27 d’abril 2019

Els laberints del dolor, de Francesc Valls-Calçada



 Fotos de Pep Alcanyíz

Dissabte passat, 20 d’abril, vaig col·laborar a la presentació del llibre Els laberints del dolor, de Francesc Valls-Calçada, vint-i-un poemes i vint-i-una pintures de Freya Day, que ens endinsen en la lluita contra el dolor, angoixa, patiment, que provoquen diverses malalties i afeccions encara poc comprensibles per part de la societat.
Tothom vol fugir del dolor, però quan te’l trobes cara a cara, et regala almenys la capacitat de concretar prioritats a la vida, a conèixer-nos a nosaltres mateixos.
El llibre combina líria i èpica, en certa manera, perquè després de cada poema hi ha un fragment de la vida real, extret sovint d’alguna notícia de la premsa, on es parla deles efectes d’aquestes malalties. Una notícia, unes poques línies enmig de l’exèrcit de formigues que és una pàgina del diari, poden passar desapercebudes; però quan les extreus, quan les llegeixes en calma, després d’un poema, prenen força i subratllen tot el seu significat més aspre. Vet aquí la força de les paraules, només cal parar-hi una mica més de compte.
Les pintures de Freya Day són un magnífic complement, o a la inversa; punyents, desequilibrants, no gens dòcils, com sagetes.
Algunes paraules que trobem al llibre són: paciència, provisional, turment, lament, desesper, sandàlies de plom, fugir, incert, fugisser, llosa, presoner.... i SOBREVIURE.
Un  plaer compartir un nou acte, un més de molts, amb l’amic Francesc Valls-Calçada, a Cornudella de Montsant, a Tarragona, a Tortosa, o calgui.