30 d’abril 2019

Els Ports Natura i Art, 4a Edició

Un matí amb intervencions artístiques al Parc Natural dels Ports, on natura i art es donen la ma.



Em plau passar-vos informació d'aquesta activitat on participaré el 12 de maig.
.
Un passeig en diumenge al matí en forma de projecte artístic en el que es vincula el paisatge amb la deslocalització. Les propostes d'art contemporani es desplacen respecte als centres culturals situats a les ciutats, tot proposant una reflexió sobre la relació que mantenim amb la natura.

Adreçada a qualsevol edat, l'activitat consisteix en una sortida amb els propis artistes des d'Horta de Sant Joan per l'itinerari de la Cova de Picasso (de 3,1 km i dificultat baixa), a la Terra Alta. Allà anirem trobant les diferents intervencions (instal·lació, performance i poesia).

"Els Ports. Natura i Art" planteja una relació intimista amb el paisatge i una revaloració del mateix mitjançant la intervenció artística en forma d'obres efímeres concebudes des de la perspectiva de l'art contemporani. Una aposta pel respecte i la conservació del medi natural en un moment històric crucial, tant pel que fa al qüestionament del model de creixement econòmic propi de la societat occidental, com de la greu crisi mediambiental.

Co-organitzat: Lo Pati-Centre d'Art-Terres de l'Ebre i Associació Cultural Natura i Art.
https://www.lopati.cat/es/actividades/exposiciones/els-ports-natura-i-art-4a-edicio/482/

ARTS PLÀSTIQUES

Beatrice Bizot (Tarragona)
Dolors Puigdemont (Sant Just Desvern)
Jaume Vidal (Amposta)
Roger Caparó (Riudoms)

PERFORMANCE

Ana Matey (Madrid)

POESIA

Jesús M. Tibau (Tortosa)

Per participar a l'activitat com a públic, gratuïtament, és necessari inscriure's a través de: squinyonero@yahoo.es

Es recomana portar gorra.

Punt de trobada: Àrea Recreativa de la Franqueta
(Com arribar: Sortint d'Horta de Sant Joan, agafem la T-330 -que ve de Prat de Compte- en direcció a Arnes, i passats uns 200 m. seguim un indicador a l'esquerra que diu “Els Ports”. Després de 9,5 km per pista asfaltada arribem a l'Àrea Recreativa de la Franqueta)

29 d’abril 2019

Personatges de la batalla de l'Ebre, 2/16. Antoni

L'any 2018, en motiu del 70 aniversari de la batalla de l'Ebre, Ebrejocs va publicar el llibre Ebre, relats d'una batalla, on 16 autors/es van escriure relats basats en 16 personatges de ficció, d'ambdós bàndols i de tots condicions. Jo, com a nota discordant, vaig escriure 16 microcontes basats en aquests personatges, que aniré publicant cada setmana amb l'etiqueta batallaEbre.
.
ANTONI
L’oliver necessita una bona esporgada, pensa l’Antoni estirat a la seva ombra. Fa pena, així tan deixat. Son pare es feriria, pagès de soca-arrel, no podria viure amb els arbres d’aquesta manera. Què deu fer ara? En aquesta hora ja deu ser a l’hort, segur; no li costa imaginar-se’l, esquena vinclada, mans sempre atrafegades, movent-se amb la saviesa dels anys. N’aprenia tantes, de coses, al seu costat!
Fan pena, així tan deixats, l’oliver, l’Antoni, joves i vells alhora. I nous avions travessen el cel amb el seu bram; amics o enemics, no ho entén encara.

