17 de juliol 2019

Crònica de la 12a Jornada Literària de Cornudella de Montsant















13 de juliol. 2/4 de 5 de la tarda. Fa calor. Tothom inicia la conversa amb aquesta expressió que, de forma excepcional, s’accepta de forma unànime sense tenir en compte ideologies, gustos, o manies. Davant la porta del Celler Cooperatiu ens trobem els organitzadors de la Jornada Literària de Cornudella de Montsant, amb alguns dels autor i autores participants. Només es mouen, de forma lleugera, les fulles empeses per un desvagat vent. Vindrà la gent? comencem a preguntar-nos. I sí, la gent de poble va arribant en compta gotes, vencent la temptació de romandre una estona més a casa. Després de 12 anys hem aconseguit un públic fidel, i aquest és el millor dels termòmetres.
Dins al Celler tot està preparat per a iniciar la Jornada, al matí hem assajat i tot sortirà bé, n’estem segurs.
A l’entrada se serveix un tast de vi gentilesa del Celler Cooperatiu, obra de Cèsar Martinell, que es troba immers en el seu centenari. L’ambient ja comença a ser distès, i obrim portes a la bodega i la frescor balsàmica del seu interior.
Breus parlaments de l’alcalde, Salvador Salvadó i de Jesús M. Tibau.
Els lectors i lectores ja estan situats estratègicament pels passadissos al voltant de les tines i iniciem aquesta petita ruta interior dedicada a Joan Brossa, l’any del seu centenari, escollits gràcies a la col·laboració de la Fundació Brossa. Participen a la lectura i teatralització, Montserrat Figuerola, Josep Bargalló, Carolina Bodro, Mireia Dols, Josep Amat, Manel Pozo, Esther Massó, Gustavo Tibau, Montserrat Domingo, i en un cercle carnavalesc animal, Francesc Valls, Joan Carles Jansa, Salvador Olivé i Jesús M. Tibau.
Els passadissos són estrets i la fila del públic és molt llarga. Molta gent no pot veure de forma directa les intervencions, però tothom pot escoltar com ressonen, i  es deixa amarar per l’ambient que s’hi respira, per les fragàncies de dècades de treball, per l’ànima de la terra que s’hi concentra. 
Per a acabar aquesta primera part de la Jornada, Sergi Quiñonero fa dues actuacions poètiques, una dedicada a Brossa, i una altra de molt impactant basada amb una anècdota del seu pare i amb el vi com a nexe d’una mena de ritual vital.
Emprenem la marxa cap al Casal Jaume I, al pati del qual, com des de fa uns anys, tindran lloc les presentacions de llibres; en aquest cas:
.
Sílvia Mayans, Cendra
Joan Pinyol, Avi et trauré d'aquí
Sergi Quiñonero, Pasar un poema por el ojo de una aguja
Maria Carme Roca, El far
Lurdes Malgrat, El secret de les terres roges
.
En aquest enllaç trobareu més informació sobre el programa i els autors.
.
Cada presentació està composta per la lectura d’un fragment i una brevíssima presentació de l’autor que després ens parla del llibre. Les persones del poble que col·laboren en les lectures són Gemma Lletjós, Neus Jansa, Francesc Valls Calçada i Meritxell Cardona.
Sergi Quiñonero du a terme dos actuacions poètiques més; Llum, i Pare arbre, en col·laboració de Gustavo Tibau, Dolors Pàmies, Josep Maria Dols i Pilar de la Calle.
Després de cada presentació, comptem amb la dolça companyia musical de Pili Cugat i Carlos Lupprian que, entre altres coses, ens presenten temes del seu disc Jocs d’aigua.
El pati del Casal, un cop més, afegeix un toc de màgia que fa que l’acte esdevingui especial, i flueixi com un parèntesi en la vida de tots els que hi participem, que queda fora de la majestuosa porta d’entrada.
Esgotat, gaudeixo de veure com interactua el públic amb els autors, els autors entre ells, de com s’escampen els somriures, de com els qui hem estat immersos en l’organització tenim la sensació d’haver fet  una bona feina.
Per a arrodonir la Jornada, anem al sopar que l’Ajuntament organitza per Sant Cristòfol, on els lligams entre els autors convidats es reforcen encara més.
.
La Jornada Literària de Cornudella de Montsant s’inicià el 2008 amb la intenció de fomentar l’amor pels llibres a Cornudella, i, al mateix temps, donar a conèixer el poble als meus amics i amigues escriptors, i a la inversa, i també de ser un punt de trobada on conflueixin autors del Priorat, de les Terres de l’Ebre, i del Camp de Tarragona, principalment, i també de la resta dels Països Catalans. Em consta que al llarg dels anys ha estat punt d’inici de bones amistats.
Satisfacció màxima, doncs, i una llarga llista d’agraïments: a l’Ajuntament per a apostar-hi decididament des de l’inici, especialment a l’alcalde, Salvador Salvadó, al fins fa poc regidor de Cultura, Salvador Olivé, a la nova regidora Maria Gomis i la resta de treballadors que hi donen suport; al Celler Cooperatiu per a obrir-nos les seves portes; a tota la gent que es presta voluntària a participar; a Pili de la Calle, amiga i bibliotecària que fa una tasca essencial per a l’èxit de la Jornada, sempre tenint cura de tots els detalls; a Joan Carles Jansa i Francesc Valls, que durant tot l’any tenen la Jornada en ment i hi aporten valuoses idees i, sobretot, el seu estimat suport.
I fins l’any vinent, que ja tenim unes quantes idees.
.
Més fotos de la Jornada
Facebook de Joan Pinyol