31 de desembre 2020

Riu amunt, riu avall, Eva Campomar i Elisa Bernat

 


Riu amunt, riu avall, Eva Campomar i Elisa Bernat

Un projecte de Campanya pels Sediments i Tataküa Coop. que col.laboren en aquest doble conte per visibilitzar i difondre les problemàtiques del Delta de l´Ebre i la seva regressió.

Editen un conte doble (Riu amunt riu avall, i Riu de xocolate) per a fer arribar al públic familiar, escoles i biblioteques la problemàtica del SEDIMENTS que no arriben al Delta de l´Ebre provocant la seva imminent regressió.

Fa molts anys que els moviments socials del sud de Catalunya alerten de la necessitat de protegir riu i delta. Els cabals ambientals d’ aigua i de sediments són un requisit indispensable si volem invertir les dinàmiques creixents enfonsament de la plana deltaica i de regressió de la línia costanera.

Això, si cap, ha sigut encara més evident quan al gener de 2020 hem sigut testimonis dels efectes devastadors del temporal Glòria i de diferents temporals posteriors que han fet desaparèixer bona part de la Barra del Trabucador i de les platges de l’Illa de Buda, la Marquesa i Bassa de l’Arenal, entre altres.

En canvi, si se retiren embassaments obsolets i se gestionen adequadament la resta de les preses és possible recuperar en bona mesura el trànsit sedimentari i parar el procés que està debilitant el Delta de l’Ebre.

Riu amunt, riu avall, d’Eva Campomar, amb il·lustracions d’Elisa Bernat i la col·laboració d’Andreu Carranza és un conte que surt de les arrels i de l'imaginari.

Una gota d'aigua, Ota, acompanyada per Lila, una anguila del Delta, que buscaran la manera de trobar com poden obrir les comportes de la presa que obstaculitza els sediments i fa que el seu món cada vegada sigui més petit.

Una aventura pels paisatges ebrencs, bosc de ribera acompanyada de personatges de la fauna del territori, evocant paisatge, aventura, natura i lliuta per canviar les coses.