28 d’abril 2019

Gerard Vergés: Ciències i Lletres









L’any 2018, l’Ajuntament de Tortosa, Òmnium Cultural de les Terres de l’Ebre, i el col·lectiu diLLUMs d’arts al Forn, van organitzar un homenatge a Gerard Vergés al parc municipal Teodor Gonzàlez, a l’espai dedicat al seu record, al costat de la Llotja, en record de l’escriptor tortosí, mort tot just la Diada de Sant Jordi.
Enguany hem repetit l’experiència el passat dissabte  27 d’abril, amb l’ànim d’esdevenir ja un acte anual, amb la participació de L’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut, per tal de recordar el gran humanista, des d’una de les moltes facetes d’aquest polièdric autor, ja que Gerard Vergés és un dels millors exemples per a subratllar que Ciències i Lletres no són mons diferents i apartats, sinó que juntes conformen l’essència de l’ésser humà.
D’aquesta manera, durant l’acte que m'he encarregat de conduir hem recitat fragments de l’obra de Gerard Vergés, doctor en Farmàcia, on la Ciència hi és present, i per part de L’Acadèmia de les Ciències Mèdiques i de la Salut han llegit fragments d’obres on per a posar de manifest que la Medicina i la Literatura poden treballar conjuntament:
.
Sílvia Panisello, Brucella Melitensis (Lliri entre cards)
Cinta Iriondo, Memorias de Adriano, de Marguerite Yourcenar
Meritxell Roigé, Fòssil (La insostenible lleugeresa del vers)
Manel Ollé, Fragment capítol Marià de la Pau Graells (13 biografies imperfectes
Cinta Iriondo, La mort d’Ivan Ilitx, de Tolstoi
Julián Pavón Vergés, Cant terrenal (Long Play per a una ànima trista)
Dolors Queralt, Escrit a la taula del meu laboratori (Long Play per a una ànima trista)
Pau Margalef, El amor en los tiempos del cólera, de Gabriel García Márquez
Jesús Tibau, Aspergillus Niger (Alfabet per a adults)
Txell Aixarch, Herbarius, hurtus sanitatis (Lliri entre cards)
.
Laura Mora ens ha acompanyat amb el seu clarinet i després, a la secció de micro obert, també han llegit textos de Vergés: Montse Boldú, Montse Pallarès, Irene Prades, Xavier Aragó, Jordi Jordan, Tomàs Camacho i Esther Baiges.
.
Encabat, hem continuat en bona companyia gaudint d’un vermut gentilesa de Bodegues i destil·leries Lehmann
.
Gerard Vergés és un humanista, i el podem recordar a través de moltes de les seves facetes. Ja tenim idees per als propers anys. 
Llarga vida a l'obra de Gerard Vergés.
.

Llegint Projecte tothom, de Maiol de Gràcia Clotet

27 d’abril 2019

Els laberints del dolor, de Francesc Valls-Calçada



 Fotos de Pep Alcanyíz

Dissabte passat, 20 d’abril, vaig col·laborar a la presentació del llibre Els laberints del dolor, de Francesc Valls-Calçada, vint-i-un poemes i vint-i-una pintures de Freya Day, que ens endinsen en la lluita contra el dolor, angoixa, patiment, que provoquen diverses malalties i afeccions encara poc comprensibles per part de la societat.
Tothom vol fugir del dolor, però quan te’l trobes cara a cara, et regala almenys la capacitat de concretar prioritats a la vida, a conèixer-nos a nosaltres mateixos.
El llibre combina líria i èpica, en certa manera, perquè després de cada poema hi ha un fragment de la vida real, extret sovint d’alguna notícia de la premsa, on es parla deles efectes d’aquestes malalties. Una notícia, unes poques línies enmig de l’exèrcit de formigues que és una pàgina del diari, poden passar desapercebudes; però quan les extreus, quan les llegeixes en calma, després d’un poema, prenen força i subratllen tot el seu significat més aspre. Vet aquí la força de les paraules, només cal parar-hi una mica més de compte.
Les pintures de Freya Day són un magnífic complement, o a la inversa; punyents, desequilibrants, no gens dòcils, com sagetes.
Algunes paraules que trobem al llibre són: paciència, provisional, turment, lament, desesper, sandàlies de plom, fugir, incert, fugisser, llosa, presoner.... i SOBREVIURE.
Un  plaer compartir un nou acte, un més de molts, amb l’amic Francesc Valls-Calçada, a Cornudella de Montsant, a Tarragona, a Tortosa, o calgui.

La Lluna i el Sol, de Sergi Gutiérrez



La Lluna i el Sol, de Sergi Gutiérrez
Il·lustracions de Subi
Baula Edicions
La Lluna sabia que hi havia una estrella molt gran, plena de foc i de llum que escalfava la seva amiga Terra.  Però no l’havia vista mai. I el Sol sabia que hi havia un petit astre, molt bonic, que només sortia de nit. I no el podia veure. Tots dos es volien trobar i no sabien com. Un relat tendre on la Lluna i el Sol comparteixen
protagonisme amb el Vent, el Mar, les Muntanyes, la Pluja, els Arbres i els Ocells.

