L’ànima de l’assassí,
de Toni Arencón
XXXII Premi de
Narrativa Ribera d’Ebre
Sinopsi
Ambientada a la
ciutat de Barcelona de mitjan segle XIX, L’ànima de l’assassí teixeix
una trama entre la resolució d’un crim esdevingut en el si d’una família
benestant i les vivències de diversos personatges històrics vinculats a la
medicina, la política, la religió i la filosofia. Al bell mig de tot plegat, el
científic Mariano Cubí i Soler mirarà de demostrar que la Frenologia és
determinant a l’hora de resoldre l’autoria de l’assassinat mitjançant l’estudi
de “la propensió animal a destruir, matar, exterminar i inferir càstig” dels
éssers humans, o el que és el mateix: “l’instint assassí dels criminals.”
Comentari
El llibre va molt més enllà d'una novel·la de gènere negre, com pot aparentar amb el títol. Jo diria que la trama es mou en tres vessants que s'entrelliguen: per una part, la principal, ens trobem amb la Frenologia i figura de Mariano Cubí, el gran protagonista del llibre; en una segona vessant, ens parla de la societat de meitat del segle XIX, aquell context de bullangues barcelonines, de burgesia, de carrers estrets, de ciències que lluitaven per treure el cap enmig d'un món encara dominat per l'església; i per últim, un crim que cal resoldre, que és la sal que amaneix la novel·la i que, com ha de ser, no es resoldrà fins el final.
Mentre llegim el llibre, estarem temptats moltes vegades de buscar noms a internet, de saber més coses d'aquesta ciència que ha estat oblidada però que l'autor ens presenta fascinant, i voldrem conèixer més coses de Mariano Cubí, segur, un personatge singular, orgullós, prepotent, intel·ligent, ambiciós, però que també fou valent quan va caldre defensar la seva ciència.
No heu pensat mai que la gent que s'assembla físicament, sobretot el rostre, tenen un caràcter similar? Jo sí, i el llibre em va pensar que potser no vaig desencaminat. O no.
El llibre ens pot fer reflexionar sobre altres coses, com ara la por que sempre s'ha tingut a les noves tecnologies, als canvis, al progrés; una por a la qual encara no som immunes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada