18 d’octubre 2010

A debat un dels grans temes del món dels llibres; sense ànim de polèmica

Sí, amics i amigues, lectores i lectors, avui poso damunt la taula un nou tema transcendetal sobre el món dels llibres. Cas que s'enceti un debat acalorat, demano tolerància i respecte per les opinions alienes que, en tot cas, enriquiran el nostre punt de vista.
Quan llegiu un llibre de tapa dura, què feu de la tapa de paper que l'embolcalla?
Personalment, prefereixo treure aquesta segona pell de paper bàscimanet per dos motius: primer, perquè no s'arrugui; segon, perquè considero més agradable al tacte la porositat de la tapa dura.

34 comentaris:

Alyebard ha dit...

Doncs, jo sóc dels que els hi deixa. Llegeixo molt al tren, als aeroports, i tinc la sensació que el llibre va més protegit.

Brian ha dit...

Jo també el deixo posat, ja saps la "prevenció" és millor que "curar" !
Evidentment el tacte és important i entenc que dona plaer pero si no vols alguna sorpresa, millor portar-ho posat ;)

McAbeu ha dit...

Doncs jo tampoc la trec, em sembla que així es conserva millor el llibre.

Jesús Párraga ha dit...

Fa temps jo llevava la tapa de paper; fins i tot em desfeia d'algunes com ara les dels llibres de Bruguera (eixos que tenien algunes pàgines de còmic) per què em semblava una presentació poc seriosa comparada amb la nuesa de la tapa dura. Ara em penedisc de no haver conservat la sobrecoberta de "Miguel Estrogoff" o "Heidi"... Però el que realment no soporte es eixa faixa que li posen a alguns llibres i que diu "Més de 20.000 exemplars venuts. 'Una obra mestra' segons el crític de The New York Times" i coses així. Segur que em penediré algun dia de llançar-les al fem sense més...

Pere Perellon ha dit...

Jo també, mormalment la trec.

Vicicle ha dit...

Estic en tu, Jesús, el millor és llevar-la. Però… clar, hi és per a protegir la tapa dura i jo tinc la dèria de ser respectuós amb el que els altres fan i la conseqüència tràgica és que llig aquests llibres amb la sobrecoberta lliscant cada dos per tres, tornant-la a endreçar fins que torna a lliscar i etc, etc, etc… Un patiment, vaja.

Clidice ha dit...

òndia! doncs depèn, no t'ho sabria dir el perquè, hi ha vegades que la trec i vegades que no. :D

Anònim ha dit...

DONCS JO SI LA TRC,PERQUE?DONCS NO HO SER....PERO HO FAIG.
JUGANT AMB BCN.

Montse ha dit...

Jo depèn: de vegades la deixo (i així també em serveix de punt de llibre si ve al cas (sóc un desastre, perdo tots els punts de llibre) i de vegades la trec. És visceral: hi ha tapes de paper lletges com un pecat! llavors les trec.

I tampoc no suporto la faixa que diu el nombre d'exemplars venuts. Aquesta va a la paperera només sortir de la llibreria.

Assumpta ha dit...

Jo la deixo posada... prefereixo que si s'ha de fer malbé alguna (per portar el llibre a la bossa, o que caigui o que es pugui embrutar) sigui la tapa de fora que no pas la de dins :-)

santi ha dit...

Doncs mira, jo també sóc de las que no la treu, però no sabria dir-te el per què. El que sí sé és que la meva filla ho fa i...em molesta!

Garbí24 ha dit...

Jo crec que és com posar fundes als seients d'un cotxe, i crec que ja que ho paguem hem de gaudir de la tapa bona, quant l'endraçem ja li tornarem a posar la protecció

Jordi ha dit...

Jo la deixo sempre. Considero que el llibre no s'embrutarà si la hi deixo posada.

calaix ha dit...

Jo la deixo, per deixar més protegit el llibre i per què en algunes ocasions és diferent que les tapes dures... i així tinc totes les versions de les tapes... per què les tapes també diuen del llibre (o jo en tinc aquesta percepció)

Pilar ha dit...

La deixo fins que es fa malbé i m'adono que el llibre té tapes i funda.

Antoni Casals i Pascual ha dit...

Normalment la deixo fins que a còpia de posar i treure el llibre de la lleixa es fa tan malbé que es veu el llom del llibre. I m'uneixo al corifeu dels que blasmen les maleïdes faixes que llencen proclames inversemblants de vendes impossibles... encara que rarament les llenço.

Unknown ha dit...

Sempre deixo la coberta de paper al seu lloc, únicament la retiro quan cau a trossos. En certa ocasió vaig decidir retirar tots els embolcalls dels llibres de tapa dura, però llavors no em vaig posar d'acord, amb mi mateix, que n'havia de fer d'aquelles sobrecobertes, així que les vaig tornar al seu lloc.