26 d’abril 2019

Dona que plora al carrer



Si em seguiu a les xarxes sabeu que sovint em fixo amb les coses que trobo pel carrer. Els papers són especialment atractius per a mi, i si hi distingeixo de lluny algunes paraules, encara més. Però avui, trobar aquest dibuix al terra, ha estat un autèntic tresor, un conte que ja no requereix paraules, tota una col·lecció d’històries que podem intuir, imaginar i sentir.
#tresorsquetrobo

25 d’abril 2019

encara banya algun record



La pluja d'ahir
encara banya algun record,
on es confon què fou líquid 
i què era sòlid algun cop.

24 d’abril 2019

l'últim refugi del blau


M'encisa l'aigua d'argent d'aquests moments; 
l'últim refugi del blau.

23 d’abril 2019

Imatges de Sant Jordi


Amb Maria Mestre i Conxita Jiménez

 Amb Pili Cugat i Carlos Lupprian
 Amb Valer Gisbert i Sílvia Panisello

Amb Sílvia Panisello, Georgina Matamoros, Sinta Salvadó i Eduardo Margaretto
 Amb Emigdi Subirats
 Amb Fede Cortés, Maria Mestre, Xabier Coluig i Francesca Aliern
Amb Francesca Aliern i Josep Igual
.
Notícia a Canal 21


22 d’abril 2019

Personatges de la batalla de l'Ebre, 1/16 André


L'any 2018, en motiu del 70 aniversari de la batalla de l'Ebre, Ebrejocs va publicar el llibre Ebre, relats d'una batalla, on 16 autors/es van escriure relats basats en 16 personatges de ficció, d'ambdós bàndols i de tots condicions. Jo, com a nota discordant, vaig escriure 16 microcontes basats en aquests personatges, que aniré publicant cada setmana amb l'etiqueta batallaEbre.
.
ANDRÉ
Des de la seva habitació de sempre, André contempla els camps de Burdeus, els porticons de sempre, el cel de sempre, el verd que canvia sota el pas dels mesos de sempre com si el paisatge i el temps fossin aliens al compàs dels hòmens. Però res no n’és, com sempre. Els ulls resten copsats pel blau adolorit de l’Ebre. Volia ser un periodista objectiu, un narrador fidel de les batalles, saber trobar la paraula precisa per descriure amb concissió els fets, però el cor mai no n’és, d’objectiu, des de sempre.

21 d’abril 2019

Signatura de llibres


Lloc on dedicaré llibres la propera Diada de Sant Jordi:
pàgina 1

Que el temps corri tan de pressa, i que de vegades saturi.

20 d’abril 2019

Una visita de Transsilvania, d’Anna Wilson



Una visita de Transsilvania, d’Anna Wilson
Baula Edicions
En Lupus, el cosí d’en Vlad Ullals, ha arribat des de Transsilvània a passar una temporada al Palau de la Pena. Ve per ajudar en Vlad a millorar les seves escasses habilitats vampíriques. En Vlad té por que descobreixi la seva amistat amb la Minxie i que va d’amagat a l’escola dels humans.
Podrà mantenir aquesta doble vida?

19 d’abril 2019

Una bona amiga, de Laura Suárez



Una bona amiga, de Laura Suárez
Baula Edicions
Hi havia una vegada una nena.
Hi havia una vegada una guineu.
Un dia es van conèixer.
Van passar dies juntes.
Van passar setmanes juntes.
I, un dia, alguna cosa va canviar.

Els laberints del dolor, de Francesc Valls Calçada, a Cornudella


Demà tindré el plaer de participar a la presentació del nou llibre de l'amic Francesc Valls Calçada, Els laberints del dolor, a Cornudella de Montsant, amb presència també de la il·lustradora Freyda Day.

