22 de juliol 2018

Sobre la 11a Jornada Literària de Cornudella de Montsant



El passat 14 de juliol va tenir lloc la 11a Jornada Literària de Cornudella de Montsant. Onze anys de consolidació d’aquesta iniciativa en què, entre altres coses, compleixo el meu desig de mostrar els meus amics i amigues de lletres al meu poble, i viceversa.
Aquests onze anys de jornades no serien possibles sense la voluntat entusiasta de mantenir-les de l’Ajuntament de Cornudella, personificades en el seu alcalde, Salvador Salvadó.
Ni serien iguals sense tota la gent que hi participa, tant si són treballadors de l’Ajuntament com a voluntaris, gent que hi anem pensant durant tot l’any i amb qui comparteixo idees a través de whataspp, o davant d’una cervesa, com el regidor de Cultura Salvador Olivé, o la indispensable i organitzada bibliotecària i amiga, Pili de la Calle, o l’imaginatiu Joan Carles Jansa, o l’escriptor a qui també ja considerem local, Francesc Valls-Calçada.
I enriqueixen la jornada amb les seves veus tota la gent que es deixa engrescar a llegir fragments de textos, que enguany han estat, al Celler Cooperatiu Maria Elena Morató Pàmies, Gustavo Tibau Tarragó, Mireia Dols Galan, M. Dolors Pàmies Escudé, Manel Pozo Català, Ainoa Campiña Bellés, Carolina Bodro Cardona, Neus Jansa Aragonès, Francesc Valls-Calçada i Joan Carles Jansa Espallargas, i al Casal Jaume I, Josep Amat Torroella, Farners Casas Fontcuberta, Pilar de la Calle Carpintero, Josep Lluís Correa Martínez, Meritxell Cardona López.
Es tracta que ningú sigui indispensable i que sumi tothom que vulgui sumar; és la nostra Jornada literària.
Durant aquests anys he buscat que les jornades tinguin un denominador comú, amb la literatura com a protagonista, bressolada per la música, apostant per la diversitat i la brevetat, tot i que cada any em quedi amb les ganes de convidar molts més autors, fent venir gent d’arreu, del nord o del sud, amb especial protagonisme pel Priorat.
Però també intentem cada any aportar alguna sorpresa. L’acte central de la Jornada, amb les presentacions de llibres i el recital musical, ha anat canviant d’emplaçament, des de La Renaixença inicial, passant per l’Íntim, i ara el fantàstic pati del casal Jaume I, amb unes dimensions ideals per a abraçar l’acte. Però des de fa tres jornades hem incorporat la microruta literària inicial, que enguany té lloc a l’interior del Celler Cooperatiu, edifici modernista de César Martinell, que no és tan sols una obra d’art, sinó també un element viu, un lloc de treball amb caliu, olors i història barrejada.
El Celler ofereix una copa de vi als assistents, i s’inicia la ruta pels estrets passadissos de la bodega, on es llegeixen fragments de Manuel de Pedrolo, l’any del seu centenari, subratllats pel clarinet de Miquel Àngel Marín.
Després, enfilem a peu cap al Casal Jaume I, i em fa goig comprovar la quantitat de gent que ens segueix, molts amb un somriure al rostre, com si es tractés d’un joc. A mig camí, al carrer del Pilar, Rafael Tormo ens havia fet deixar un poal amb l’aigua, l’únic element que necessita. Jo no sabia què en pensava fer, però em prenc també la jornada com un motiu per a deixar-me sorprendre, i confio en la gent que convido, i els dono llibertat. I veritablement ens sorprén a tots amb l’encesa de bengales que apaga de viu en viu, encara en flames, dins l’agua del poal que comença a bullir i treure fum. Som animals juganers i ens encisa el foc.
Després, a les 7 en punt de la tarda i segon l’horari previst (un dels objectius a lhora de programar la Jornada és intentar ajustar-nos el màxim possible al temps previst i que no s’allargui excessivament), comencen les rodes de presentacions, amb una lectura inicial d’un fragment, la breu presentació perparts dels autors i autores (a qui agreixo que s’hagin cenyit al temps que els vaig indicar; són creatius i disciplinats alhora), i una intervenció musical de Miquel Àngel Martín.
Els llibres que pressentem són:
L’olor de la seva pell, d’Alfons Cama
El clan de sa Ràpita, de Montserrat Espallargas
Versos de ocasión, d’Eduardo Margaretto
El bres de les fargues, de Conxita Jiménez
La força de les paraules, de Miracle Sala
.
Cap a la meitat de les presentacions, em permeto una broma, fent veure que l’alcalde no es troba bé, i demano si hi ha algun metge a la sala. El Dr. Eduard Prats, que estava entre el públic, aixeca el dit, el faig vindre, i “casualment” porta el seu llibre El llegat del doctor Elies, del qual en llegeix un fragment, amb l’ànim de sanar el nostre benvolgut alcalde.
Després de cadascuna de les lectures, Rafael Tormo ha agafat el paper del text i l’ha introduït, misteriosament dins del respectiu pot transparent que penja d’una corda, davant de cad autor, i del que en surt... una metxa?
El final és una sorpresa i un esclat. Rafael Torno encén les metxes, i els pots comencen a implosionar de forma espectacular en un esclat de full, de so, i de fum, que segur que es quedarà clavat al record de tots els assistents
Per a acabar, una bona estano de tertúlia, de somriures, de refermar coneixences, i de constuir entre tots un bonic record.
Com a mostra, us convido a llegir els següents enllaços:
Crònica de Miracle Salas
Article de Manel Alonso i Català, en què recorda la seva assistènca a la 3a Jornada
Àlbum de fotos