D'UNA CERVESA

 

Al carrer, mentre passejo la gosseta, passen pel nostre costat dues noies, d’uns trenta anys. Escolto que una explica a l’altra: “I li vaig dir, pujo, fem una cervesa i baixo”. Imagino que es refereix a una tercera amiga que tenen en comú, i que consideren que necessita alguna mena de suport moral o emocional, per petit que sigui, tot i que això de la petitesa sempre és relatiu.

El temps no sols es mesura en quantitat, sinó en qualitat. En aquest cas, la referència a la cervesa marca una durada més o menys concreta, que tots sabem que es pot estirar indefinidament, però allò que importa d’aquesta mesura de temps és la intensitat, la distància breu, l’aroma, l’escuma de les relacions socials, la distensió que faciliten uns pocs graus etílics.

Hi ha matisos entre proposar un cafè i una cervesa: tots dos plaents, el primer convida a reflexionar, a la conversa sense urgències; la segona pot ser un recurs per a acompanyar l’alegria i el dolor. L’important és fer saber que algú comparteix la nostra taula, i un temps potser petit, però estimat.

21 de maig 2025

17 de maig 2025

A voltes, un planeta, a la 22a Fira del Llibre Ebrenc


 Un any més, faré cap a la cita anual amb la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre, que arriba a la 22a edició.

Aquest cop estaré present a la ronda de presentacions de divendres 23 de maig, a les 6 de la tarda, amb A voltes, un planeta, (Cossetània Edicions, 2025).

En aquest enllaç, el programa

16 de maig 2025

Amb el 10 de Ronaldinho

 


En una sala d’espera hospitalària, l’endemà que el Barça ha guanyat la Lliga, un xiquet porta la camiseta blaugrana amb el 10 de Ronaldinho. Imagino que devia ser de son pare, que l’acompanya; passions que es transmeten, roba que recicla el seu ús, adonar-se que els pares van ser nens de la nostra talla, que tots som una mica nens encara.

A banda del seu talent, el brasiler és recordat per l’alegria que va portar a l’equip, pel seu somriure encomandís. Pare i fill recullen les coses per a marxar cap a casa. Riuen també. El partit continua.


15 de maig 2025

a cegues, a les palpentes com a molt

 

Pare amb una filla menuda al carrer; per l’hora, deuen tornar de l’escola. La xiqueta és prou petita per a dur-la pujada al coll a cavall, en una postura modestament acrobàtica i tradicional que, per cert, jo gairebé mai no he practicat. Ni quan interpretava el paper de fill, petit i poruc, amb por de caure, ni amb el càrrec de pare tampoc, maldestre i amb dolor a l’espatlla, amb por que mon fill caigués.

La xiqueta li tapa els ulls amb les mans, i fa com que el guia; el pare fa com que avança insegur i es deixa guiar, a cegues, confiat; però jo vinc de cara i li veig parcialment els ulls on endevino una espurna d’il·lusió i felicitat. No sé fins a quin punt l’engany d’aquest joc és mutu; la importància de l’escena no rau en les normes. Riuen alhora, això sí.

Metres enllà pugen al cotxe; ella a la cadireta del darrera, ben lligada, i ell al volant conduint, a seguir el camí incert de la vida, a cegues, a les palpentes com a molt, amb l’amor de guia.

14 de maig 2025

Presentació de llibres a la Biblioteca d'Ulldecona


Aquest divendres 16 de maig, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca d'Ulldecona, parlaré dels meus dos llibres Sota la pell hi ha carn encara (Linx Edicions, 2024) A voltes, un planeta, (Coosetània Edicions, 2025).

Poesia i relats sobre països que invento. En tots dos casos, llibres que han fluït amb diferents estratègies o motivacions; sigui com sigui, jocs emotius.

viure com es pot

 

Tenir algun ingredient, però cap recepta; improvisar la vida.

 

Patir avaries disperses, i tenir una caixa d'eines que no sabem com funciona; viure sense gaire traça.

Saber com es desplega un mapa i perdre el nord; viure a les palpentes.

Veure la llum del far, i ser maldestre amb els rems; viure a la deriva lluny del port.

13 de maig 2025

Ciudad de perdición

 

Dos fragments de l’article “Ciudad de perdición: todos los soles son amargos”, de David Obarrio, on reflexiona a partir de pel·lícules com Blade runner, El crack, o Taxi driver. Del número 42 de la revista Jot down, març de 2023.

La imposición microscópica de un poder dispuesto a modo de red, en la que el tedio, como forma resignada de la moral, la pasividad programada y un bienestar capaz de suprimir todo deseo que se propagara más allá de los bienes terrenales se convertían en razones de Estado.