Ruby Sabates Vermelles, de Kate Knapp



Ruby Sabates Vermelles, de Kate Knapp
Baula Edicions
Quan la Ruby era petita, la seva àvia, Babushka Galushka, li va fer uns peücs vermells, i des d’aleshores només s’ha posat sabates d’aquest color. Viu feliç amb la seva àvia al camp, en una caravana preciosa. Estima els animals, els arbres, les flors i el sol. Tot i que li agrada viatjar, el que més li agrada és tenir cura de les seves gallines i del seu jardí, i gaudir amb la seva àvia de la seva llar en plena natura.

17 d’abril 2019

La recepta de Hans i Greta, de Mar Ferrero



La recepta de Hans i Greta, de Mar Ferrero
Baula Edicions
Farcits, rostits, recoberts de caramel… La Bruixa del Bosc ha inventat mil i una maneres de cuinar nens i nenes.
En Hans i la Greta van a parar a casa de la bruixa i ella de seguida prepara les olles i les cassoles per provar una recepta nova. Es podran escapar de la bruixa més dolenta de tot el regne?

Conxita Jiménez ens visita a Tens un racó dalt del món



Conxita Jiménez ens visita a Tens un racó dalt del món, a Canal 21 Ebre.
En una lluita contra el temps, intentarem parlar de les seves quatre novetats publicades l'última any, els poemaris El bres de les fargues, amb fotografies de Jordi Amenós, dedicat a les oliveres milenàries ebrenques i reivindicant la lluita per a defensar el nostre patrimoni natural, El gest d'Yrit, Premi Poesia al carrer de l'Ametlla de Mar, La pell trencada, i El cant dels mol·luscs, publicat a mitges amb el Poemari de fuga, d'Alexandre PLanas, ambdós guanyadors del Premi de poesia Mirall.
També ens acompanyarà Enric Panisello, que interpretarà a la guitarra la seva cançó Un ebrenc per a l'etermitat, ens parlarà del seu primer llibre Habrá valido la pena, i ens recomanarà l'obra d'Antonio Machado.
I les microseccions dedicades a Falsos proverbis, Cites literàries i els Nanocontes. 
El programa es podrà veure en directe els dimecres 17i 27 d'abril a les 21.00, i en diverses repeticions durant les dues setmanes, i també a l'emissió en directe a través del canal de Youtube de Canal 21.
També es podrà veure properament en aquesta llista de Youtube

16 d’abril 2019

Acabeu la frase

La botiga de miracles està tancada per vacances. Ara mateix...
.
Finals proposats a facebook i a twitter.

15 d’abril 2019

50 novetats literàries ebrenques per Sant Jordi

Ja fa uns quants anys que abans de Sant Jordi, al programa de Gustau Moreno, Primera columna de Canal 21 Ebre, repassem les novetats literàries de l'últim any.
La meva intenció no és recomanar-ne algun en concret, sinó posar en relleu la quantitat i varietat de llibres que es publiquen a les Terres de l'Ebre, centrant-me, sobretot, en la literatura.
Enguany repassem una cinquantena llibres, vint dels quals són poesia.
És una feina de formigueta que vaig fent durant tot l'any, procurant que no se me n'escapi cap, tot i que sé que és una tasca impossible, i per això demano disculpes per qualsevol omissió que hi pugui haver.
Gràcies a Gustau Moreno per fer sempre costat a la cultura.

14 d’abril 2019

6a Trobada d'escriptors, micropresentacions de llibres, a la XIII Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús











