09 de març 2023

Mirades femenines

Com diem sovint, els dels diLLUMS d'arts al forn #femcoses. La més immediata és l'organització de l'exposició Mirades femenines.
Després de l'èxit de l'exposició que encara està viva i itinerant, Mirades entre veïns, que diLLUMS vam organitzar amb el Campus Extens de la URV, des dels serveis territorials de Cultura i d'Igualtat i Feminisme de les Terres de l'Ebre ens van proposar fer alguna cosa al voltant del Dia de la Dona. Rafael Ricote i Ricardo Gascón de seguida es van posar a la feina, amb la idea d'organitzar una exposició amb diverses fotògrafes. Recordo quan em varen explicar la proposta en una de les nostres oficines/tauladebar habituals. Els mancava algun detall, un fil conductor que trenés i donés força al projecte, i la idea em va venir de seguida al cap: fotos inspirades en textos de Zoraida Burgos. A Rafa i Ricardo els enjogassà la proposta, i tots dos, amb la seva generositat i savoir faire han fet una gran feina. Després ha estat un luxe comprovar l'entusiasme generat entre les 14 fotògrafes, l'emoció que anava saltant del missatge de l'una als emoticons d'una altra, al grup que tenim de whatsapp, i, sobretot, la poesia i sensibilitat que podreu gaudir de les seves fotografies. En seguirem parlant. Ara us deixo amb el text introductori que aviat podreu llegir a la web de l'exposició, però no us la perdeu en viu.

 
Què és mirades femenines?

L’olor que ens porta cada blau, la carícia del temps a les ones, el pas de les dunes sense pressa, la paraula nua que ens abriga, el cos quan arriba el vespre vora el riu... Les sensacions que són capaços de fer-nos viure els versos d’una poeta com Zoraida Burgos tendeixen cap a un infinit que, estranyament, sentim proper. La màgia dels seus mots ens evoca paisatges, interiors i exteriors, que a cada lectura es transformen, com es transforma la llum del dia, o de les estacions.

Concretar les imatges suggerides no és tasca fàcil; requereix sensibilitats adients, ulls destres a sentir, sentits amb la gràcia de mirar.

Hem proposat aquest repte a catorze mirades de femení, i el resultat ha estat un diàleg suggerent i bell entre dos formes de poesia, la paraula i la imatge, unides en aquesta exposició col·lectiva de dones del territori, amb total llibertat creativa, i inspirades per textos de Zoraida Burgos.

la inauguració tindrà lloc el 13 de març de 2023, a les 18.30 hores, al Palau Oliver de Boteller de Tortosa.

Participen a l’exposició: Carme Pla, Maria  José Piorno, Marta Escolà, Pilar Madorran, Susanna Ferreres, Eva Mascarell,  Mercè Sebastià , Montse Boldú, Sara Ismael, Núria Caro, Anna Zaera, Begonya Ferré, Coia Valls i Carme Domènech

Rafael Ricote és el comissari de l'exposició.