El alma de la ciudad es el modo en el que sus habitantes subsisten resignando sus sueños sublimes en pos de alcanzar el goce de minucias diarias.

12 de maig 2025

trajectòries amb ritme i energia diferent

 

Molta gent utilitza el passeig de Ribera de Tortosa per fer exercici, i passen en bicicleta, corrent o simplement a peu, en grups o acompanyats només d’auriculars o de pensaments. Una dona d’uns cinquanta anys –més de mig segle amb tota seguretat- camina cap a mi amb xandall gens cridaner i una visible coixesa que dedueixo irreversible. Una parella jove que ve al seu darrere es posa a la seva alçada. Es coneixen suficient per a intercanviar unes poques paraules, uns tímids somriures; però no prou per romandre al seu costat gaires passes. De seguida s’allunyen i es perden vorera enllà; trajectòries amb ritme i energia diferent, amb asimètric destí.

11 de maig 2025

10 reculls de relats



Aquí els meus 10 reculls de relats curts, des d'aquell primer Tens un racó dalt del món, publicat el 2001, fins A voltes, un planeta, aquest 2025. Enmig, novel·les, poesia, dietaris... però sempre dic que la narrativa breu és la meva joguina preferida.

Editorial Montflorit fou qui primer va confiar en mi, en segon lloc, Editorial Empúries va publicar el premiat Postres de músic, però després ha estat Cossetània qui més ha confiat en els meus relats, i també Onada Edicions.
I n'hi ha més al calaix, aviso.

La novel·la sobre la Serena de Pàndols que no he sabut titular, de Juan Carlos Borrego

10 de maig 2025

"Fumata bianca" al País Valencià: conversa sobre relats cruts

 











8 de maig de 2025. Escolto la ràdio a l'AP7. Transmeten en directe des del Vaticà. Pregunten a una monja benedictina què en pensa. Respon que l'important és que estan escollint el successor de Pere, el pastor que guiarà l'Església. Tot just davant meu, tinc un camió de “Transportes Pastor”. Casualitat? Potser algú, o alguna cosa, m'està enviant un missatge. No sé on va. El segueixo, com a bona ovella? O faig la meva, l'avanço, i segueixo fins a Castelló? Trio la segona opció. M'esperen a la llibreria Babel per a parlar de narrativa curta, no d'històries llargues. Es tracta d’un acte organitzat per l’AELC, coordinat per Manuel Alonso i Català, i m’acompanyarà Pasqual Mas i Usó.

Arribo amb molt de temps. Aparco en bateria davant d’una finestra de la planta baixa des d’on veig -i sobretot escolto- una dona que discuteix a crits per telèfon amb un gilipollas, segons l’anomena ella visiblement enfadada. No sé si els dos fenòmens tenen relació, però immediatament comença a tronar i cau un ruixat, com a banda sonora perfecta de la discussió.

Renuncio a la idea de passejar pel centre. Busco refugi meteorològic, i un berenar dolç, en una fleca/bar. No sóc l’únic. Una dona gran també hi entra, s’arromanga els baixos dels pantalons mullats, i truca algú que la vingui a buscar. El xàfec agafa potència, esclata un tro, i la dona se senya, automàticament, per un hàbit que va agafar de petita, cercant ajuda a altes esferes, quan la tragèdia que cau del cel i no es gestiona bé del terra ha estat tan propera. Jo confio en la tecnologia per a preveure, mòbil en mà, que la tempesta perdrà força de seguida.  

Odio caminar sota la pluja, ara no tan fera, però el desig de passejar-me pels carrers és més gran. Arreu constato amb tristesa la presència anecdòtica del català que, fins i tot, alguns troben irritant i excessiva.

Ja a la llibreria, em trobo amb el Manuel i Pasqual. Al primer ja el conec de fa anys, i hem coincidit en diverses activitats literàries, i el segon és un nou membre de la meva família de lletres. La conversa és espontània, amb vida pròpia, i va d’uns temes als altres, literaris, familiars, concrets, conjunturals..., apareix l’ anècdota d’un gat negre que es torna roig, que aprofitaré després a la conversa concreta sobre el relat curt; conversa que també esdevé dinàmica i viva, a mig camí entre la cosa preparada i la improvisació, com a mi m’agrada escriure. És inevitable, quan parlem de relats breus, la comparació amb la novel·la, i pren nota mental d’intentar no fer-ho més; són gèneres diferents, i prou; mai es treu el tema quan es parla amb novel·listes.

M’he portat un exemplar dels deu reculls de relats en solitari, i no els podem esmentar tots, però en llegim algun fragment, algun altre de sencer –en el meu cas no té mèrit- i, evidentment, nanocontes, que sempre desperten curiositat.