Ara intento comprar sempre llibres de tapa tova que no duen sobrecoberta, (raons econòmiques sobre tot) però quan és inevitable la conservo mentre duri.

Carme Rosanas ha dit...

Jo la deixo gairebé sempre i a més a més faig servir al solapà de punt si no en tinc cap a mà.

Jordi Pijoan-López ha dit...

Crec que mai he tret un folro d'aquests. Considero que formen part del llibre i s'han de respectar. Això sí, una curiositat molt tonta sempre em mena a comprovar com és la tapa dura i el llom del llibre per sota.
Del que sí que em desfaig sempre és de les maleïdes i inútils franges "237ena edició" amb el comentari de torn del crític de La Vanguardia. Aquesta merda de franges quan lliges el llibre se't descoloquen i emprenyen més que altra cosa.

Núria Martínez (Bruixeta) ha dit...

la deixo posada per allò de protegí al llibre

Rafel ha dit...

La deixo posada, potser per allò de protegir el llibre. Però a vegades la curiositat pot més i l'aixeco per veure com és la tapa dura.

Anònim ha dit...

Jo al llibre no li trac ni el preu. Així queda per a la posteritat, no solament com a llibre sinó com a objecte digne d'anàlisi antropològic, històric i sociològic. Bé, de fet això era abans. Ara, amb els codis de barres ja no porten preu, pobrets. Hi haurà dia que en portarem nosaltres i tot, de codis d'eixos, i amb el mòbil es podran llegir, i, qui sap si no acabarem lligant i tot amb els codis QR.
Doncs això: que traure la sobrecoberta és un atemptat. Un llibre ha de morir amb los botes posades.
Suposo.

Ignasi Revés ha dit...

La guardo. Ajuda a protegir el llibre.

Pakiba ha dit...

Jo la trec mentras llegeixo el llibre,ja que en molesta molt i sempre la estic possan bé.

Pere ha dit...

Jo l'última vegada que vaig llegir un llibre, tenia setze anys, li vaig forrar les tapes amb paper blau d'estrassa perquè el pogués utilitzar més tard el meu germà petit.
Després ja no he llegit més llibres ... tot el que sé, és perquè m'ho han explicat, ho he llegit al diari o el que he vist a la televisió.
Només he seguit llegint novel.les de Corin Tellado i de Marcial Lafuente Estefania perquè tenien tapes toves i podies guardar-les doblegades a la butxaca de darrere dels pantalons:)

Sense ànim de polèmica, bona tarda Jesús M.

Mireia ha dit...

Igual que Pabika, jo també el trec per llegir-lo perquè em fa nosa i després la torno a posar. les faixetes ja són una altre història, poden acabar a qualsevol banda ( reciclar, dins de qualsevol altre llibre, emboltada de papers...)

El porquet ha dit...

Seeeeemmmmmmpre s'ha de deixar! Dóna personalitat al llibre, el protegeix i, si no en tens, la pots fer servir de punt de llibre.

Jordi Guerola ha dit...

La guarde en el calaix de la tauleta fins que acabe de llegir el llibre, i després si no l´he tirada per equivocació (cosa que ocorre el 50% de les vegades aproximadament) el reincorpore al seu lloc original, fir que al cap d´una anys torne a rellegir el llibre i comença de nou el cercle viciós.

Iblama ha dit...

I tant! Jo també la trec. No serveix per a res més que protegir una tapa que per si sola ja està ben protegida. A mesura que llegeixes s'escorre avall o s'arruga. És més un estorb que res quan manipules el llibre. Ara quan el llibre ja romàs a la llibreria li dóna color.

Puigmalet ha dit...

Jo sóc dels que habitualment la treu i després la torna a posar, per evitar-ne el desgast, que acostumen a ser fràgils.

Però es veu que hi ha clarament dos bàndols.

rosa ha dit...

Jo també el deixo posat. Si el trec, em sembla que perd "alguna cosa", doncs la tapa dura interior no acostuma a tenir gran cosa més a part del títol... De vegades la faig servir de punt de llibre.

Admin ha dit...

Jo depèn del moment. Si em ve bé el deixo i si no el trec.

Carles.

LaMirandolina ha dit...

Sóc partidària de treure-la, sobretot perquè no m'agrada el tacte que té. A més, com que sóc de portar els llibres amunt i avall dins la bossa, és el primer que es fa malbé. Un cop llegit, però, la hi torno a posar, eh?

Josep M. Sansalvador ha dit...

Jo la conservo sempre. Mentre llegeixo el llibre i quan el tinc endreçat a la prestatgeria de la biblioteca. En forma part i hi dóna personalitat. Veure una gran extensió de lloms de llibres de tapa dura, pelada, seria massa seriós. Semblaria la biblioteca del col·legi de notaris. O de procuradors.