Des de fa 6 anys es duu a terme a Tortosa una Trobada esmorzar d’escriptors en motiu de Sant Jordi. La iniciativa va sorgir de l’AMPA de l’Iinstitut Dertosa, presidida per Ricardo Gascón, i des de 2017 l’organitzem el col·lectiu diLLUMs d’arts al forn. Enguany aquesta Trobada esmorzar ha tingut lloc dins del marc de la XIII Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús, el passat 13 d’abril.
La filosofia dels diLLUMs és promoure la cultura ebrenca a través del coneixement mutu dels propis creadors, en un ambient distès, lúdic, fomentant l’estima, sumant esforços , donant la benvinguda a tothom. D’aquesta manera, el nostre col·lectiu no para de crèixer i any rere any som més gent a la trobada esmorzar, fins arribar a unes 90 persones el passat dissabte. Gent de molts pobles i ciutats diferents de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, però també del Maestrat i del Priorat. Autors amb una llarga trajectòria i prestigi, i autors que publiquen el seu primer llibre; per a nosaltres tothom és igual d’important i d’especial.
La trobada ha començat de bon matí, amb un degoteig constant d’assistents, tothom vestit amb un somriure i, com ja és tradició, s’ha donat inici amb el violí d’Òscar Ologaray. Després, breus parlaments de Mònica Sales, regidora de Cultura, amb qui ha estat molt fàcil i agradable col·laborar en l’organització de la Fira, Dolors Roo, presidenta d’Òmnium Cultural Terres de l’Ebre, sempre disposada ha col·laborar en totes les nostres activitats, i que ens han obsequiat amb una rosa als assistents, i de Ricardo Gascón.
Després de l’esmorzar, han tingut lloc les micropresentacions d’una trentena de novetats literàries, coordinada i presentada per Jesús M. Tibau, acompanyades de la guitarra de Paco Prieto, i amb lectures de textos a càrrec de Sílvia Panisello i Xavier Aragó.
Aquests són els llibres presentats:
.
A passes comptades, de Valer Gisbert
A.M.O.R. Aprender Mientras Olvidas Recordar, de Ivan Coñuñas
Antologia 18 de Poetes de l'Ebre, de diversos autors
Artur Bladé, escriure la memòria (1907-1995), de Josep sancho
Assassins de l'Ebre, de diversos autors
Brooklyn, potser / Batre l'aire / El cel d'octubre, de Raimond Aguiló
Camí de margarides, de Fe Ferré
Cinta Sabaté Querol, una dona escultora, de Núria Gil
Circ de puces, de Josep Igual
Dona poesia, de diverses autores
El bres de les fargues / El gest d'Yrit / La pell trencada / El cant dels mol·luscs, de Conxita Jiménez
El calaix dels vols perduts, de Jesús M. Tibau
El cementiri dels vius, de Noemí Molinero
El far, de Maria Carme Roca
El riu, de Gerard Vergés i Ignasi Blanch
Els dies del Rainbow, d'Àngel Burgas
Els pastorets d'Ulldecona i Les aventures de la Vernatxeta, de Marc Jornet i Àngels Cid
Hemingway, de Manuel Pérez Bonfill
Huellas y rastros en las tierras del Ebro, de Domingo Curto
Jesús en guerra (1936-1939), de Daniel Arasa
La ciutat del mar, de Ramon Masdeu
Mauri essencial, de Manel Ollé
Mentiras inocentes, de Maika López Carrion
Muniatto casteller, d'Ester i Olga Besolí
Océanos de inmortalidad, de Bea Panisello
Pasar un poema por el ojo de una aguja, de Sergi Quiñonero
Poemes al vent, de diversos autors
Tant de bo fóssiu aquí!, de Fede Cortés
Versos de ocasión, d'Eduardo Margaretto
X Mostra Oberta de Poesia a Alcanar, de diversos autors
.
Després de les presentacions, un dinar en bona companyia per a continuar amb les tertúlis i el coneixement mutu, i recuperar forces.
Agraïm la bona predisposició de tothom, i a punt de començar a preparar la llista de l’any vinent.
Més notícies sobre l’acte a:

El gran viatge a la prehistòria de l’Oleguer i l’Albert, de Stephan Lomp



Baula Edicions
L'Oleguer i l'Albert viatgen en el temps. Acompanya'ls en aquesta aventura per la prehistòria plena de dinosaures, mamuts, felins de dents de sabre i moltes criatures més!. SOM-HI!. Un llibre farcit d'aventures i enigmes de tota mena!.

13 d’abril 2019

Les inaudites aparicions de l’illa de Nola, de David Fernández Sifres



Baula Edicions
L’entorn és meravellós: una illa llunyana i gairebé inaccessible on es guarden obres d’art extraordinàries sota terra. Però hi ha un enigma desconcertant: apareixen un seguit de pintures en un lloc on no es pot entrar per enlloc. Podran resoldre els nois de l’escola Avant un cas que tothom qualifica d’impossible? Una llum estranya que se submergeix al mar és l’única pista que tenen. Aquesta vegada el misteri és profund i per resoldre’l hauran d’investigar el cas molt a fons.

12 d’abril 2019

Volem ser diables!



