11 d’octubre 2020

Paraula de jueu, de Martí Gironell



Dissabte passat, 10 d'octubre, vaig tenir el goig de participar a la presentació del llibre  Paraula de jueu, de Martí Gironell, a Móra d'Ebre, en un acte organitzat per la llibreria Bassa. Ateses les actuals circumstàncies, i per tal de garantir les mesures de distància, la presentació va tenir lloc amb un marc magnífic, a la vora de l'Ebre, i amb el pont sobre el riu d'imatge perfecta per a il·lustrar aquest llibre. D'això se'n diu treure pa de les pedres.

Baso la meva intervenció en un aparaula que de seguida m'ha vingut al cap en començar a llegir el llibre, EQUILIBRI, i que se m'ha aparegut (potser per què l'he buscat) al llarg de les pàgines.

Equilibri de forces obligat per a sostenir un pont, que tan pot servir per a unir, com per a separar. Equilibri per a domesticar les forces de la natura, i adaptar-s'hi. Equilibri en la seva construcció, quan es parla de treure tot allò que li sobra i afegir la calç necessària.

Equilibri amb el poder, un dels temes del llibre, i la idoneïtat de trobar-se prou a prop per a treure-n'hi rendiment, però no massa per a evitar cremar-se. 

Equilibris del rei, davant la rivalitat entre Banyoles i Besalú.

Equilibris per a mantenir la convivència entre dues religions, la jueva i la cristiana. de problemes, no n'hi havia, però sempre hi ha algú que els busca o inventa.

Equilibris de Kim, el protagonista, un noi que es troba a mig camí de la infantesa i la maduresa, entre el seu amor per la Besalú natal i el somni llaminer de Barcelona.

Equilibris davant els atacs, persecucions i insults que pateix determinat col·lectiu, entre ser humils i callar la boca, o passar a l'acció.

De vegades, però, el desequilibri és l'única solució, potser traumàtica, per a poder fer una passa endavant.

Però el gran tema és el poder de la paraula, amb el qual, també, cal mantenir l'equilibri, perquè és capaç de curar i de matar.

La foto, com sempre, és de Marta Escolà.

Durant la presentació vaig llegir aquest fragment acompanyat de Haendel