El temps de què disposem per fer la conversa no és ni curt ni llarg; és el que és. Ens hi estaríem més estona, però la llibreria tanca, i Manuel té un tren que no l’espera –sovint som la gent, que hem d’esperar els trens més del previst.

Encara cauen gotes, la cua del front que ens ha passat avui, que ha dificultat la presència de més públic a l’acte –mig en broma, i mig no, sempre dic que només hi ha dos dies dolents per als actes literaris: els parells i els imparells. “Ara vinc”, escric al grup de whatsapp familiar. Me’n vaig amb la idea que he de tornar, que hem de tornar més al País Valencià, aquest país que m’ha mostrat el seu caràcter excessiu, tempestuós i amigable, proper i singular, ferm i alegre, que no renuncia a l’esperança, a una fumata bianca que té sempre un foc darrere.

09 de maig 2025

A mig camí de la incertesa, a Nitandbooks


 

Comentari sobre A mig camí de la incertesa, a l'instagram de Nitandbooks:

Ja fa temps que Tibau viu a Tortosa i la seva relació amb l’Ebre és sempre present a la seva obra, com també es pot observar a A mig camí de la incertesa, en els passejos de l’Artemi a prop del riu, al conte ‘Eternitat aparent’. El seu idil·li amb la demarcació és recíproc, ja que el 2013 el van guardonar amb el Mèrit de les Lletres Ebrenques.

Però el seu vincle literari sembla no esgotar-se mai: Tibau també dirigeix el club de lectura de la Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa), és l’organitzador de les Jornades literàries de Cornudella de Montsant des de l’any 2008 i, des de 2010, també és guionista i presentador del programa de televisió homònim del seu bloc, que s’emet al Canal 21 de les Terres de l’Ebre.

Els seus contes, escrits amb una ploma àgil i fresca, els han definit  característics «per l’originalitat, la fina ironia i un ús intel·ligent del llenguatge». En el darrer recull, A mig camí de la incertesa ho veiem clarament ja des del títol dels relats. Històries que se centren en les emocions, aquelles que sorgeixen en les accions del dia a dia, sobretot, en aquelles petites coses que finalment són les que construeixen la grandesa de la vida. Com els desitjos incomplets a ‘Més val que no surti’ o fent un resum professional ràpid a ‘De genolls’; observar somrient al gos a ‘Un matí de novembre’ o viure una jornada d’escola des de la visió d’una professora a ‘Rama trencada’; descobrir delicadament que els fills es fan grans a ‘Tempesta’ o un moment a la visita del metge a ‘Un secret subtil’. Contes en els quals, amb la seva agilitat literària i amb una literatura plena de dolçor, molts ens hi podem sentir reflectits.

08 de maig 2025

visió perimetral

 

Els humans devem tenir alguna mena de visió perimetral –no sé si és aquest l’adjectiu correcte- que ens salva, no de ser caçats per un lleó que s’aproxima sigil·lós amb ànim de menjar-nos mentre caminem per la sabana, sinó de fotre’ns de cap contra una farola mentre mirem el mòbil, o contra un altre distret vianant que també hi tingui la vista clavada.

06 de maig 2025

Peter Pan

 

Un dels personatges que més m’agradava de petit era Peter Pan, no sé si pel desig de mantenir-me innocent o per la dificultat o por d’esdevenir madur. Em queia simpàtic, em cridava l’atenció la fèrria voluntat de no créixer, l’envejava potser. Crec que sempre he pecat d’un caràcter infantil, d’una capacitat, o incapacitat, de mantenir actiu el meu esperit de xiquet. Al principi ho vivia amb cert malestar, amb poca autosestima, perquè veia com als meus coetanis els creixien pèls a la cara, i s’interessaven per coses d’adults, per les noies, i els considerava més forts i acabats. Ho he atribuït al fet de ser del desembre, el petit de classe, però dubto que aquesta diferència amb els de la meva generació, sobretot mental, sigui cosa de mesos. No voler créixer és una forma d’evitar responsabilitats -me’n declaro culpable-, i m’agrada anar lliure de càrregues, tant físiques, caminant sense motxilles i amb poc pes a les butxaques, com mentals, delegant la presa de decisions difícils o el comandament de res. Als meus seixanta encara mantinc una actitud juganera, no només en activitats literàries on procuro ser lúdic, sinó fins i tot enmig de la meva burocràtica jornada laboral. Gaudeixo fent riure la gent amb qualsevol ocurrència improvisada, que a altres els podria sembla ridícula o immadura, però m’alegra comprovar que aquest Peter Pan manté intacte un objectiu que tots sabem que és impossible d’assolir, que no d’intentar.

05 de maig 2025

Llibres per pintar

 CONVERSES AGAFADES AL VOL.