El passat 11 d'abril vaig tenir la satisfacció de presentar el meu primer conte infantil publicat, il·lustrat per la parella de germans de tinta, Andreu Faro i César Da Col.
Es tracta del conte Voler ser diables! publicat per la Colla de diables de Vila-seca, en motiu del seu 30 aniversari.
La proposta de participar en aquest projecte em va arribar a través de l'amiga Coia Valls, i vaig acceptar de seguida. Fa temps que he marcat com a prioritat entrar al món infantil, i tinc diversos contes pendents de publicar (si hi ha algun editor a la sala...).
Per a escriure'l em vaig basar en quelcom molt familiar i quotidià, en la il·lusió que demostren de vegades els xiquets i xiquetes en alguna cosa concreta, i que se'ns acaba encomanant. En aquest cas, els protagonistes volen ser diables, i la seva insistència i enginy tindrà premi.
El vaig enviar redactat, amb algunes indicacions sobre les imatges, sense saber qui s'encarregaria d'il·lustrar-lo. Fa unes quantes setmanes m'enviaren la prova de les il·lustracions, que vaig respondre amb un UAUUU!, així, en majúscules. Les il·lustracions estan plenes de vida, de moviment, d'alegria, de detalls, i al seu darrer hi ha la mà d'Andreu Faro i César Da Col, germans de tinta com s'autoanomenen.
Durant la presentació, Andreu explica el procés creatiu, i com els esbossos i les idees travessaven l'Atlàntic, fins el Mar de Plata, i llegeix un text enviat per César, on explica que s'ha inspirat en les aventures de Zipi i Zape i manifesta el desig que les dibuixos  s'adiguin a la idea inicial de l'escriptor (César, un SÍ majúscul i agraït!!!!!!).
A la presentació ens acompanyen  el regidor Pere Segura, Laura Redón, emocionada (em fa feliç sentir-li dir que se sent identificada amb la il·lusió d'aquests xiquets per ser diables), i a la sala molts membres de la Colla de Diables, il·lusionats.
Després, llarga cua per a la signatura d'exemplars, breu i ràpida per part meva, i treballada per part d'Andreu.
Me'n torno cap a casa amb uns quants exemplars sota el braç. Havia deixat el cotxe una mica lluny, no gaire, perquè m'he regalat temps per a passejar pels carrers més vells.
M'adono que tenia aparcat el cotxe al carrer Sant Jordi; tot encaixa, coses de la màgia.
.
Més informació:
Notícies TGN

En teoria l’escena era graciosa



A la tele, emetien un capítol de Vicky, el Víking. El noi corria espantat entre els arbres del bosc, fugint d’un llop que el perseguia amb la llengua fora, de la gana que tenia. Vicky anava tan de pressa que semblava tenir mil cames, girant a la velocitat d’un ventilador. Cridava auxili mentre ensopegava amb un tronc caigut al terra o amb una roca del camí. Segons quin pla, semblava que el llop anés a atrapar-lo, i ja no podien tenir la boca més oberta, ni l’un ni l’altre. Finalment, gràcies a un arbre que escalà a tota velocitat, va fugir pels pèls de les queixalades de l’animal que donava voltes al tronc fins que decidí anar-se’n avorrit. Vicky s’esperava agafat dalt de la rama, per si de cas, fins que el perill havia passat. En teoria l’escena era graciosa, però jo no me’n reia.
.

11 d’abril 2019

Metzina, d’Eva Gutiérrez Pardina



Metzina, d’Eva Gutiérrez Pardina
Sinopsi
Susanna Sterling Pou, una pintora jove, famosa i membre d’una de les famílies més riques i influents de Barcelona, apareix assassinada a casa seva. Qui l’ha mort? I per què? Potser algú de la seva família? O bé la secretària de tota la vida massa discreta? O un conseller de la Generalitat?
La detectiu Àlex Castells i l’inspector Sergi Rodón treballen plegats per resoldre el cas. A mesura que avança la investigació, entre registres de domicili, autòpsies, interrogatoris, desaparicions i records del passat, la relació entre ambdós esdevé cada cop més intensa. Una altra dona, però, comença a atraure l’Àlex poderosament.
Misteri, verins i desig es mesclen a Metzina, un còctel tan addictiu com perillós.