Durant el passat Sant Jordi, un grup escolar de Primària passa per la parada d'una llibreria.
-També hi ha llibres per pintar? -pregunta un xiquet a la mestra.
I penso: No ho són tots, per pintar?

03 de maig 2025

Botó d'alarma en cas d'incendi metafísic


 

Ésser o no ésser?

Botó d'alarma en cas d'incendi metafísic?
Algun filòsof a la sala que en tregui conclusions o es faci més preguntes?

02 de maig 2025

homenatge als macarrons

 

Crec que seria de justícia un homenatge col·lectiu als macarrons. Aquest plat bàsic, senzill, de solvència contrastada, i que ens porta a l’èxit, amb quasi seguretat, quan els comensals són els més petits de casa. Es tracta d’un recurs que tenen sempre present pares, iaies, tiets, i mares dels amics dels nostres fills qual els tenen de convidats. Estrella del menú quan van de colònies, o si els vols tenir contents en un restaurant, prescindint de les complicacions d’una carta. Tenir un as que et garanteixi la victòria alimentària –i una taca de tomaca inevitable- no té preu.

30 d’abril 2025

Punt de trobada, a Castelló; conversa sobre narrativa breu


 

Em fa molt de goig l'acte que tindrà lloc el 8 de maig a Castelló, organitzat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).

M'hi ha convidat l'escriptor amic Manuel Alonso i Català, i es tracta d'una conversa sobre narrativa breu amb el també escriptor Pasqual Mas i Usó.

Parlar sobre narrativa breu, l'hàbitat on més còmode em trobo, i en un acte al País Valencià, a la llibreria Babel de Castelló de la Plana

29 d’abril 2025

L’hivern és una circumstància climàtica que no els afecta

 

Una parella de joves enamorats es fan un selfie a la vora del riu. Ella, que du el mòbil a les mans, posa cara de radiant felicitat. Ell, més alt, al darrere, l’abraça per l’esquena. Tot just al moment de fer el clic, ell li fa un petó al cap. L’hivern és una circumstància climàtica que no els afecta.

28 d’abril 2025

A voltes, un planeta, a l'Escola d'Adults de Tortosa









L'endemà de Sant Jordi vaig participar a la Setmana Cultural del Centre de Formació d'Adults de Tortosa, amb la presentació de A voltes, un planeta (Cossetània Edicions).

Vaig mirar de resumir la meva trajectòria, per tal d'explicar com he arribat a inventar-me països amb habitants de costums estranys, sense que sembli que no estic bé. 

He parlat de la dificultat dels inicis, fins que no vaig trobar un camí que he anat perfilant cap a la brevetat, i de la importància que dono al joc com a actitud literària, i a les emocions properes i quotidianes que m'envolten i que he après a observar. 

Sempre és especial fer activitats a centres d'ensenyament, amb matisos en funció de l'edat; quan són petits, exterioritzen més el seu entusiasme, la curiositat i certa fascinació per tenir davant un escriptor; i si són grans, proper d'edat, sintonitzen millor amb les meves emocions i la forma de mirar la vida. En tot cas, sempre, sempre, sempre, és un regal.

27 d’abril 2025

Sota la pell hi ha carn encara, a Alfara de Carles







 

27 d’abril de 2025. Primer acte literari en què participo a Alfara de Carles. Em fa content encetar nous espais, i més encara quan l’activitat és en un poble petit, on acostumen a tractar-te amb especial agraïment, delicadesa i estima.

A la plaça Major, acompanyats de bona gent del poble i del vent, participem diversos autors de Linx Edicions: Elena García Maigí, amb Xalant pel Port, Àngel Martí, amb La sombra de Alamut, Francesc Cabiró, amb Vapor d’alè, i jo mateix amb Sota la pell hi ha carn encara. També es presenta el llibre local L’educació i el somriure dels infants, de Maria Teresa Mas i Adell, a qui es fa homenatge.
L’acte no es fa gens llarg, les intervencions són breus, adients, concretes, i jo, sobretot, llegeixo un conte, un nanoconte, i un parell de poemes del llibre.
Després, alumnes de l’escola llegeixen els poemes que han fet, i els autors convidats llegim les obres presentades al Concurs de poesia Maria Teresa Mas. També ens toca fer d’improvisat jurat, però, per sort, ens posem ràpidament d’acord en elegir el poema guanyador, d’una autora nouvinguda al poble, que visiblement s’emociona.
El vermut final, a peu dret, convida a la tertúlia, aquest últim diumenge d’abril, que allargassa els actes al voltant de Sant Jordi, a un poble petit a la falda de la muntanya, en un acte que tindrà tan poc ressò mediàtic com els seus autors, però tan sincer, proper i emotiu com el que més.